Beneficiile gândirii pozitive pentru sănătate
 

Beneficiile gândirii pozitive pentru sănătate

Gândirea pozitivă are numeroase beneficii în viața de zi cu zi. Aflați totul despre ea și cum să gândiți pozitiv!
Beneficiile gândirii pozitive pentru sănătate
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 23 decembrie, 2022

Beneficiile gândirii pozitive pentru sănătate sunt numeroase. Asta ni se spune tot timpul, dar putem fi mereu optimiști indiferent de situație?

Nu putem evita evenimentele negative sau traumatice sau emoțiile pe care le trăim. Gândirea pozitivă încearcă să ne facă să înțelegem că putem să mergem înainte și chiar să învățăm din experiențele dificile. După cum a spus Viktor Frankl, un psihiatru care a supraviețuit lagărelor de concentrare în Al Doilea Război Mondial: „Dacă nu poți să schimbi o situație care îți provoacă durere, poți oricând să alegi atitudinea cu care te confrunți cu acea situație”.

Beneficiile gândirii pozitive pentru sănătate: puterea minții

Tindem să subestimăm puterea minții. Cu toate acestea, gândurile care predomină în ea ne vor face să înfruntăm lucrurile cu energie sau, dimpotrivă, cu apatie. Poate că acest lucru nu pare foarte convingător pentru oamenii care se autointitulează realiști. Dar nu este o chestiune de magie, nici de a face pozitivitatea să apară cu un pocnit din degete.

Există puține lucruri care să nu fi fost create de om. Cu alte cuvinte, orice invenție pe care o vedem în jurul nostru a fost mai întâi un gând în mintea unei persoane care a avut o viziune, o inspirație.

Atunci când ne asumăm o sarcină, avem convingerea că o vom finaliza cu succes. Dacă nu ar fi așa, nici măcar nu am începe. Nu cumva gândul ne călăuzește? Atât timp cât este un gând pozitiv, ne poate conduce către locul în care vrem să ajungem.

Femeie care nu cunoaște beneficiile gândirii pozitive
Știrile de la televizor sau de pe social media despre ceea ce se întâmplă într-o lume plină de dezastre ne mențin informați, dar ne inundă cu negativitate.

Ciclul gândurilor negative

De ce suntem adesea prinși într-un ciclu de gânduri negative? Pentru că de multe ori așa este mai ușor. Dacă am analiza de câte ori ne plângem într-o singură zi, am fi foarte surprinși. Televizorul sau rețelele de socializare, cu știrile despre dezastre, ne inoculează negativitatea, ca și cum ar fi un virus contagios. Același lucru se întâmplă atunci când stăm la coadă și îi auzim pe alții vorbind despre problemele lor. Răul este contagios.

De câte ori ne-am trezit cu gândul că vom avea o zi groaznică și grea sau că trebuie să ne confruntăm cu o situație complicată și nu vom reuși? În câte dimineți nu ne-am făcut griji pentru viitor?

Cu siguranță am trăit toate acestea la un moment dat și consecințele au fost evidente.  Suntem morocănoși, vrem să stăm acasă și nu vrem să vedem pe nimeni. Totuși, trebuie să ne îndeplinim obligațiile.

Acest lucru ne poate determina să fim tensionați ți iritați și să dăm răspunsuri nepotrivite celor din jur. Gândirea negativă generează o atitudine greșită care îi afectează pe alții. Apoi, acest lucru are repercusiuni negative și pentru noi.

Amuzant este că ne plângem de ghinion, fără să ne dăm seama că noi l-am declanșat. Gândurile negative ne bântuie mintea și nu suntem capabili să le eliminăm. Dimpotrivă, nu încetăm să le hrănim, iar apoi ajung să ne devoreze.

Alternativa: beneficiile gândirii pozitive

 

Bărbat ce cunoaște beneficiile gândirii pozitive
Pentru a realiza lucruri bune și pentru a găsi fericirea în viață, oamenii trebuie să adopte în mod constant idei și atitudini optimiste.

Ideea centrală a gândirii pozitive susține că, pentru a realiza lucruri bune și a obține fericirea în viață, oamenii trebuie să-și asume constant idei, atitudini și tipare optimiste.

În ultimii ani, a existat un interes tot mai mare pentru gândirea pozitivă. În fiecare sezon apar mii de cărți, seminarii, cursuri, programe, site-uri și personalități care o promovează.

Potrivit experților, unele dintre canalele de consolidare a acestui tip de gândire sunt următoarele:

  • Vizualizarea succesului pe termen scurt, mediu și lung
  • Repetarea afirmațiilor optimiste
  • Creșterea stimei de sine
  • Folosirea gândurilor pozitive pentru a contracara manifestarea gândurilor negative

Este important să subliniem că gândirea pozitivă nu este o rețetă magică pentru a face față oricărei situații negative. De fapt, acesta este ceva ce trebuie exersat, așa cum vom vedea mai jos.

Exerciții pentru a stimula gândire pozitivă

Am menționat deja un exercițiu util pentru a începe să folosim gândirea pozitivă: transformarea ideii negative în ceva productiv. Cu toate acestea, există și alte practici, cum ar fi mindfulness, așa cum arată cercetările publicate în 2017 în revista Papeles del Psicólogo. Să aruncăm o privire mai atentă!

1. Meditația

Meditația ne permite să ne conectăm cu prezentul și, cel mai important, să ne observăm gândurile. În acest fel, devenim conștienți de ele și le putem lăsa să curgă fără a le ține în minte.

