6 simptome ale problemelor tiroidiene - Doza de Sănătate
 

6 simptome ale problemelor tiroidiene

Problemele tiroidiene apar mai des la femei decât la bărbați. De obicei, sunt mai frecvente la maturitate. Îți vom explica simptomele acestora și modul în care să le identifici.
6 simptome ale problemelor tiroidiene
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Identificarea problemelor tiroidiene nu este o sarcină ușoară, deoarece există două tipuri diferite de boli: hipotiroidism și hipertiroidism. Tiroida este o glandă care reglează metabolismul. În general, are un rol important în multe dintre funcțiile hormonale ale corpului. Aceste funcții reglează ritmul cardiac, apetitul și viteza de digerare a alimentelor. Care sunt principalele 6 simptome ale problemelor tiroidiene?

Problemele tiroidiene pot provoca modificări ale stării de sănătate. Acestea sunt mai frecvente la femei decât la bărbați, iar cele mai multe cazuri apar la vârsta adultă.

De fapt, există câteva semne care ar putea indica prezența unei probleme cu tiroida. Cu toate acestea, atunci când ai dubii, trebuie să te adresezi întotdeauna medicului de familie sau endocrinolog, care îți va recomanda efectuarea anumitor teste pentru stabilirea diagnosticului.

6 simptome ale problemelor tiroidiene

Potrivit Biroului pentru sănătatea femeilor din cadrul Departamentului Sănătății și Serviciilor Umane din SUA, principalele simptome ale problemelor tiroidiene sunt:

1. Creșterea bruscă sau pierdere în greutate

Tiroida controlează funcționarea metabolismului. Metabolismul este modul în care corpul obține energie din alimente. Acest lucru este modulat de acțiunea hormonilor tiroidieni.

Dacă suferi de hipotiroidism, atunci va exista o creștere considerabilă în greutate, deoarece nu produci suficienți hormoni pentru a funcționa normal. În cazul hipertiroidismului, se întâmplă exact opusul. De obicei, apare o pierdere bruscă în greutate, deoarece există prea mulți hormoni.

2. Epuizare și schimbări de dispoziție

Oboseala pe lista de simptome ale problemelor tiroidiene

Problemele tiroidiene îți pot afecta starea de spirit și nivelul de energie. În cazul hipotiroidismului, este posibil să te simți epuizat/ă. Chiar dacă ai dormit suficient, este posibil să te simți obosit și deprimat. Cât despre hipertiroidism, oamenii se simt iritați. Sunt tot timpul stresați și agitați și au probleme în a se putea odihni.

3. Umflături în zona gâtului

Unul dintre cele mai evidente simptome ale problemele tiroidiene este inflamația în zona gâtului. Acest lucru apare din cauza faptului că tiroida crește în dimensiune, provocând disconfort sau durere în gât. Dacă observi acest simptom, mergi imediat la medic pentru a obține un diagnostic corect și un tratament adecvat.

4. Modificări ale ritmului cardiac

Medic care ține în mână o inimă roșie

Tiroida, pe lângă reglarea ritmului de ardere a caloriilor în organism, controlează și bătăile inimii. În funcție de tipul de afecțiune, fie hipotiroidism, fie hipertiroidism, ritmul cardiac va varia. Poate exista tahicardie sau bătăile inimii pot fi mai lente decât în mod normal. Aceasta înseamnă că multe presupuse probleme cardiace pot fi legate de aceste disfuncții, așa cum sugerează un studiu realizat de o echipă din cadrul Clinicii Las Condes (Chile).

5. Constipație

Dacă există mai puțini hormoni, funcțiile corpului încetinesc. De exemplu, acest lucru se întâmplă la nivelul sistemului digestiv. Deoarece tiroida afectează digestia, corpul nu absoarbe foarte bine substanțele nutritive. Prin urmare, apare constipația cronică.

6. Probleme în alte părți ale corpului

Simptome ale problemelor tiroidiene la nivelul feței

Există și alte simptome la care trebuie să fii atent/ă. De exemplu, problemele tiroidiene provoacă pielea uscată, unghiile fragile și crăpate și căderea bruscă a părului.

Unele simptome mai puțin vizibile sunt tulburările menstruale la femei, senzația de frig și durerea și disconfortul la nivelul mușchilor și al articulațiilor.

Discută cu un medic despre aceste simptome ale problemelor tiroidiene

Aceste simptome pot indica prezența problemelor tiroidiene. Cu toate acestea, îți recomandăm să mergi întotdeauna la medic. Acesta îți poate oferi un diagnostic exact al problemei. Nu uita de faptul că este foarte periculos să-ți stabilești singur/ă un diagnostic. De asemenea, problemele de natură tiroidiană vor necesita întotdeauna tratament medical.

Dacă ești femeie, este deosebit de important să-ți faci un control hormonal și un examen tiroidian la fiecare 4 ani. În acest fel, vei descoperi orice neregularitate. De fapt, femeile care decid să rămână însărcinate trebuie să se prezinte la medic, deoarece tiroida poate provoca infertilitate și probleme de concepție.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.