Logo image
Logo image

Beneficiile laptelui de cămilă

4 minute
Caracteristicile laptelui de cămilă îl fac un supliment excelent pentru dieta umană, mai ales în anumite condiții. În articolul de astăzi, îți vom spune mai multe despre proprietățile și beneficiile sale pentru sănătate.
Beneficiile laptelui de cămilă
Florencia Villafañe

Scris și verificat de nutriționistul Florencia Villafañe

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Ai auzit vreodată despre beneficiile laptelui de cămilă? Acest tip de lapte este destul de popular în unele regiuni ale lumii. De fapt, este adesea singura opțiune în ceea ce privește produsele lactate în acele locuri.

Laptele este utilizat pe scară largă pe toată planeta. Chiar dacă, în mod tradițional, cel mai des utilizat este laptele de vacă, există o mare varietate de animale care îl produc. Oamenii îl obțin de la capre, cămile, oi și bivolițe, printre altele.

Chiar dacă tot laptele oferă nutrienți valoroși, compoziția sa depinde de animalul de la care provine. În plus, consumul său depinde de zona geografică și disponibilitate.

O vacă poate oferi de la 2 la 25 de litri de lapte pe zi, în funcție de calitatea nutrețurilor consumate și de cantitatea de apă pe care o ingerează. O trăsătură distinctivă a acestei specii este faptul că poate menține o rată constantă de producție în situații de disponibilitate redusă a alimentelor.

Proprietățile laptelui de cămilă

La fel ca laptele de la orice alt animal, laptele de cămilă conține numeroși nutrienți care pot aduce beneficii semnificative corpului uman. OK, dar care este compoziția sa chimică? Este diferit de laptele de vacă și care sunt mai exact beneficiile laptelui de cămilă? Continuă să citești pentru a afla.

Vitamine si minerale

Cu excepția sodiului, acestea sunt practic aceleași cu cele găsite în laptele de vacă. Conținutul de minerale variază în concentrație până la 5% în situații de restricție a apei.

Un pahar (250 ml) de lapte de cămilă furnizează 150 de calorii; conține aceeași cantitate de calciu ca șapte sardine cu oase și la fel de mult potasiu ca o banană. Vitaminele sunt aceleași cu cele din laptele de vacă, dar în proporții diferite. În plus, laptele de cămilă oferă mai puțină riboflavină, acid folic și acid pantotenic, dar de până la cinci ori mai multă niacină și vitamina C.

Potrivit Organizației Mondiale a Alimentației și Agriculturii (FAO), acest lapte este o sursă vitală de vitamina C pentru persoanele care trăiesc în zone aride și semi-aride. Acest lucru este foarte benefic, deoarece aceste populații nu au acces la fructe și legume.

Citește mai mult:

Ce lapte pot bea copiii după 1 an?

Some figure
Laptele de cămilă este o opțiune bună în zonele geografice cu disponibilitate redusă a fructelor și legumelor.

Proteine și lipide

Proteina din laptele de cămilă este similară cu cea conținută de laptele de vacă. Concentrația sa variază de la 3.4 la 4.25 g per 100 ml. De asemenea, un pahar de lapte de cămilă conține la fel de multe proteine ca un ou.

În ceea ce privește grăsimile, laptele de cămilă are un conținut de acizi grași nesaturați de 1.7 până la 2 g per 100 ml. Există mai puțin colesterol în 200 ml de lapte de cămilă decât în 100 g de pește și mai puține grăsimi decât în 250 g de carne de vită.

Carbohidrați

Conținutul de lactoză din laptele de cămilă variază în funcție de aportul de apă al animalului. Lactoza poate scădea cu până la 5%, ceea ce face ca laptele să aibă un gust mai puțin dulce.

Beneficiile laptelui de cămilă pentru sănătate

Cercetătorii au descoperit faptul că laptele de cămilă poate ajuta în procesele de recuperare după alergiile alimentare, deoarece contribuie la refacerea mucoasei intestinale. De asemenea, beneficiile pentru sănătate sunt și mai mari în cazul consumului de iaurt din lapte de cămilă (chal sau shubat).

Laptele de cămilă nu provoacă intoleranță la lactoză, în ciuda faptului că are aproape aceeași cantitate din această substanță ca și laptele de vacă. Studiile arată faptul că persoanele care au intoleranță la lactoză pot bea lapte de cămilă fără a avea reacții adverse. În mod curios, nu există nicio explicație pentru acest lucru.

Laptele de cămilă a fost, de asemenea, asimilat cu ameliorarea cazurilor de boli infecțioase, cum ar fi tuberculoza. Aceasta este consecința acțiunii imunoglobulinelor cu o afinitate antigenică ridicată. Laptele de cămilă oferă o protecție imunitară mai amplă.

În cele din urmă, ingestia de lapte de cămilă contribuie la menținerea nivelurilor optime de calciu osos, efect datorat conținutului său de lactoză. Laptele de cămilă reprezintă o opțiune de întărire a oaselor pentru femeile cu risc crescut de osteoporoză.

Te-ar putea interesa:

Proprietățile și beneficiile laptelui vegetal

Some figure
Osteoporoza poate fi prevenită prin consumul de lapte de cămilă.

Care sunt cele mai importante proprietăți și beneficii pentru sănătate ale laptelui de cămilă?

Consumul acestui tip de lapte nu este popular în întreaga lume, dar caracteristicile sale îl fac ideal pentru dieta umană. În plus, este un aliat excelent în prevenirea și tratarea diferitelor probleme de sănătate. Este cu siguranță un mare aliat în prevenirea osteoporozei, a alergiilor și a intoleranțelor.

Acest tip de lapte nu este ușor de găsit, dar merită căutat. Beneficiile sale pentru corpul uman sunt dovedite științific.

Sperăm că ți-a plăcut acest articol!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ronald de Almeida C. Leche de camello: Características y perspectivas para su uso en clínica. Rev Chil Nutr. 2011; 38(2):211-218.
  • Shabo Y, Barzel R, Margoulis M, Yagil R. Camel milk for food allergies in children. Israel Med Assoc J 2005;7:796-798.
  • Fao.org. Composición de la leche. Recuperado el 8 de junio de 2020. Disponible en: http://www.fao.org/dairy-production-products/products/composicion-de-la-leche/es/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.