Ce este un diuretic și cum se folosește? - Doza de Sănătate
 

Ce este un diuretic și cum se folosește?

Un diuretic este o substanță folosită, de obicei, pentru tratarea bolilor precum hipertensiunea arterială și problemele renale. Află mai multe despre diuretice în acest articol!
Ce este un diuretic și cum se folosește?

Ultima actualizare: 14 august, 2020

Ce este un diuretic? Acesta este o substanță care ajută la eliminarea apei și a electroliților din organism prin urină. De fapt, multe persoane numesc diureticele „pastile de apă”. Acest lucru se datorează faptului că diureticele acționează determinând rinichii să elibereze mai mult sodiu și apă prin urină.

Ce este un diuretic?

Un diuretic reduce cantitatea de lichide care circulă prin vasele de sânge. Așadar, acesta reduce presiunea pe care sângele însuși o exercită asupra pereților vaselor.

Chiar dacă mulți oameni nu știu acest lucru, un diuretic nu este neapărat un medicament. De fapt, numeroase tipuri de alimente proaspete au același efect. Diureticele sunt foarte utile pentru tratarea multor boli. De exemplu, poți trata hipertensiunea arterială și insuficiența cardiacă cu un diuretic.

În acest articol, îți vom explica tot ce trebuie să știi despre diuretice și care sunt utilizările lor.

Cum funcționează un diuretic?

Așa cum am menționat mai sus, diureticul face ca rinichii să elimine mai mulți electroliți și mai multă apă prin urină. Prin creșterea fluxului de urină, este posibilă reducerea volumului total de sânge care circulă prin vase.

Rinichi umani

De asemenea, este important să știm că există diferite tipuri de diuretice. Industria îi clasifică în funcție de mecanismul lor de acțiune, pentru a permite o utilizare mult mai eficientă în tratamente medicale specifice.

Astfel, un diuretic poate fi:

  • Tiazidic: împiedică rinichii să reabsoarbă sodiul și clorul. Astfel, reduce nivelul acestor elemente în sânge și, de asemenea, în lichide. Acestea sunt singurele tipuri de diuretice care permit dilatarea vaselor de sânge. Prin urmare, sunt utilizate, în principal, în tratamentul hipertensiunii arteriale.
  • Diureticele care economisesc potasiu acționează la fel ca și cele anterioare. Totuși, acestea împiedică potasiul să părăsească organismul prin urină. Acest lucru este important în anumite boli cauzate de dezechilibrele de potasiu.
  • Diuretice de ansă: Mecanismul  lor este similar cu cel al tiazidelor. De fapt, sunt combinate cu alte medicamente. Sunt de ajutor în tratamentele acute, datorită eficienței ridicate în producția de urină.

Cum se folosește un diuretic?

Substanțele diuretice au multe scopuri. În primul rând, unele persoane le folosesc ca medicamente pentru tratarea și ameliorarea anumitor boli.

Acestea includ insuficiența cardiacă, de exemplu. Această afecțiune apare atunci când inima nu poate pompa sângele oxigenat în mod eficient în toate părțile corpului. Pe măsură ce timpul trece, lichidul se acumulează în anumite zone și trebuie să intre în compartimentul interstițial din picioare sau plămâni. Prin urmare, folosind un diuretic, vei reduce această cantitate de lichid și inima va putea funcționa din nou în mod corespunzător.

De asemenea, oamenii folosesc diuretice în cazul multor boli de rinichi, boli ale ficatului și pentru tratarea edemelor. Este important să știm că acestea sunt unul dintre pilonii tratamentului hipertensiunii arteriale.

Unii oameni cred că diureticele sunt utile pentru pierderea în greutate. Din păcate, acest lucru este fals, deoarece aceste substanțe pot ajuta la reducerea lichidului acumulat, dar nu ard grăsimea. Este adevărat că vei părea mai puțin umflat și mai subțire dacă iei diuretice. Cu toate acestea, vei pierde în principal lichide și poți ajunge în pericol de deshidratare. Așadar, nu lua diuretice fără a consulta mai întâi un medic.

Alimente cu proprietăți diuretice

Castraveți cu rol diuretic

Nu trebuie să iei medicamente fără supraveghere medicală, dar poți adăuga diuretice naturale în dieta ta zilnică. Acestea te vor ajuta să elimini excesul de lichide și să îți îmbunătățești sănătatea rinichilor, atât timp cât urmezi un plan alimentar echilibrat.

Unele dintre tipurile de alimente pe care le poți folosi în acest scop sunt țelina, sfecla, perele și castraveții. Desigur, pepenele verde și sparanghelul pot îndeplini și ele această funcție.

Dacă alegi să consumi diuretice, trebuie să bei multe lichide pentru a fi hidratat corespunzător.

Concluzie

Un diuretic este o substanță care ajută la eliminarea apei și a electroliților prin urină. Acesta poate ajuta la reducerea volumului total de sânge, ceea ce este extrem de benefic pentru a trata anumite patologii, cum ar fi hipertensiunea arterială.

Cu toate acestea, diureticele sunt dăunătoare dacă le consumi în exces. Așadar, nu le lua niciodată sub formă de medicamente fără supraveghere medicală.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.