Beneficiile sucului de sfeclă roșie pentru organism
Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli
Sfecla roșie este una dintre cele mai vechi legume de pe planetă, provenind din Africa de Nord, Asia și Europa. La început, se consumau doar frunzele sale, dar ulterior s-a stabilit că rădăcina roșie și dulce este o sursă grozavă de nutrienți și proprietăți. Care sunt beneficiile sucului de sfeclă roșie pentru organism?
Sfecla roșie face parte din gastronomia a milioane de oameni din întreaga lume, deși este folosită și în industrie ca sursă de zahăr. Majoritatea oamenilor preferă să o mănânce în salată. Se recomandă consumul în stare crudă pentru a ne bucura de toate calitățile sale.
Deși este leguma cu cel mai mult zahăr, aproape toată lumea o poate mânca o dată sau de două ori pe săptămână fără probleme. Pentru ca să nu existe nicio îndoială în acest sens, mai jos dorim să vă împărtășim principalele beneficii pe care le aduce organismului.
Beneficiile sucului de sfeclă roșie pentru organism
Scade tensiunea arterială
Pacienții cu hipertensiune arterială pot beneficia de consumul zilnic de suc de sfeclă roșie. Acest lucru se datorează faptului că conține nitrați naturali, care sunt transformați în oxid nitric în organism, ce dilată și relaxează vasele pentru a facilita trecerea sângelui.
Citiți mai mult: Sfecla roșie și melasa: un remediu pentru chisturile ovariene
Îmbunătățește digestia
Datorită aportului semnificativ de fibre și antioxidanți, sucul natural al acestei legume este un mare aliat al digestiei. Servește la combaterea constipației, ameliorarea inflamației și îmbunătățirea absorbției nutrienților din alimente. De asemenea, stimulează pofta de mâncare și susține digestia proteinelor și a grăsimilor.
Inhibă radicalii liberi
Sfecla roșie conține betalaină și polifenoli, doi antioxidanți puternici care neutralizează efectele dăunătoare cauzate de radicalii liberi. Datorită acestui fapt, previne îmbătrânirea prematură a celulelor, precum și dezvoltarea unor afecțiuni grave precum cancerul.
Îmbunătățește performanța fizică
Unii sportivi preferă acest suc în detrimentul băuturilor sportive sau energizante, deoarece îmbunătățește performanța fizică. Se estimează că, după ingerarea unui pahar, performanța poate fi crescută cu până la 16%. În plus, îmbunătățește capacitatea pulmonară, ceea ce ajută la prevenirea oboselii rapide.
Protejează glanda tiroidă
Modificările glandei tiroide sunt adesea rezultatul unei deficiențe de iod din dietă. Sfecla roșie este una dintre legumele care furnizează cele mai mari cantități din acest mineral, motiv pentru care este recomandată pacienților cu hipotiroidism și gușă.
Combate inflamația
Sfecla roșie este o sursă importantă de betaină, un nutrient care protejează celulele, proteinele și enzimele de stres. Ajută la controlul proceselor inflamatorii ale organismului, având grijă de organele interne.
Luptă împotriva anemiei
Pacienții diagnosticați cu anemie își pot susține dieta prin consumul acestui suc natural. Conținutul său ridicat de fier și acid folic ajută la creșterea producției de globule roșii, accelerând refacerea sănătății.
Ameliorează retenția de lichide
Sucul de sfeclă are o puternică acțiune diuretică care favorizează expulzarea lichidelor care rămân captive în țesuturi. Acest lucru este atribuit aportului său mare de potasiu și conținutului minim de sodiu.
În general, poate ajuta pacienții cu:
- Gută și artrită
- Hiperuricemie
- Pietre la rinichi
- Oligurie
- Infecții ale rinichilor
Ajută în slăbire
Sucul de sfeclă are un conținut foarte scăzut de calorii și conține cantități mari de fibre, vitamine și minerale care sprijină dieta pentru a pierde în greutate.
Aportul său zilnic susține funcțiile metabolice, controlează senzația de poftă de mâncare și favorizează expulzarea deșeurilor care împiedică pierderea în greutate.
Încercați și: 5 rețete cu sfeclă pentru îmbunătățirea sănătății
Este detoxifiant
Pigmenții din sfecla roșie, precum și antioxidanții și fibrele sale, susțin procesele de detoxifiere a organismului pentru a elimina toxinele în exces din sânge. Este un remediu excelent pentru bolnavii cu ficat gras, deoarece favorizează purificarea și accelerează recuperarea.
De asemenea, sfecla este bună pentru sănătatea rinichilor, pentru curățarea colonului și pentru purificarea plămânilor.
Cum se prepară sucul de sfeclă roșie?
Pentru a prepara acest suc natural este nevoie doar de sfeclă și puțină apă. Dacă doriți, îi puteți da o aromă mai bună adăugând măr și morcov.
Ingrediente
- 3 sfecle mici
- Apă (200 ml)
Instrucțiuni
- Spălați bine sfecla și tăiați-o în mai multe bucăți.
- Puneți-le în blender, adăugați paharul cu apă și procesați până obțineți o băutură omogenă.
- Consumați-o imediat, o dată pe zi.
