Beneficiile masturbării pentru corp și minte
Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira
Masturbarea a fost un subiect tabu de-a lungul anilor și unii încă o consideră o practică „murdară”, care denotă o problemă în relație. Cu toate acestea, s-a dovedit că nu trebuie să fie așa și că, de fapt, beneficiile masturbării pentru corp și minte sunt numeroase.
Dacă simți plăcere și satisfacție, ai emoții pozitive. Cum intervine această practică sexuală în sănătate?
Beneficiile masturbării pentru corp și minte
Potrivit unui articol publicat în 2018 de Journal of Clinical Medicine, eliberarea anumitor neurotransmițători (ca dopamina și endorfinele) are loc în timpul exercițiilor fizice și sexului; și la masturbare se întâmplă același lucru. Prin urmare, rezultatul este o îmbunătățire a dispoziției și chiar a sănătății fizice.
Cercetătorii de la Clinica Universitară din Essen, Germania, au făcut un studiu care a arătat că masturbarea poate întări sistemul imunitar.
Citește și: Cum se tratează lipsa orgasmului la femei?
Care sunt efectele masturbării asupra sănătății fizice?
- Produce ușurare (atât fizică, cât și psihologică) deoarece are efect analgezic.
- Relaxează mușchii.
- Ajută la atenuarea senzației de durere fizică.
- Menține organele genitale sănătoase, chiar și atunci când nu faci sex cu un partener.
- Promovează lubrifierea adecvată la femei.
- Permite cunoașterea propriului corp.
- Favorizează erecția și ejaculare la bărbați.
După ce am analizat beneficiile masturbării pentru sănătatea fizică… cine mai crede că este un lucru rău? Datorită beneficiilor pe care le poate oferi organismului, nu trebuie respinsă.
Beneficiile masturbării pentru minte
După ce am descoperit beneficiile fizice, acum este necesar să ne concentrăm pe cele psihologice.
Ce efecte are masturbarea asupra sănătății mintale?
- Ajută la creșterea stimei de sine și la îmbunătățirea percepției.
- Deoarece are efect analgezic, favorizează relaxarea și induce odihna. Prin urmare, masturbarea te ajută să dormi mai bine.
- Potrivit experților, reduce nivelul de stres și tensiunea emoțională.
- Pe lângă eliminarea stresului, această practică distrage și relaxează mintea.
- În cazul femeilor, poate ajuta la reducerea crampelor menstruale.
Citește mai mult: Peegasmul, orgasmul care poate deteriora vezica urinară
Te ajută să știi ce îți place
După cum am menționat deja, masturbarea te ajută să te cunoști pe tine însuți, să știi ce îți place și ce nu. În plus, încurajează puternic imaginația.
De fapt, în loc să despartă partenerii, masturbarea îi poate aduce chiar mai aproape. De ce? Pentru că a te cunoaște bine și a ști ce îți place, ce vrei și cât îți dorești ajută la comunicarea eficientă.
Oamenii se masturbează din mai multe motive. Acestea includ plăcere, distracție și eliberare de tensiune. Unii oameni o fac singuri, în timp ce alții se masturbează cu un partener.
– Hannah Nichols, parte a echipei editoriale a Medical News Today –
Important este să știi care sunt beneficiile acesteia și să o practici oricând vrei în cadrul unui stil de viață sănătos. Te eliberează, îți limpezește mintea și te ajută să te simți bine cu tine însuți.
Ți-ai permis deja să te bucuri de o sesiune de auto-plăcere? Dacă nu, ai putea descoperi o nouă lume. Dacă ai nelămuriri cu privire la subiect, discută cu medicul în care ai încredere: ginecologul sau sexologul. Acești doi profesioniști sunt acolo pentru a te ajuta să găsești răspunsuri la orice întrebare și pentru a îți oferi îndrumarea potrivită în momentele oportune.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Desousa, A. (2013). Compulsive Masturbation treated with Escitalopram. International Journal of Clinical Pharmacology and Therapeutics 3(3), 64-67. Recuperado de: https://www.researchgate.net/publication/274138020_Compulsive_Masturbation_treated_with_Escitalopram
- Fuss, J., Bindila, L., Wiedemann, K., Auer, M. K., Briken, P., Biedermann, S. V. (2017). Masturbation to Orgasm Stimulates the Release of the Endocannabinoid 2-Arachidonoylglycerol in Humans. The Journal of Sexual Medicine, 14(11), 1372-1379. Recuperado de: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1743609517314431
- Gianotten, W. L. (2023). The Health Benefits of Sexual Expression. Midwifery and Sexuality, 41-48. Recuperado de: https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-031-18432-1_4
- Haake, P., Krueger, T. H. C., Goebel, M. U., Heberling, K. M., Hartmann, U., Schedlowski, M. (2004). Effects of Sexual Arousal on Lymphocyte Subset Circulation and Cytokine Production in Man. Neuroimmunomodulation, 11(5), 293-298. Recuperado de: https://karger.com/nim/article-abstract/11/5/293/229074/Effects-of-Sexual-Arousal-on-Lymphocyte-Subset?redirectedFrom=fulltext
- Rider, J. R., Wilson, K. M., Sinnott, J. A., Kelly, R. S., Mucci, L. A., Giovannucci, E. L. (2016). Ejaculation Frequency and Risk of Prostate Cancer: Updated Results with an Additional Decade of Follow-up. European Urology, 70(6), 974-982. Recuperado de: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0302283816003778?via%3Dihub
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.