Beneficiile cohoșului negru și efecte secundare
Cohoșul negru sau Actaea racemosa este o plantă cu frunze mari și ciorchini înalți de flori albe, originară din America de Nord. Atât florile, cât și rădăcinile sale au fost utilizate de nativii americani în tratamentul problemelor ginecologice, renale și chiar mintale. Descoperă beneficiile cohoșului negru și posibilele reacții adverse!
Astăzi, Actaea racemosa (numit și cimicifuga) servește ca ingredient activ în suplimentele legate de sănătatea femeilor, în special cele care ameliorează simptomele menopauzei, cresc fertilitatea și sprijină echilibrul hormonal.
Află tot ce trebuie să știi despre această plantă!
Utilizările și beneficiile cohoșului negru
După cum am menționat anterior, majoritatea beneficiilor și utilizărilor sale au legătură cu sănătatea femeilor. Să aruncăm o privire detaliată asupra modului în care poate ajuta, precum și asupra celorlalte beneficii atribuite.
1. Ameliorarea simptomelor menopauzei
Majoritatea oamenilor folosesc cohoș negru pentru a combate simptomele menopauzei (oboseală, bufeuri, transpirații, insomnie, schimbări de dispoziție, printre altele).
Un studiu efectuat pe 80 de femei la menopauză cu bufeuri a arătat că cele care au consumat 20 de miligrame pe zi timp de 8 săptămâni au înregistrat o scădere a numărului și a severității bufeurilor.
Deși mai multe studii susțin aceste efecte, avem nevoie de mai multe cercetări pentru a stabili că acesta un tratament util pentru simptomele menopauzei.
Vezi și:
2. Poate crește fertilitatea
Deși este adevărat că mulți vânzători ai acestui supliment susțin că poate îmbunătăți fertilitatea, dovezile științifice sunt puține.
Potrivit cercetărilor publicate în Reproductive BioMedicine Online and Ginecological Endocrinology, cohoșul negru crește eficacitatea clomifenului. Acest medicament este util în tratarea infertilității la femeile cu probleme de ovulație, crescând astfel șansele de a rămâne gravide.
Studiile au arătat, de asemenea, o îmbunătățire a ratei de sarcină și ovulație la femeile cu infertilitate care au luat suplimente de cohoș negru și clomifen. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări cu privire la aceste efecte.
3. Tratează diferite probleme ginecologice
Această plantă medicinală este cunoscută și pentru tratarea altor boli care afectează femeile. Acestea includ următoarele:
- Sindromul ovarului polichistic (SOP): Potrivit unui studiu apărut în Gynecological Endocrinology, suplimentele de cohoș negru pot crește șansele de a rămâne însărcinată la femeile cu SOP care iau clomifen. În mod similar, cercetările publicate în European Journal of Obstetrics Gynecology and Reproductive Biology au constatat că aceste suplimente reglementează ciclurile menstruale ale femeilor cu SOP.
- Fibroame: Un studiu efectuat pe 244 de femei la menopauză a demonstrat că suplimentarea zilnică cu 40 de miligrame de cohoș negru poate reduce dimensiunea fibromului uterin cu 30%.
- Sindromul premenstrual (PMS): Deși unii susțin că această plantă poate trata simptomele PMS, nu există suficiente dovezi științifice care să demonstreze afirmația.
- Reglarea ciclului menstrual: Există dovezi științifice ce arată că suplimentele cu cohoș negru pot ajuta la reglarea ciclului menstrual la femeile care urmează tratamente de fertilitate. Acest lucru este adevărat, fie că este vorba sau nu de SOP.
4. Reduce riscul de cancer mamar
Deoarece cohoșul negru se comportă ca hormonul estrogen, experții consideră că acesta poate agrava sau scădea riscul de cancer mamar.
Un studiu publicat în Integrative Cancer Therapies a constatat că nu crește probabilitatea de cancer mamar. Dimpotrivă, a fost asociat cu un risc mai mic.
Conform studiilor in-vitro, extractul de cohoș negru poate acționa ca agent antiestrogenic și poate încetini răspândirea celulelor canceroase. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări.
