Beneficiile brânzei vegane - Doza de Sănătate
 

Beneficiile brânzei vegane

Brânzeturile vegane sunt fabricate din produse vegetale. De obicei, sunt organice și implică alcătuirea masei proteice din diferite surse, cum ar fi soia, uleiurile vegetale solidificate, drojdia nutrițională sau cerealele.
Beneficiile brânzei vegane
Eliana Delgado Villanueva

Scris și verificat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Ai încercat vreodată brânza vegană? Crezi că ar putea avea mai multe beneficii decât sortimentele derivate din lapte? Citește acest articol pentru a afla care sunt beneficiile brânzei vegane și ce sortimente există!

Veganii sunt oameni care nu consumă carne sau produse animale. Aceasta înseamnă că nu consumă lapte și derivate din lapte, ouă sau alte produse de origine animală.

Ce este brânza vegană?

Platou cu cuburi de brânză vegană
Brânza vegană este făcută din lapte vegetal pentru a evita produsele de origine animală.

Brânza este un aliment foarte popular. Există o varietate imensă și opțiuni nesfârșite din care poți alege. Cu toate acestea, mulți oameni au fost nevoiți să nu mai mănânce brânză din cauza unor afecțiuni medicale, cum ar fi intoleranța la lactoză sau alergiile la proteinele din lapte.

Alte persoane au optat pentru un stil de viață fără produse lactate. Aceștia sunt veganii, al căror număr a crescut în ultimii ani la nivel global și local.

Tipurile tradiționale de brânzeturi pe care le cunoaștem sunt fabricate din cazeină, un tip de proteine ​​din laptele de la animale, cum ar fi vacile, caprele și oile. În timpul producției, în lapte se adaugă enzime pe care le produce stomacul animalelor, cunoscute sub numele de cheag.

Brânzeturile vegane sau vegetale sunt fabricate din plante, de obicei organice, și implică alcătuirea masei proteice din diferite surse vegetale, cum ar fi soia, uleiurile vegetale solidificate, drojdia nutrițională și cerealele. Deoarece acest tip de brânză nu trece prin procesul natural de maturare a proteinelor, nu are același profil aromatic ca o brânză din lapte animal care a fost maturată.

Beneficiile brânzei vegane

După cum am văzut, brânzeturile vegane au caracteristici care le diferențiază de brânzeturile animale. De asemenea, au multe beneficii pentru sănătate, care fac ca brânzeturile vegane să fie un aliment ideal în orice tip de dietă.

 • Marele beneficiu al acestor produse este faptul că au o cantitate mult mai mică de colesterol și grăsimi decât alternativele de origine animală. Acest lucru reduce riscul de a dezvolta obezitate, diabet, probleme cardiace și unele tipuri de cancer.
 • Brânzeturile vegane conțin între 8.5 și 19 g de proteine per porție. Așadar, sunt o sursă importantă de proteine.
 • Un alt beneficiu remarcabil al consumului de brânzeturi vegane este aportul ridicat de minerale, precum fosforul și potasiul, care sunt foarte necesare atât pentru funcționarea corectă a sistemului nervos, cât și pentru menținerea mușchilor în stare optimă.

3 sortimente de brânză vegană

Beneficiile brânzei vegane murate
Există diferite tipuri de brânză vegană făcută din tofu, nucă de cocos sau alte nuci.

Cel mai cunoscut sortiment de brânză vegană este tofu. Este preparat doar din soia fermentată. Această fermentație oferă preparatului un aspect de brânză proaspătă, cu un nivel ridicat de proteine.

Apoi, există brânzeturi pe bază de grăsime de cocos și amidon (de obicei din cartofi). Aceste brânzeturi au textura caracteristică a brânzeturilor animale.

Și, în cele din urmă, există brânzeturi făcute din nuci. Cele mai utilizate nuci sunt caju și migdalele. Ca dezavantaj, este foarte dificil de mascat aroma de caju sau migdale. Dar, dacă ignori acest fapt, vei obține arome foarte originale.

Varietăți de brânză vegană

Varietatea de brânzeturi de animale este imensă, existând peste 200 de opțiuni. Brânzeturile vegane sunt preparate de puțini ani, dar numărul varietăților este în creștere. Mai jos, îți prezentăm o listă a tipurilor de brânză vegană pe care le poți încerca:

 • Parmezan ras vegan
 • Mozzarella vegană
 • Vegalloumi, brânză vegană pentru grill
 • Brânză cheddar vegană
 • Brânză afumată vegană

Unde le poți găsi?

Brânzeturile vegane pot fi cumpărate din magazinele alimentare „vegan-friendly”, din magazinele cu produse sănătoase și ecologice, precum și din târgurile și restaurantele vegane.

Dacă vrei să prepari o brânză vegană delicioasă, îți prezentăm o rețetă rapidă de mare efect:


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Rojas Allende Daniela, Figueras Díaz Francisca, Durán Agüero Samuel. Ventajas y desventajas nutricionales de ser vegano o vegetariano. Rev. chil. nutr.  [Internet]. 2017  [citado  2019  Feb  14] ;  44( 3 ): 218-225. Disponible en: https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182017000300218&lng=es.  http://dx.doi.org/10.4067/s0717-75182017000300218.
 • Brignardello J, Heredia L, Ocharán MP, Durán S. Conocimientos alimentarios de vegetarianos y veganos chilenos. Rev Chil Nutr 2013; 40(2): 129-134.
 • Guyomarc’h F, Nono M, Nicolai T, Durand D. Heat-induced aggregation of whey proteins in the presence of K-casein or sodium caseinate. Food Hydrocolloids. 2009;23(4):1103-1110.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.