Beneficiile făinii de arahide: o sursă de proteine pentru dietă
 

Beneficiile făinii de arahide: o sursă de proteine pentru dietă

Vă spunem care sunt beneficiile folosirii făinii de arahide în bucătărie. Descoperiți cât de sănătoasă este!
Beneficiile făinii de arahide: o sursă de proteine pentru dietă
Maria Patricia Pinero Corredor

Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Arahida este sămânța comestibilă a plantei leguminoase Arachis hypogaea și este apreciată în gastronomie. Valoarea sa proteică este mare. Când arahidele sunt transformate în făină, valoarea nutritivă crește. Care sunt beneficiile făinii de arahide?

Această făină poate fi o opțiune bună pentru a înlocui produsele cu un conținut mai mic de proteine. Permite îmbogățirea anumitor preparate și chiar înlocuirea glutenului în alimentație. Conține grăsimi de bună calitate, comparabile cu cele ale uleiului de măsline.

Citiți mai departe pentru a descoperi utilizării făinii de arahide și modul în care aceasta contribuie la îmbogățirea dietei cu proteine și alți nutrienți de mare valoare.

Ce sunt arahidele?

Arahidele sunt a șasea cea mai bogată și mai ieftină cultură din lume în ceea ce privește grăsimile. Sunt utile ca sursă de proteine, grăsimi, minerale și vitamine.

Din punct de vedere botanic, arahidele sunt o leguminoasă care aparține genului Arachis și sunt originare din America de Sud. La nivel gastronomic, sunt folosite ca fruct uscat datorita texturii, aromei și conținutului de grăsimi.

Arahidele sunt foarte apreciate prăjite cu sau fără sare, coapte, ca pastă de arahide, lapte de arahide, batoane sărate și dulci, unt, sos de arahide și înlocuitor de brânză.

De asemenea, sunt consumate ca ingredient în alte produse și folosite pentru producția comercială de petrol. Pasta de arahide degresată este folosită pentru a face făină și pentru a preveni râncezirea grăsimilor în timpul depozitării.

Cum se obține făina de arahide?

În general, făina tradițională de arahide se obține prin măcinare. După extragerea grăsimii, se macină din nou.

Făina este folosită pentru obținerea pastei, pentru gustări și pentru băuturi. Capacitatea sa de emulsionare o face să fie ideală pentru prepararea de curry, prăjituri și supă.

De asemenea, se amestecă cu alte făinuri pentru completarea aportului de proteine. Unii experți o recomandă pentru a fortifica pâinea, crescând valoarea proteinelor și îmbunătățind acceptabilitatea senzorială a produselor.

Bărbat care cunoaște beneficiile făinii de arahide

Conținutul făinii de arahide

Când grăsimea este îndepărtată, caloriile sunt reduse considerabil. Această reducere a grăsimilor poate fi de până la 30%. De exemplu, în timp ce untul de arahide are 45-50% grăsime, făina are doar 10-15%. Proteinele sunt mai concentrate.

Deși cantitatea de grăsime este redusă, calitatea se menține. Acidul gras oleic este principala grăsime, fiind asemănător cu grăsimea uleiului de măsline.

Lucrările științifice arată compoziția nutrițională a făinii de arahide, exprimată la 100 grame de produs:

  • Umiditate: 4,2%
  • Proteine: 46 grame
  • Grăsimi: 11,5 grame
  • Sodiu: 0,22 miligrame
  • Magneziu: 2,59 miligrame
  • Mangan: 13 miligrame
  • Potasiu: 6,81 miligrame
  • Carbohidrați: 22,5 grame
  • Fibre: 16 grame
  • Acid oleic: 45,2% din grăsimea totală
  • Acid linoleic: 42,1% din grăsimea totală

Se remarcă valoarea ridicată a proteinelor și a fibrelor. În acest fel, tranzitul intestinal poate fi îmbunătățit și constipația evitată.

Mineralele care se găsesc în proporție mare sunt sodiul, magneziul, manganul și potasiul. Manganul acoperă aproape 100% din necesarul zilnic.

În plus, 45% din grăsimi sunt acid gras oleic și 42% sunt acid gras esențial linoleic. Acesta din urmă este un omega 6. Din cauza efectului său proinflamator, trebuie echilibrat cu aportul de omega 3.

Din punct de vedere al valorii vitaminice, niacina este cea mai proeminentă, urmată de vitaminele B. Vitamina E scade puțin atunci când grăsimea este îndepărtată din alunele întregi.

Proteinele din făina de arahide

Alunele au mai multe proteine decât orice altă nucă, la niveluri comparabile cu o porție de fasole. În făină, proporția de proteine crește deoarece uleiul este extras în proporție de până la 50%.

Conform PDCAAS, alunele oferă proteine la nivel similar cărnii și ouălor. Conțin toți cei 20 de aminoacizi, dar în proporții diferite. Valoarea PDCAAS este de 0,7 din 1, în timp ce pentru grâul integral este de 0,46.

Profilul de aminoacizi al făinii de arahide arată că aceasta poate fi un ingredient pentru fortificare. În plus, digestibilitatea proteinelor este comparabilă cu cea a proteinelor animale. Aminoacizii mai puțin prezenți sunt lizina, metionina și treonina.

Aminoacidul vedetă al proteinei de arahide

Alunele sunt considerate cea mai importantă sursă de arginină. Acesta este un aminoacid semi-esențial, deoarece organismul îl poate produce, dar există momente în care este necesară suplimentarea.