5. Poate îmbunătăți sănătatea mintală
Conform experților, cohoșul negru poate îmbunătăți sănătatea mintală, în special la femeile aflate la menopauză. Conform cercetărilor apărute în Post Reproductive Health, suplimentele cu cohoș nu influențează anxietatea. Cu toate acestea, pot îmbunătăți anumite simptome psihologice. Sunt necesare mai multe studii pentru a susține acest beneficiu al suplimentelor de cohoș negru.
6. Îmbunătățește calitatea somnului
Un mic studiu efectuat pe 42 de femei aflate la menopauză a sugerat că suplimentele cu cohoș negru pot îmbunătăți durata și calitatea somnului.
La fel, cercetările apărute în Minerva Obstetrics and Gynecology au constatat că administrarea cohoșului negru împreună cu alți compuși (mielărea, zinc, ghimbir și acid hialuronic) ar putea ameliora bufeurile care provoacă anxietate și insomnie. Cu toate acestea, este dificil să știm dacă a tocmai acest compus a stat la baza acestor efecte.
7. Stimulează pierderea în greutate
Femeile la menopauză se îngrașă adesea, având în vedere scăderea naturală a nivelului de estrogen. Din moment ce există dovezi științifice ale efectelor estrogenice ale cohoșului negru, experții consideră că poate ajuta la controlul greutății în această etapă a vieții.
Efectele secundare ale cohoșului negru
Acum că am stabilit care sunt beneficiile cohoșului negru, vom trece în revistă efectele secundare.
Deși cohoșul negru are efecte secundare, acestea sunt în mare parte ușoare. Includ dureri de stomac, erupții cutanate, dureri musculare, mărirea sânilor și pete sau sângerări în afara menstruației, printre altele.
Cazurile grave includ leziuni hepatice grave. Acesta este motivul pentru care persoanele cu boli hepatice sau cele care urmează un tratament ar trebui să evite acest ingredient. În mod similar, un studiu pe animale a legat dozele mari de cohoș negru de leziuni ale celulelor roșii din sânge, ducând la anemie. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a analiza acest efect la oameni.
Studiile privind cohoșul negru sunt rare, deci pot exista și alte efecte adverse pe care nu le cunoaștem.
Vezi și:
Dozaj și forme de prezentare ale cohoșului negru
Cohoșul negru este disponibil sub diverse forme: capsule, extract lichid sau ceai. În funcție de dozaj, acestea pot varia. Totuși, doza generală este cuprinsă între 20 și 120 miligrame de extract sau pulbere pe zi.
Experții consideră că, pentru a trata simptomele menopauzei, femeile trebuie să ia cel puțin 20 de miligrame pe zi. Cu toate acestea, unii experți spun că suplimentul nu trebuie administrat mai mult de 6 luni, având în vedere potențialul său de a provoca leziuni hepatice.
Suplimentele îmbină adesea cohoșul negru cu alte componente: de exemplu, trifoi roșu, izoflavone din soia, mielărea, sunătoare, dong quai și vitamina C. Combinarea cohoșului negru cu fiecare dintre acestea ar putea ajuta la creșterea rolului său în ameliorarea simptomelor menopauzei. Cu toate acestea, avem nevoie de mai multe studii pentru a susține astfel de ipoteze.
Beneficiile cohoșului negru: un aliat în simptomele menopauzei
Cohoșul negru este o plantă medicinală originară din America de Nord. Nativii americani o foloseau pentru a trata bolile care afectau femeile, precum și alte afecțiuni ca durerile în gât, problemele renale și chiar depresia.
Astăzi, utilizările sale nu s-au schimbat prea mult. Este utilizat în principal pentru ameliorarea simptomelor menopauzei, creșterea fertilității și tratarea diferitelor probleme ginecologice, cum ar fi fibroamele, sindromul ovarului polichistic și sindromul premenstrual.
