Logo image
Logo image

Beneficiile anticoncepționalelor cu progestin

6 minute
Principala diferență între pilula contraceptivă care conține progestin și alte contraceptive orale este faptul că nu conține deloc estrogen, ceea ce reprezintă un avantaj pentru femeile care evită această componentă din motive personale sau pentru că le afectează sănătatea.
Beneficiile anticoncepționalelor cu progestin
Ultima actualizare: 09 august, 2022

Minipilula este un contraceptiv oral care conține o doză mai mică de hormoni decât pilula contraceptivă tradițională. Este, de asemenea, cunoscută sub numele de pilula contraceptivă cu progestin, deoarece nu conține estrogen. Care sunt beneficiile anticoncepționalelor cu progestin?

Pilula cu progestin este o pastilă mică, care, dacă este utilizată corect, este eficientă în proporție de 99% în prevenirea sarcinii. Cu toate acestea, este dificil pentru oricine să atingă un asemenea grad de perfecțiune în utilizarea sa. Prin urmare, gradul normal de eficacitate al minipilulei este de 91%.

Cum acționează anticoncepționalele care conțin doar progestin?

Some figure
Minipilula suprimă ovulația cu ajutorul unei doze hormonale mai mici decât în cazul contraceptivelor tradiționale.

La fel ca alte contraceptive orale, minipilula previne ovulația. Aceasta înseamnă că efectul său previne eliberarea ovulelor. Desigur, dacă nu există ovule, atunci sarcina nu poate avea loc.

Minipilula este mai puțin eficientă decât contraceptivele tradiționale în suprimarea ovulației. Cu toate acestea, are alte două efecte care compensează acest neajuns și îi sporesc eficacitatea în prevenirea concepției.

Aceste efecte sunt după cum urmează:

  • Pilula face ca mucusul din colul uterin să devină foarte gros. Devine foarte dificil ca spermatozoizii să treacă prin el și să ajungă la trompele uterine pentru a fertiliza ovulul.
  • Subțiază mucoasa uterului. Aceasta înseamnă că, dacă spermatozoizii ar fertiliza oricum ovulul, implantarea în uter ar fi foarte dificilă și ar fi puțin probabil ca sarcina să aibă loc.

Vezi și:

Ce se întâmplă dacă vomiți după anticoncepționale?

Cui îi este recomandată pilula cu progestin?

Cu câteva excepții specifice, minipilula poate fi folosită de orice femeie. Este adesea folosită de mamele care alăptează, deoarece există un mit conform căruia contraceptivele tradiționale ar inhiba producția de lapte matern, deși nu există dovezi în acest sens.

Medicii recomandă utilizarea minipilulei atunci când femeia are antecedente de cheaguri de sânge la nivelul picioarelor sau al plămânilor. Aceeași măsură este luată dacă există riscul de a dezvolta astfel de cheaguri, chiar dacă acestea nu au fost prezente în trecut.

Unele femei sunt prudente în privința contraceptivelor care conțin estrogen din cauza posibilelor efecte secundare. În astfel de cazuri, minipilula ar putea fi o alternativă. Poate fi prescrisă și atunci când femeia are dermatită asociată cu ciclul menstrual.

Cum trebuie luată minipilula?

În mod ideal, cel mai bine este să începi să iei pilula în prima zi a menstruației, deoarece acest lucru va avea un efect contraceptiv mai mare. Dacă se trece de la contraceptivele orale tradiționale, schimbarea se face fără a întrerupe aportul zilnic. Cu alte cuvinte, a doua zi după administrarea ultimei pilule convenționale, vei lua minipilula.

Pentru ca minipilula să fie eficientă, trebuie respectate următoarele sfaturi:

  • Ia o pastilă la aceeași oră în fiecare zi. Dacă acest lucru nu este posibil, cel mai bine este să menții un decalaj de cel mult trei ore.
  • Aportul zilnic nu trebuie întrerupt niciodată. Este important să iei rețeta cu mult timp în avans, pentru ca acest lucru să nu se întâmple.
  • Dacă nu poți începe să iei pilula în prima zi a menstruației, atunci ar trebui să utilizezi prezervative în următoarele șapte zile, dacă ai relații sexuale.
  • Femeile care alăptează pot utiliza minipilula începând cu a șasea săptămână după naștere.
  • Dacă ai utilizat un contraceptiv injectabil, poți lua minipilula în ziua următoarei injecții.

Ce să faci dacă ai uitat să iei pilula anticoncepțională o zi?

Dacă femeia uită să ia această pastilă la ora obișnuită, ar trebui să o ia cât mai curând posibil. În mod ideal, ar trebui să o poarte întotdeauna în geantă, astfel încât să o poată lua oricând, chiar dacă este departe de casă.