În concluzie, sucul acestei legume este un aliat puternic pentru a avea grijă de organism și a ne proteja de boli. Profitați acum de beneficiile sucului de sfeclă roșie!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Aliahmadi, M., Amiri, F., Bahrami, L. S., Hosseini, A. F., Abiri, B., & Vafa, M. (2021). Effects of raw red beetroot consumption on metabolic markers and cognitive function in type 2 diabetes patients. Journal of Diabetes & Metabolic Disorders, 20, 673-682. https://link.springer.com/article/10.1007/s40200-021-00798-z
- Bonilla Ocampo, D. A., Paipilla, A. F., Marín, E., Vargas-Molina, S., Petro, J. L., & Pérez-Idárraga, A. (2018). Dietary Nitrate from Beetroot Juice for Hypertension: A Systematic Review. Biomolecules, 8(4),134. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6316347/
- Chang, P. Y., Hafiz, M. S., & Boesch, C. (2018). Beetroot juice attenuates glycaemic response in healthy volunteers. Proceedings of the Nutrition Society, 77(4), 165. https://www.cambridge.org/core/journals/proceedings-of-the-nutrition-society/article/beetroot-juice-attenuates-glycaemic-response-in-healthy-volunteers/ABB3F8FA2F34A95B152F2F08B06FBC8D
- Gheith, I., & El-Mahmoudy, A. (2018). Laboratory evidence for the hematopoietic potential of Beta vulgaris leaf and stalk extract in a phenylhydrazine model of anemia. Brazilian journal of medical and biological research = Revista brasileira de pesquisas medicas e biologicas, 51(11), 1-8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6190212/
- Jones, L., Bailey, S. J., Rowland, S. N., Alsharif, N., Shannon, O. M., & Clifford, T. (2022). The Effect of Nitrate-Rich Beetroot Juice on Markers of Exercise-Induced Muscle Damage: A Systematic Review and Meta-Analysis of Human Intervention Trials. Journal of dietary supplements, 19(6), 749–771. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34151694/
- Jones, T., Dunn, E. L., Macdonald, J. H., Kubis, H. P., McMahon, N., & Sandoo, A. (2019). The Effects of Beetroot Juice on Blood Pressure, Microvascular Function and Large-Vessel Endothelial Function: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Pilot Study in Healthy Older Adults. Nutrients, 11(8), 1-17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6722817
- Lotfi, M., Azizi, M., Tahmasbi, W., & Bashiri, P. (2018). The effects of consuming 6 weeks of beetroot juice (Beta vulgaris L.) on hematological parameters in female soccer players. Journal of Kermanshah University of Medical Sciences, 22(3). https://brieflands.com/articles/jkums-82300.html
- Miraftabi, H., Avazpoor, Z., Berjisian, E., Sarshin, A., Rezaei, S., Domínguez, R., Reale, R., Franchini, E., Samanipour, M. H., Koozehchian, M. S., Willems, M. E. T., Rafiei, R., & Naderi, A. (2021). Effects of Beetroot Juice Supplementation on Cognitive Function, Aerobic and Anaerobic Performances of Trained Male Taekwondo Athletes: A Pilot Study. International journal of environmental research and public health, 18(19), 1-17. https://www.cochranelibrary.com/central/doi/10.1002/central/CN-02321876/full
- Moreno-Ley, C. M., Osorio-Revilla, G., Hernández-Martínez, D. M., Ramos-Monroy, O. A., & Gallardo-Velázquez, T. (2021). Anti-inflammatory activity of betalains: a comprehensive review. Human Nutrition & Metabolism, 25. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666149721000086
- Ranchal-Sanchez, A., Diaz-Bernier, V. M., De La Florida-Villagran, C. A., Llorente-Cantarero, F. J., Campos-Perez, J., & Jurado-Castro, J. M. (2020). Acute effects of beetroot juice supplements on resistance training: A randomized double-blind crossover. Nutrients, 12(7), 1-14. https://www.mdpi.com/2072-6643/12/7/1912
- Shepherd, A. I., Costello, J. T., Bailey, S. J., Bishop, N., Wadley, A. J., Young-Min, S., Gilchrist, M., Mayes, H., White, D., Gorczynski, P., Saynor, Z. L., Massey, H., & Eglin, C. M. (2019). “Beet” the cold: beetroot juice supplementation improves peripheral blood flow, endothelial function, and anti-inflammatory status in individuals with Raynaud’s phenomenon. Journal of applied physiology, 127(5), 1478–1490. https://www.cochranelibrary.com/central/doi/10.1002/central/CN-01981274/full
- Triana, H., Hadisaputro, S., & Djamil, M. (2020). Effect of Beet Powder (Beta Vulgaris L) with Fe Supplementation on Increasing Hemoglobin, Hematocrit, and Erythrocyte Levels in Pregnant Women with Anemia. STRADA Jurnal Ilmiah Kesehatan, 9(2), 893-899. https://www.sjik.org/index.php/sjik/article/view/354
- Wootton-Beard, P. C., Brandt, K., Fell, D., Warner, S., & Ryan, L. (2014). Effects of a beetroot juice with high neobetanin content on the early-phase insulin response in healthy volunteers. Journal of Nutritional Science, 3, 1-9. https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-nutritional-science/article/effects-of-a-beetroot-juice-with-high-neobetanin-content-on-the-earlyphase-insulin-response-in-healthy-volunteers/535AAA8B832FBE11FDD4692C968187B9
- Zamani, H., De Joode, M. E. J. R., Hossein, I. J., Henckens, N. F. T., Guggeis, M. A., Berends, J. E., … & van Breda, S. G. J. (2021). The benefits and risks of beetroot juice consumption: A systematic review. Critical reviews in food science and nutrition, 61(5), 788-804. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10408398.2020.1746629
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.