Proprietățile și prepararea cremei de caju - Doza de Sănătate
 

Proprietățile și prepararea cremei de caju

Cunoști proprietățile și utilizările cremei de caju? Astăzi, îți vom spune totul despre beneficiile pe care le oferă, precum și despre modul în care o poți folosi în diferite rețete.
Proprietățile și prepararea cremei de caju
Florencia Villafañe

Scris și verificat de nutriționistul Florencia Villafañe.

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Nucile caju, ca și alte soiuri de nuci, sunt ideale pentru consum ca atare sau ca parte a diferitelor rețete culinare. Mai mult, atunci când sunt folosite sub formă tartinabilă, își păstrează proprietățile nutritive. Ținând cont de acest aspect, astăzi vom discuta despre prepararea cremei de caju.

În general, nucile caju sunt cunoscute pentru aroma lor delicioasă și pentru capacitatea de a îmbunătăți calitatea oricărei diete. În următoarele paragrafe, îți vom spune mai multe despre proprietățile, prepararea și utilizările cremei de caju.

Ce sunt cremele vegane?

Cremele vegane sunt produse care pot oferi un număr mare de beneficii pentru sănătate. Oamenii folosesc nuci precum migdalele, alunele, nucile românești, fisticul și caju pentru a prepara aceste creme. Toate aceste nuci se remarcă prin conținutul lor de nutrienți, printre care găsim și grăsimile sănătoase omega 3, 6 și 9.

De asemenea, cremele vegane sunt o sursă de fibre alimentare, antioxidanți, potasiu, magneziu și alți compuși fitochimici care, odată asimilați, îmbunătățesc funcționarea corpului. Deoarece mulți nutrienți sunt concentrați în stratul exterior al nucilor, cel mai bine este să le consumi crude, nu prăjite.

Nucă de caju
Nucile caju, la fel ca alte nuci, conțin grăsimi sănătoase, vitamine, minerale și alte substanțe fitochimice care sunt benefice sănătății.

Crema de caju: ce proprietăți și beneficii are?

Crema de caju este o pastă moale și untoasă. Oamenii o folosesc adesea pentru a pregăti rețete dulci, însă este utilă și ca sos sau pentru întins pe alimente sărate. De fapt, o poți folosi chiar și pentru prepararea brânzeturilor vegane.

Articolul științific intitulat „Nucile: aliați ai meselor tale” evidențiază și mai multe beneficii ale acestui aliment. Iată câteva dintre ele:

Ajută la îngrijirea sănătății cardiovasculare

Datorită conținutului sănătos de fibre și acizi grași, crema de caju ajută la scăderea nivelului de colesterol și trigliceride în sânge. De asemenea, aceasta ajută la reducerea riscului de boli de inimă, cum ar fi aritmiile sau formarea plăcilor ateromatoase. Consumul său este asociat cu funcționarea optimă a creierului.

Îmbunătățește sănătatea intestinală

Caju conține fibre alimentare care contribuie la o mai bună funcționare a tractului gastrointestinal. Așadar, consumul regulat favorizează prevenirea unor tulburări precum constipația și formarea de diverticuli.

Îngrijește pielea și părul

Vitamina B, cuprul și zincul conținute de caju sunt de mare ajutor pentru îngrijirea pielii și a părului. Motivul? Aceste substanțe sunt esențiale pentru sistemul nervos și contribuie la producerea de colagen, o componentă cheie pentru sănătatea pielii și a părului.

Prepararea cremei de caju

Pentru prepararea cremei de caju, trebuie să utilizezi nuca în starea sa naturală. Mai exact, atunci când o cumperi, trebuie să te asiguri că nu a fost prăjită sau coaptă. De asemenea, trebuie să ai la îndemână un robot de bucătărie sau un blender de mare putere.