Deși majoritatea efectelor sale adverse sunt ușoare, nu uita faptul că poate agrava leziunile hepatice. De asemenea, poate afecta celulele roșii din sânge, provocând anemie.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Mehrpooya, M., Rabiee, S., Larki-Harchegani, A., Fallahian, A. M., Moradi, A., Ataei, S., & Javad, M. T. (2018). A comparative study on the effect of “black cohosh” and “evening primrose oil” on menopausal hot flashes. Journal of education and health promotion, 7, 36. https://doi.org/10.4103/jehp.jehp_81_17
- Friederichsen, L., Nebel, S., Zahner, C., Bütikofer, L., & Stute, P. (2020). Effect of CIMicifuga racemosa on metaBOLIC parameters in women with menopausal symptoms: a retrospective observational study (CIMBOLIC). Archives of gynecology and obstetrics, 301(2), 517–523. https://doi.org/10.1007/s00404-019-05366-8
- Shahin, A. Y., Ismail, A. M., & Shaaban, O. M. (2009). Supplementation of clomiphene citrate cycles with Cimicifuga racemosa or ethinyl oestradiol–a randomized trial. Reproductive biomedicine online, 19(4), 501–507. https://doi.org/10.1016/j.rbmo.2009.06.007
- Shahin, A. Y., & Mohammed, S. A. (2014). Adding the phytoestrogen Cimicifugae Racemosae to clomiphene induction cycles with timed intercourse in polycystic ovary syndrome improves cycle outcomes and pregnancy rates – a randomized trial. Gynecological endocrinology : the official journal of the International Society of Gynecological Endocrinology, 30(7), 505–510. https://doi.org/10.3109/09513590.2014.895983
- Kamel H. H. (2013). Role of phyto-oestrogens in ovulation induction in women with polycystic ovarian syndrome. European journal of obstetrics, gynecology, and reproductive biology, 168(1), 60–63. https://doi.org/10.1016/j.ejogrb.2012.12.025
- Xi, S., Liske, E., Wang, S., Liu, J., Zhang, Z., Geng, L., Hu, L., Jiao, C., Zheng, S., Zepelin, H. H., & Bai, W. (2014). Effect of Isopropanolic Cimicifuga racemosa Extract on Uterine Fibroids in Comparison with Tibolone among Patients of a Recent Randomized, Double Blind, Parallel-Controlled Study in Chinese Women with Menopausal Symptoms. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, 2014, 717686. https://doi.org/10.1155/2014/717686
- Fritz, H., Seely, D., McGowan, J., Skidmore, B., Fernandes, R., Kennedy, D. A., Cooley, K., Wong, R., Sagar, S., Balneaves, L. G., & Fergusson, D. (2014). Black cohosh and breast cancer: a systematic review. Integrative cancer therapies, 13(1), 12–29. https://doi.org/10.1177/1534735413477191
- Huyen, C., Luyen, B., Khan, G. J., Oanh, H. V., Hung, T. M., Li, H. J., & Li, P. (2018). Chemical Constituents from Cimicifuga dahurica and Their Anti-Proliferative Effects on MCF-7 Breast Cancer Cells. Molecules (Basel, Switzerland), 23(5), 1083. https://doi.org/10.3390/molecules23051083
- Shahmohammadi, A., Ramezanpour, N., Mahdavi Siuki, M., Dizavandi, F., Ghazanfarpour, M., Rahmani, Y., Tahajjodi, R., & Babakhanian, M. (2019). The efficacy of herbal medicines on anxiety and depression in peri- and postmenopausal women: A systematic review and meta-analysis. Post reproductive health, 25(3), 131–141. https://doi.org/10.1177/2053369119841166
- Jiang, K., Jin, Y., Huang, L., Feng, S., Hou, X., Du, B., Zheng, J., & Li, L. (2015). Black cohosh improves objective sleep in postmenopausal women with sleep disturbance. Climacteric : the journal of the International Menopause Society, 18(4), 559–567. https://doi.org/10.3109/13697137.2015.1042450
- Cappelli, V., Morgante, G., Di Sabatino, A., Massaro, M. G., & De Leo, V. (2015). Valutazione dell’efficacia di un nuovo preparato nutraceutico nel trattamento dei disturbi delle donne in postmenopausal [Evaluation of the efficacy of a new nutraceutical product in the treatment of postmenopausal symptoms]. Minerva ginecologica, 67(6), 515–521.
- Martin B. R. (2019). Complementary Medicine Therapies That May Assist With Weight Loss: A Narrative Review. Journal of chiropractic medicine, 18(2), 115–126. https://doi.org/10.1016/j.jcm.2018.10.004
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.