Arginina are mai multe funcții, cum ar fi întărirea sistemului imunitar, reglarea hormonilor și a zahărului în sânge și chiar promovarea fertilității masculine. De asemenea, ajută la detoxificarea ficatului și la neutralizarea efectelor substanțelor toxice din organism.

Este un precursor al oxidului nitric, care ajută arterele să se relaxeze, îmbunătățește fluxul sanguin și scade durata de vindecare a țesuturilor deteriorate.

Beneficiile făinii de arahide

Beneficiile făinii de arahide sunt aceleași cu cele ale arahidelor întregi, doar că valorile energetice și valoarea vitaminei E sunt oarecum mai mici.

Sursă de antioxidanți

Alunele și făina lor conțin o cantitate mare de antioxidanți, printre care se remarcă resveratrolul și flavonoidele. Primul este un antioxidant prezent și în strugurii negri. Prin urmare, făina de arahide îndeplinește funcții de protecție împotriva bolilor de inimă, bolilor neurodegenerative și inflamației sistemice.

Flavonoidele sunt un tip de polifenoli (precum acidul cumaric) care protejează împotriva bolilor de inimă și transformărilor celulelor maligne. Acești compuși se găsesc și în vin, mere și ceai verde.

Struguri negri
La fel ca strugurii negri, alunele conțin antioxidanți benefici pentru sănătate, precum resveratrolul.

Scăderea riscului de boală coronariană

Grăsimea care rămâne în făina de arahide este predominant mononesaturată. Aceasta reduce colesterolul total și LDL și menține stabil nivelul de HDL sau colesterolul bun.

Beneficiile grăsimii de arahide sunt comparabile cu cele ale uleiului de măsline. Studiile arată o relație între aceste grăsimi mononesaturate și riscul redus de boală coronariană.

Prevenirea bolilor neurodegenerative

Făina de arahide este bogată în niacină și conține un nivel mediu de vitamina E, care protejează împotriva bolii Alzheimer și declinului cognitiv legat de vârstă.

Controlul greutății

S-a observatalunele nu duc la creșterea în greutate. În plus, dietele care folosesc alune sunt mai bine tolerate.

Cum să profitați de beneficiile făinii de arahide?

Puneți 3 lingurițe sau 15 grame de făină de arahide în diferite preparate. Această cantitate oferă 7 grame de proteine cu digestibilitate medie și un profil bun de aminoacizi.

Se recomandă consultarea nutriționistului cu privire la necesarul zilnic de proteine.

Puteți adăuga făina direct într-un iaurt sau într-un smoothie de legume. O puteți dizolva într-un pahar de fulgi de ovăz cu lapte sau lapte de migdale, amesteca cu alte făinuri de cereale pentru copt sau adăuga în sosuri de casă, creme și batoane energizante.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Aditya U. Joshi, Changqi Liu, Shridhar K. Sathe. Functional properties of select seed flours,. LWT – Food Science and Technology, Volume 60, Issue 1, 2015, Pages 325-331, ISSN 0023-6438,https://doi.org/10.1016/j.lwt.2014.08.038. (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643814005465)
  • L H McKee , T A Latner. Underutilized sources of dietary fiber: a review. Plant Foods Hum Nutr. 2000;55(4):285-304. doi: 10.1023/a:1008144310986.
  • Yadav, D.N., Thakur, N., Sunooj K.V. and Singh, K.K. Effect of de-oiled peanut meal flour (DPMF) on the textural, organoleptic and physico chemical properties of bread. International Food Research Journal 20(3): 1307-1312 (2013). Disponible en: http://www.ifrj.upm.edu.my/20%20(03)%202013/40%20IFRJ%2020%20(03)%202013%20Thakur%20(374).pdf
  • Diana O. Labuckas Alicia L. Lamarque Damián Maestri. Harina de maní parcialmente deslipidizada: un ingrediente funcional para mejorar el valor nutritivo de productos de panificación. Rev Chil Nutr Vol. 43, Nº4, 2016. Disponible en: https://www.scielo.cl/pdf/rchnut/v43n4/art07.pdf
  • FAO/WHO/UNU (2002) Protein and Amino Acid Requirements in Human Nutrition. In: Report of a Joint FAO/WHO/UNU Expert Consultation, World Health Org Tech Report No.935 . Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18330140/
  • United States Department of Agriculture (USDA) (2014): http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/. Accessed 21 Aug 2014
  • Yu JM, Ahmedna M, Goktepe I, Dai J. Peanut skin procyanidins : composition and antioxidant activities as affected by processing. J Food Compos Anal. 2006;19:364–371. doi: 10.1016/j.jfca.2005.08.003.
  • Pelkman CL. Effects of moderate-fat (from monounsaturated fat) and low-fat weight-loss diets on the serum lipid profile in overweight and obese men and women. Am J Clin Nutr. 2004;79(2):204–212. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14749224
  • Matilsky DK, Ndekha M, Manary MJ (2009) Supplementary feeding with fortified spreads results in higher recovery rates than with a corn/soy blend in moderately wasted children. J Nutr 139(4):773–8. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19225128
  • Morris MC. Dietary niacin and the risk of incident alzheimer’s disease and of cognitive decline. J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2004;75(8):1093–1099. doi: 10.1136/jnnp.2003.025858.
  • Mattes RD, Kris-Etherton PM, Foster GD. Impact of peanuts and tree nuts on body weight and healthy weight loss in adults. J Nutr. 2008;138(9):1741S–1745S.Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18716179
  • Francisco ML, Resurreccion AV. Functional components in peanuts. Crit Rev Food Sci Nutr. 2008;48(8):715–746. doi: 10.1080/10408390701640718. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18756396

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.