Proteina de soia: bună sau rea pentru sănătate?
Poți consuma proteina de soia în diferite moduri, fie sub formă de boabe, fie printr-o varietate de produse pe bază de soia, cum ar fi tofu sau laptele vegetal. Însă există unele controverse legate de beneficiile pentru sănătate ale proteinelor din soia.
Veganii și vegetarienii obțin proteine consumând soia. Proteinele din soia sunt bune pentru sănătate? În acest articol, vom analiza studiile științifice pe această temă.
Soia: proprietăți nutritive
Soia oferă proteine de înaltă calitate nutrițională. De fapt, conține cei nouă aminoacizi esențiali pentru corpul uman. Așadar, este un aliment fundamental pentru vegani și vegetarieni.
Soia gătită oferă 127 de calorii la 100 de grame și aproximativ 12 grame de proteine, 5.5 grame de grăsimi, 10 grame de carbohidrați și 4 grame de fibre.
Având în vedere acest lucru, cel mai bun mod de a profita de beneficiile sale este să mănânci soia integrală sau produse care sunt făcute din soia, cum ar fi tempeh, miso sau tofu. Aceste produse nu au conservanți, zahăr sau grăsimi adăugate.
Proteina din soia sub formă de pulbere
Pudra de proteine de soia este făcută din soia degresată, fără fibre și zaharuri. În 28 de grame de pulbere, avem:
- 95 de calorii
- 1 gram de grăsime
- 2 grame de carbohidrați
- 1,6 grame de fibre
- 23 de grame de proteine
- 25% din valoarea zilnică recomandată de fier
- 22% din valoarea zilnică recomandată de fosfor
- 21% din valoarea zilnică recomandată de magneziu
Pudra proteică de soia este o sursă excelentă de proteine. Cu toate acestea, conține și fitați, o componentă care poate reduce absorbția mineralelor.
Citește mai mult:
Informații despre proteina de soia
Criticii proteinei din soia se uită la componentele sale: izoflavone și fitoestrogeni. În trecut, acestea erau asociate cu dezvoltarea celulelor canceroase, cu fertilitatea redusă și cu problemele tiroidiene. Însă știința a oferit dovezi mai clare.
Soia și cancerul
În 2010, un studiu a concluzionat faptul că femeile care au consumat o cantitate moderată de soia de-a lungul vieții aveau un risc mai mic de a suferi cancer de sân. De asemenea, merită subliniat faptul că același studiu nu a descoperit nicio relație între un risc mai mare de cancer de sân și consumul moderat de izoflavone.
Relația dintre soia și fertilitate
Proteina din soia este plină de fitoestrogeni, un compus asemănător estrogenilor, dar produs de plante, care a fost asociat cu creșterea nivelurilor hormonale. Cercetătorii nu au descoperit dovezi care să susțină reducerea nivelului testosteronului din cauza consumului de soia. Dimpotrivă, nu au văzut nicio schimbare la bărbații care consumă soia.
Problemele tiroidiene și soia
Cea mai recentă îngrijorare cu privire la consumul regulat de soia este faptul că ar putea provoca o intensificare a problemelor tiroidiene.
În timp ce majoritatea studiilor nu au descoperit nicio relație directă între cele două, un studiu din 2011 a constatat o creștere a progresiei hipotiroidismului subclinic, un tip de hipotiroidism prezent la persoanele care consumă soia în mod regulat. În ciuda acestui fapt, nu există suficiente studii pentru a ajunge la o concluzie fermă.
Dacă suferi de hipotiroidism, adresează-te medicului înainte de a decide să consumi soia. S-ar putea să fie nevoie să schimbi medicamentul tiroidian în funcție de schimbarea dietei.
Citește mai mult:
Alimentele modificate genetic
Există controverse în legătură cu faptul că produsele din soia sunt frecvent modificate genetic. Cu toate acestea, până în prezent, nu există dovezi științifice care să ateste efectele negative asupra sănătății ale soiei modificate genetic.
Proteina de soia: beneficii
Includerea proteinelor din soia în dietă poate avea multe beneficii pentru sănătate. De exemplu:
- Reducerea colesterolului rău (LDL) și creșterea colesterolului bun (HDL).
- Unele studii asociază consumul regulat de soia cu un risc scăzut de cancer mamar.
- Consumul regulat de soia poate reduce riscul de cancer de prostată.
- Soia este o sursă excelentă de proteine vegetale, care este perfectă pentru persoanele care nu mănâncă proteine animale fie din cauza problemelor de sănătate, fie din convingere personală.
- Soia poate ajuta la reducerea simptomelor menopauzei. Cu toate acestea, nu există date concludente în acest sens.
Proteina din soia oferă beneficii corpului, iar efectele sale secundare nu au fost clar dovedite până în acest moment. Dacă vrei să-ți crești consumul de soia, discută cu medicul sau cu nutriționistul. Aceștia îți vor putea oferi cele mai bune sfaturi pe această temă.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- NCBI. (2010). Is Soy Consumption Good or Bad for the Breast? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2981011/
- NCBI. (2011). The effect of soy phytoestrogen supplementation on thyroid status and cardiovascular risk markers in patients with subclinical hypothyroidism: a randomized, double-blind, crossover study. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21325465
- NCBI. (2014). Soy and phytoestrogens: possible side effects. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4270274/
- Cambridge Core. (2015). Soya products and serum lipids: a meta-analysis of randomised controlled trials. https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/soya-products-and-serum-lipids-a-metaanalysis-of-randomised-controlled-trials/180FD802B992EE018ED5763CD7F73ECB/core-reader
- NCBI. (2009). Soy food consumption and risk of prostate cancer: a meta-analysis of observational studies. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19838933
- NCBI. (2010). The Role of Soy Foods in the Treatment of Menopausal Symptoms. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2981010/