Instrucțiuni

  • Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să pui nucile de caju în robotul de bucătărie sau în blender și apoi să le toci 2 sau 3 minute. Vei observa că începe să se formeze o pastă.
  • Apoi, cu ajutorul unei spatule, amestecă puțin compoziția pentru a accelera procesul. Aparatul trebuie să fie oprit în timp ce faci acest lucru.
  • Apoi, repornește robotul de bucătărie pentru încă 3 minute.
  • Repetă acest proces de câte ori este necesar pentru a obține o cremă fină.
  • Veți ști că este gata atunci când pasta nu mai are cocoloașe și este ușor de întins.

Aceasta este crema simplă de caju. Poți adăuga apă pentru a face consistența mai lichidă. De asemenea, poți adăuga stevia, zahăr, cacao, piper, sare sau ierburi aromatice.

Nuci pentru prepararea cremei de caju
Pentru a prepara crema de caju, este necesar să cumperi nuca în starea sa naturală, nu prăjită.

Utilizări ale cremei de caju

Cel mai interesant lucru despre crema de caju este faptul că o poți folosi în mai multe feluri de mâncare. Aroma sa se potrivește foarte bine cu alte alimente, așadar este ideală pentru micul dejun sau gustări. Cum o poți folosi?

Pentru tartinare

Așa cum am menționat deja, una dintre cele mai frecvente utilizări ale sale este ca înlocuitor al untul sau al brânzei. O poți folosi în versiunea sa dulce, cu cacao, stevia și scorțișoară. Sau o poți face sărată, cu piper, usturoi și pătrunjel.

Umplerea prăjiturilor sau ca glazură

Pentru a folosi crema de caju ca umplutură pentru prăjituri dulci, cel mai bine este să renunți la adăugarea de apă și să o folosești doar în forma sa groasă. Trebuie doar să faci baza de tort după gust, să o umpli cu această cremă și să o decorezi cu căpșuni, piersici sau nuci.

Înghețată

Pentru această rețetă, va trebui să procesezi o banană congelată și să o amesteci cu 2 linguri din această pastă. De asemenea, o poți îndulci și poți adăuga nucă de cocos rasă, chipsuri de ciocolată sau fructe congelate. Este o idee utilă pentru prepararea diferitelor arome ale înghețatei vegane.

Brânză vegană

Pentru a face o brânză vegană cu cremă de caju, trebuie să adaugi sare și condimente după gust și să o pui la foc mic cu o lingură de amidon de porumb sau agent de îngroșare. În acest fel, vei obține o consistență mai densă.

Crema de caju pentru preparatele tale preferate

După cum poți vedea, crema de caju este un produs cu multe utilizări în bucătărie. O poți întinde pe pâine și biscuiți sau o poți folosi pentru a face înghețată, torturi și alte rețete delicioase.

Cel mai important lucru este faptul că aportul său moderat contribuie la îmbunătățirea calității alimentelor. Datorită conținutului său de nutrienți, crema de caju este ideală pentru a-ți îngriji sănătatea.

Așadar, ești gata să o testezi?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Lima, J. R., Garruti, D. S., & Bruno, L. M. (2012). Physicochemical, microbiological and sensory characteristics of cashew nut butter made from different kernel grades-quality. LWT-Food Science and Technology45(2), 180-185.
  • FRUTOS SECOS: Aliados para tus comidas. Ficha 54. Secretaría de agroindustria Disponible en: http://www.alimentosargentinos.gob.ar/HomeAlimentos/Nutricion/fichaspdf/Ficha_54_Frutos_Secos.pdf
  • Bermúdez-Márquez, M. A. (2020). Evaluación de dos aditivos antioxidantes naturales en la elaboración de mantequilla de semilla de marañón (Anacardium occidentale L.) y su efecto sobre la rancidez oxidativa y calidad sensorial. Vicerrector Académico2522, 15.
  • Meritxell, N., Ruperto, M., & Sánchez-Muniz¹, F. J. (2004). Frutos secos y riesgo cardio y cerebrovascular. Una perspectiva española. Archivos Latinoamericanos de Nutrición54(2), 137-148.
  • FRUTOS SECOS. Disponible en: http://badali.umh.es/assets/documentos/pdf/artic/frutos-secos.pdf

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.