Bambusul s-a îngălbenit. Cum îl poți trata și salva?
 

Bambusul s-a îngălbenit. Cum îl poți trata și salva?

Tulpinile și frunzele bambusului tău s-au îngălbenit și nu știi de ce? Îți oferim cele mai bune sfaturi pentru a-ți salva planta!
Bambusul s-a îngălbenit. Cum îl poți trata și salva?

Ultima actualizare: 28 iunie, 2023

Bambusul norocos este o plantă de origine tropicală care a devenit un simbol al norocului și prosperității în locuință. Aspectul său exuberant și rezistența medie îl fac o alegere ideală pentru cei care doresc să ofere un aer exotic casei. Din păcate, uneori apare o problemă îngrijorătoare: ce faci dacă bambusul s-a îngălbenit?

Semnele de deteriorare devin vizibile, manifestându-se prin îngălbenirea frunzelor și a tulpinilor slăbite. Din fericire, îți poți salva planta. Îți vom oferi câteva idei valoroase și sfaturi practice pentru a salva bambusul norocos și a-i reda vitalitatea!

Ce nevoi are și cum se îngrijește bambusul norocos?

Înainte de a aborda soluțiile pentru salvarea bambusului norocos, este esențial să înțelegem care sunt nevoile sale specifice. Deși este cunoscut sub numele de „bambus”, nu face parte din familia bambusului real, ci este o varietate de Dracaena.

În primul rând, trebuie să știi că bambusul norocos este o plantă originară din Camerun (Africa), așa că prosperă în medii calde, cu niveluri moderate de umiditate. Are o toleranță moderată la soare, ceea ce înseamnă că nu trebuie expus la lumina puternică și directă a soarelui pentru perioade lungi de timp.

În plus, bambusul este sensibil la fluctuațiile drastice de temperatură. Curenții reci pot deteriora planta.

În ceea ce privește udarea, bambusul norocos necesită o cantitate medie apă pentru a rămâne sănătos. Este esențial să eviți excesul de umiditate, deoarece acesta poate duce la putrezirea rădăcinilor.

Bambusul s-a îngălbenit. Cum îl poți trata și salva?

Deși această plantă este rezistentă, anumiți factori îi pot afecta sănătatea și aspectul. Mai jos, vom explora principalele cauze și îți vom oferi soluții eficiente pentru a salva bambusul norocos.

Udarea excesivă

Deși bambusul norocos necesită păstrarea rădăcinilor scufundate în apă, prea mult lichid în recipient poate face ca tulpinile să devină moi și galbene. Pentru a salva planta, redu cantitatea de apă din vas.

Schimbarea rară a apei

Este important să schimbi suficient de des apa în care stau rădăcinile, pentru a preveni îngălbenirea. Schimbă conținutul recipientului cel puțin o dată pe săptămână.

Expunerea excesivă la lumina directă a soarelui

Această plantă preferă lumina puternică, dar indirectă. Când sunt expuse la lumina directă a soarelui pentru o lungă perioadă de timp, frunzele se pot arde, iar tulpinile devin galbene. Pentru a salva bambusul norocos, pune-l într-un loc în care primește lumină, dar nu în mod agresiv.

Fluctuațiile drastice de temperatură

Bambusul norocos este foarte sensibil la schimbările bruște de temperatură. Aici merită menționate cele cauzate de încălzirea casei sau de deschiderea ferestrelor în sezonul rece.

Aceste modificări pot face ca frunzele și tulpinile să devină galbene. Pentru a salva planta, creează un mediu cu o temperatură stabilă și evită amplasarea plantei în apropierea surselor de căldură sau a curenților de aer rece.

Fertilizarea excesivă

Bambusul este sensibil la îngrășământ și necesită cantități mai mici decât majoritatea plantelor de apartament. Aplicarea frecventă sau într-o concentrație mare poate face ca frunzele și tulpinile să se îngălbenească.

În ce condiții crește cel mai bine bambusul norocos?

O teză publicată în 2011 a compilat mai multe studii care permit stabilirea condițiilor ce garantează o creștere optimă a acestei specii. Iată care sunt cele mai importante:

  • Udă bambusul norocos o dată pe săptămână. 2,5 cm din tulpină trebuie să fie acoperiți de apă.
  • Bambusul crește cel mai bine la temperaturi cuprinse între 15 și 32 °C. De aceea, este o plantă perfectă pentru interior.
  • O cârpă umedă este suficientă pentru a curăța planta. Substanțele chimice înfundă stomatele plantei, împiedicând realizarea funcțiilor fiziologice normale.

Această specie este ușor de îngrijit. De fapt, acesta este unul dintre motivele pentru care oamenii cresc adesea bambusul în locuință. În Asia, de exemplu, este un cadou obișnuit atunci când cineva începe un proiect nou. Bambusul norocos este sinonim cu energia pozitivă și prosperitatea. Ai grijă de el!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.