Acesta este unul dintre cele mai mari beneficii pe care le are meditația: ne face conștienți de aici și acum, ajutându-ne să relativizăm problemele și permițându-ne să renunțăm la trecut și să nu ne mai facem griji pentru viitor.

Dacă facem din meditație un obicei, încetul cu încetul ne vom simți mai bine și gândurile pozitive vor avea mai mult spațiu în mintea și în viața noastră. Meditația calmează gândurile negative, făcând loc pentru cele pozitive. Gândurile negative nu vor dispărea complet, dar nu ne vom mai agăța atât de mult de ele.

2. Păstrarea unui jurnal

Femeie care scrie lângă un lac
Păstrarea unui jurnal al emoțiilor ne poate ajuta să ținem evidența tiparelor de gândire.

Deși opțiunea de a schimba gândurile negative poate funcționa chiar și spunând „destul!”, dacă unul dintre aceste gânduri ne chinuie, putem să creăm un jurnal emoțional.

Vom vedea cu adevărat ce fel de emoții simțim, câtă negativitate avem și dacă este justificată. De cele mai multe ori, ne vom da seama că suntem prea pesimiști și asta ne va determina să ne schimbăm.

3. Lista de obiective și realizări

În spațiul de lucru sau în livingul casei, putem monta o tablă mică. Vom scrie pe ea ceea ce vrem să realizăm, ceea ce vrem să facem sau ceea ce vrem să fim.

Trebuie să încercăm să stabilim obiective realist, care să fie la îndemâna noastră. Exemple de obiective clare pot fi: să curățăm grădina, să alergăm 10 kilometri, să slăbim 5 kilograme, să învățăm tango, să scriem o carte, să preparăm lasagna, etc.

Vom nota tot ce ne trebuie pentru a ne atinge obiectivul și vom adăuga progresiv ceea ce am reușit: astăzi am alergat 5 kilometri, am cumpărat o iasomie, am terminat primul capitol, etc. Putem adăuga și expresii motivaționale, precum „pot”, „voi reuși”, „sunt pe drumul cel bun”, etc.

Putem adăuga și fraze motivaționale, adresate nouă, precum: poți să o faci, o vei realiza, ești pe drumul cel bun.

4. Un mic cadou în fiecare zi

De multe ori, uităm de lucrurile mărunte din jurul nostru care ne fac fericiți. Tindem să căutăm o fericire idealizată. În realitate, ea constă în echilibru, în a ne îngriji și în a ne bucura de fiecare clipă cu toate cele cinci simțuri.

Un exercițiu pe care îl putem face în fiecare zi pentru a încuraja gândirea pozitivă este să ne oferim ceva ce ne place. Nu vorbim despre cumpărarea unei rochii sau a unei bijuterii, ci despre lucruri mai simple. De exemplu, iubim ceaiul și muzica. Pregătim o cană de ceai, punem melodia preferată și petrecem câteva minute savurând ceaiul și ascultând.

Acest exercițiu ne va face să apreciem lucrurile bune din jurul nostru. Pentru o vreme, ne vom îndepărta de gândurile care nu ne fac bine.

5. Recunoştinţa

Recunoștința ne poate ajuta să avem mai multe gânduri pozitive. Mintea noastră caută întotdeauna echilibrul între ceea ce simțim și ceea ce gândim. Atunci când suntem triști, avem gânduri triste. Când suntem fericiți, ne gândim doar la lucruri plăcute.

De aceea, în fiecare dimineață la trezire vom folosi un minut pentru a mulțumi pentru ceva bun ce avem în viață. De preferat, vom alege ceva concret, cum ar fi casa în care locuim.

Seara, vom mulțumi pentru ceva bun care ni s-a întâmplat în timpul zilei. Desigur, pentru a exersa recunoștința, trebuie să căutăm ceea ce este bun în viața noastră. Acest lucru va avea ca rezultat menținerea unei atitudini pozitive.

De ce trebuie să profităm de beneficiile gândirii pozitive?

În cartea 9 Steps to Reversing or Preventing Cancer and Other Diseases: Learn to Heal Within (2004), Shivani Goodman afirmă faptul că bolile apar din cauza atitudinilor toxice și durerii emoționale. În mod similar, oncologul Carl Simonton, în cartea Getting Well Again (1978), susține că gândirea joacă un rol important în dezvoltarea cancerului.

Indiferent de convingerile personale, există dovezi ce arată că gândirea pozitivă poate avea un impact direct asupra sănătății:

  • S-a descoperit că acest tip de gândire are efecte pozitive atunci când vine vorba de reducerea stresului și a anxietății.
  • Mulți experți susțin utilizarea gândirii pozitive pentru a controla suferința emoțională și grijile de zi cu zi.
  • Un studiu publicat în BMC Psychology în 2021 a arătat faptul că gândirea pozitivă poate fi utilă în îmbunătățirea speranței pentru viitor și calității somnului.
  • Alte studii indică faptul că gândirea pozitivă ajută la creșterea stării de bine și a fericirii subiective.

Gândirea pozitivă înseamnă echilibru

Ne oprim vreodată să analizăm dacă avem mai multe gânduri pozitive decât negative în minte? Dacă echilibrul nu este satisfăcător, trebuie să începem să ne reorientăm în direcția corectă.

Cel mai bun lucru pe care îl putem face dacă ne simțim deprimați este să mergem la un psiholog sau psihiatru, care să ne poată oferi sfaturi și atenție personalizată, precum și explicații clare despre beneficiile gândirii pozitive.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.