Beneficiile pentru sănătate ale deținerii animalelor de companie
A avea un animal de companie în casă înseamnă multă bucurie. În plus, studiile au demonstrat beneficiile deținerii animalelor de companie asupra sănătății și calității vieții.
Animalele de companie sunt însoțitori grozavi pentru toți oamenii. Pe lângă faptul că este foarte ușor să relaționăm cu ele, acestea ocupă un loc foarte important în casă, fiind parte a familiilor noastre.
Probabil că aveți sau ați avut un animal de companie acasă și v-ați gândit cât de importantă poate fi prezența acestuia pentru sănătate. Descoperiți mai jos toate avantajele deținerii animalelor de companie!
Beneficiile pentru sănătate ale deținerii animalelor de companie
Scade riscul de boli de inimă
Un studiu realizat de Asociația Americană a Inimii a stabilit că a avea un animal de companie poate reduce riscul de a suferi de boli de inimă. Persoanele care își scot câinele la plimbare fac mai multă mișcare.
Dacă vreți să vă păstrați inima sănătoasă și să petreceți mai mult timp cu animalul de companie, plimbați-l cel puțin 150 de minute pe săptămână.
Previne sentimentul de singurătate
A avea un animal de companie stimulează încrederea în sine. Cercetările pe acest subiect sugerează faptul că deținerea de animale de companie poate oferi multe beneficii de bunăstare, inclusiv atenuarea sentimentului de singurătate în rândul adulților în vârstă care trăiesc singuri.
Reduce stresul
Deținerea unui animal de companie poate ajuta la ameliorarea sentimentelor de stres, anxietate și depresie. Acest lucru este explicat de un studiu publicat în 2018 de jurnalul Innovation Aging, care a arătat că a avea un animal de companie poate atenua răspunsurile la stres la cei cu simptome depresive.
Întărește sistemul imunitar al organismului
Diferite investigații au stabilit că viața alături de animalele de companie la o vârstă fragedă ajută la întărirea sistemului imunitar, reducând riscul de a dezvolta alergii și boli respiratorii.
Pentru a demonstra acest lucru, cercetătorii din Finlanda au efectuat un studiu pe 397 de copii de la naștere până la vârsta de 1 an. Cercetarea a constat în monitorizarea copiilor și a contactului pe care aceștia l-au avut cu animalele. Copiii care au avut mai mult contact cu animalele aveau un sistem imunitar mai puternic.
Este de ajutor pentru diabetici
Deși sună ciudat, anumiți câini pot ajuta persoanele care suferă de diabet. Există chiar și organizații, precum Dogs for Diabetics, care sunt dedicate dresajului canin pentru a ajuta pacienții cu această problemă de sănătate.
Într-un studiu publicat în 2016 de jurnalul Plos One, s-a constatat că minorii care au grijă de unul sau mai multe animale de companie au de 2,5 ori mai multe șanse de a deține controlul asupra nivelului de glucoză din sânge decât copiii care nu au grijă de un animal de companie.
Crește speranța de viață
Deținerea de animale de companie scade riscul cardiovascular. De exemplu, există dovezi ce arată că proprietarii de câini sunt mai puțin sedentari și au tensiunea arterială, colesterolul plasmatic și trigliceridele mai scăzute. Aceștia înregistrează răspunsuri atenuate la stresul mintal și au o rată supraviețuire mai bună după infarctul miocardic în comparație cu cei care nu au un animal de companie.
În general, deținerea animalelor de companie și în special a câinilor este asociată cu beneficii pentru sănătate. Animalele oferă un sentiment de bine chiar și atunci când trecem printr-o perioadă grea; acest tip de senzație îmbunătățește calitatea vieții și chiar o poate prelungi!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Of, B., & Pets, F. (2009). Human-Animal Bonds II : The Role of Pets in Family. Most. https://doi.org/10.1121/1.3109980
- Cherniack, E. P., & Cherniack, A. R. (2014). The benefit of pets and animal-assisted therapy to the health of older individuals. Current Gerontology and Geriatrics Research. https://doi.org/10.1155/2014/623203
- McConnell, A. R., Brown, C. M., Shoda, T. M., Stayton, L. E., & Martin, C. E. (2011). Friends with benefits: On the positive consequences of pet ownership. Journal of Personality and Social Psychology. https://doi.org/10.1037/a0024506