Dacă au trecut mai mult de trei ore de când trebuia să iei pastila, cel mai bine este să o iei cât mai curând posibil. În plus, utilizează prezervativul în următoarele două zile. Dacă uiți să iei pilula mai mult de 12 ore, va trebui să folosești prezervativul în următoarele șapte zile.

Some figure
Dacă ratezi o pastilă, va trebui să combini minipilula cu utilizarea prezervativului.

Beneficiile anticoncepționalelor cu progestin

Principalul avantaj al minipilulei este faptul că nu conține estrogen, spre deosebire de alte contraceptive orale. Acest lucru este ideal pentru femeile care nu doresc să ingereze acești hormoni, fie din motive personale, fie din cauza problemelor de sănătate. Alte avantaje ale acestui tip de contraceptive sunt următoarele:

  • Sunt mai eficiente decât metodele de barieră, cum ar fi prezervativele și diafragma.
  • De obicei, generează mai puține efecte secundare decât contraceptivele orale convenționale.
  • Sunt sigure în timpul alăptării.
  • Nu necesită întreruperea actului sexual pentru a le utiliza.
  • La unele femei, acestea reglează ciclul menstrual și îl fac mai puțin dureros.
  • Este o metodă temporară de contracepție, ceea ce înseamnă că o poți întrerupe oricând. Nu afectează fertilitatea.

Dezavantaje ale minipilulei cu progestin

Minipilulele au și ele dezavantaje. Prima dintre acestea este cerința de disciplină. Acest lucru se datorează faptului că, pentru ca acestea să atingă o eficiență de 99%, trebuie luate în fiecare zi la aceeași oră, ceea ce ar putea fi copleșitor pentru unele femei. Alte dezavantaje sunt următoarele:

  • La unele femei, minipilula poate genera cicluri menstruale neregulate. Cu alte cuvinte, menstruațiile pot lipsi sau se pot intensifica.
  • Poate provoca schimbări de dispoziție. Unele femei își pierd interesul pentru sex.
  • Poate provoca creșterea în greutate în unele cazuri.
  • Nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Dacă există incertitudine cu privire la sănătatea partenerului sexual, cel mai bine este să combini utilizarea pilulei cu prezervative.
  • Unele femei au dureri de cap și/sau greață atunci când utilizează acest tip de pilule.

Contraindicații și efecte adverse

Rata de eșec a minipilulei este ceva mai mare decât cea a contraceptivelor orale clasice. Se estimează că 13 din 100 de femei care folosesc această metodă rămân însărcinate în fiecare an. Există un risc ușor mai mare de sarcină ectopică (sau sarcină în afara uterului) atunci când utilizezi minipilula și rămâi gravidă. Cu toate acestea, nu a fost descoperită nicio legătură între această metodă și defectele congenitale la copii.

Utilizarea minipilulei nu este recomandată femeilor care îndeplinesc următoarele criterii:

  • Au suferit de cancer de sân.
  • Experimentează sângerări uterine fără o cauză cunoscută.
  • Au boli de ficat.
  • Iau medicamente pentru convulsii, HIV/SIDA sau tuberculoză.
  • Au dificultăți în a respecta pe deplin ora administrării zilnice.

Vezi și:

Anticoncepționale pentru piele: tipuri și efecte

Beneficiile anticoncepționalelor cu progestin: merită administrarea?

Această metodă contraceptivă devine mai eficientă dacă femeile dau dovadă de disciplină. Printre femeile care iau pilula la aceeași oră în fiecare zi și nu uită niciodată să o facă, există o singură sarcină la 100.

Dacă începi să iei minipilula și observi reacții adverse sau probleme de sănătate, consultă medicul cât mai curând posibil. Este probabil ca această metodă să nu fie potrivită în cazul tău.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Franco, Y., Mendoza-Fernández, V., & Lemini, C. (2003). Mecanismos de acción de los efectos protectores de los estrógenos sobre el sistema cardiovascular. Rev Fac Med UNAM, 46(3), 101-8.
  • PRATS, E. C., & FERNÁNDEZ, V. J. B. (2004). Anticonceptivos orales. Offarm, 23(9).
  • Monterrosa, A. (2006). Anticonceptivos orales de sólo progestina. Revista Colombiana de Obstetricia y Ginecología, 57(1), 45-53.
  • Dr. Rafael Sánchez Borrego. Dr. Oscar Martínez Pérez. GUÍA PRÁCTICA EN ANTICONCEPCIÓN ORAL Basada en la evidencia. http://hosting.sec.es/descargas/AH_2003_GuiaPracticaAnticOral.pdf
  • Organización Mundial de la Salud. Planificación Familiar. https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/44074/?sequence=1

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.