Brânză vegană cu șovârf - o rețetă sănătoasă

20 Mai, 2020
Brânza vegană cu șovârf se prepară cu avocado. Aceasta reprezintă un înlocuitor sănătos pentru brânza clasică și este ideală pentru persoanele care urmează o dietă vegană sau vor să mănânce mai sănătos.
 

Avocado este unul dintre cele mai versatile și sănătoase alimente pe care le poți include în dietă. Datorită gustului său unic, îl poți include în salate, sosuri și multe alte rețete. Ai încercat vreodată brânză vegană cu șovârf?

Deși diferă de brânza clasică, brânza vegană cu șovârf poate înlocui acest ingredient în mai multe rețete datorită nutrienților săi. De fapt, aceasta merge de minune cu pâine integrală, fursecuri și alte gustări sau alimente pentru micul dejun.

Cum să prepari brânză vegană cu șovârf

Brânză vegană cu șovârf pe pâine integrală

Există mai multe rețete pentru a prepara brânzeturi vegane cu semințe, fructe oleaginoase sau rădăcinoase. În articolul de azi însă, îți propunem o rețetă foarte interesantă de brânză vegană cu șovârf. Următorul preparat este ideal pentru cei care vor să urmeze o dietă mai sănătoasă și echilibrată.

 

Totodată, deoarece are mai puține calorii decât brânza clasică, brânza vegană cu șovârf poate fi inclusă în dietele pentru slăbit. Printre altele, aceasta oferă grăsimi sănătoase, proteine și o mare varietate de vitamine și minerale. Nu-i așa că vrei să o încerci?

Ingrediente

  • 3 avocado de mărime medie
  • 4 linguri (60 ml) de ulei de cocos presat la rece
  • 2 linguri (30 ml) de zeamă de lămâie
  • 1 linguriță (5 g) de sare de mare sau sare de Himalaya
  • 6 linguri (90 g) de drojdie nutritivă
  • 1/4 cană (62,5 ml) de băutură vegetală fermentată
  • 2 linguri (30 g) de pudră de psyllium
  • 2 linguri (20 g) de frunze de șovârf deshidratate

Citește și:

Gustări vegetariene simple și delicioase

Ustensile

  • Castroane adânci pentru amestecare
  • Un blender
  • Inele pentru copt
  • Hârtie pentru copt

Mod de preparare

  • Mai întâi, taie fructele de avocado în jumătate și scoate pulpa.
  • Apoi, pune pulpa de avocado într-un blender împreună cu uleiul de cocos și zeama de lămâie.
  • Adaugă sarea, drojdia nutritivă și băutura vegetală fermentată.
 
  • Procesează toate aceste ingrediente timp de 10 minute, apoi apoi adaugă pudra de psyllium.
  • Asigură-te că obții o compoziție fină și groasă.
  • Ia un inel pentru copt mare, așază-l pe hârtia de copt și umple-l cu pasta de avocado preparată.
  • Pune preparatul în frigider și lasă-l să se răcească cel puțin 8 ore.
  • După ce s-a scurs intervalul de timp indicat, scoate-l din frigider și verifică-i consistența.
  • La final, îndepărtează inelele și presară șovârf peste brânza vegană obținută.

Cum să prepari băutura vegetală fermentată

Castron cu hrișcă și borcan cu lapte

Când vine vorba de a prepara propria ta brânză vegană, probabil te întrebi de unde poți cumpăra băutura vegetală fermentată menționată anterior. Nu-ți face griji, mai jos îți prezentăm o rețetă simplă pentru a o prepara la tine acasă.

 

Ingrediente (pentru 3 l de lichid)

  • 1 cană (200 g) de hrișcă, quinoa sau grâu khorasan (Kamut)
  • 12 căni (3 l) de apă

Ustensile

  • Un borcan mare de sticlă
  • O bandă de cauciuc sau o ață
  • O cârpă

Îți recomandăm:

8 alimente de origine vegetală bogate în proteine

Mod de preparare

  • Mai întâi, lasă boabele să germineze. Pune-le într-un borcan de sticlă cu apă și lasă-le să stea 8 ore.
  • Acoperă gura borcanului cu o cârpă și fixează cârpa cu o bandă de cauciuc sau ață.
  • Apoi, scurge apa și lasă borcanul înclinat pe diagonală cu gura în jos încă două zile.
  • După ce s-a scurs intervalul de timp indicat, clătește și umple borcanul cu de două ori mai multă apă decât înainte.
  • Apoi, lasă boabele la înmuiat încă 24 de ore. În acest interval, boabele germinate vor fermenta apa.
  • După ce au trecut cele 24 de ore, strecoară apa, toarn-o într-un borcan de sticlă și pune-o în frigider. Dacă vrei, poți repeta procesul de fermentare cu aceleași boabe de încă două ori, însă doar pentru 12 ore.

Pentru această rețetă poți folosi și linte. Cel mai important aspect este să respecți pașii pentru a stimula fermentarea. Reține că acest proces este facilitat de temperaturile ridicate. Așadar, dacă lichidul este mai rece, procesul va fi mai lent.

 

Câteva combinații gustoase

Cremă de brânză vegană cu pătrunjel

Brânza vegană din avocado cu șovârf este un preparat foarte sănătos. Aceasta este populară în rândul persoanelor care urmează o dietă vegană sau vegetariană. Însă și cei care vor să-ți îmbunătățească dieta o pot încerca. Deși este într-adevăr diferită față de brânza clasică, o poți folosi pentru a înlocui acest ingredient în multe rețete.

Nu ezita să incluzi brânza vegană cu șovârf în:

  • Sandvișuri
  • Pâine proaspătă sau prăjită
  • Tacos și burritos
  • Paste
  • Salate
  • Tocănițe

Numărul de calorii ingerate depinde, desigur, de mărimea porțiilor servite. Asemenea oricărui alt aliment, și brânza vegană cu șovârf trebuie consumată cu moderație. În plus, servește-o împreună cu alte alimente benefice pentru a urma o dietă sănătoasă.

 

Nu mai amâna: te încurajăm să încerci acest înlocuitor pentru brânza clasică chiar azi!