Berea în alăptare: este permisă și care sunt pericolele?
 

Berea în alăptare: este permisă și care sunt pericolele?

Dacă mama vrea să bea bere în timp ce alăptează, trebuie să discute cu medicul. Acesta îi va spune dacă acest lucru este sigur și care este cantitatea permisă.
Berea în alăptare: este permisă și care sunt pericolele?
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 18 aprilie, 2023

Berea în alăptare este un subiect care stârnește multe dezbateri. Mulți cred că nu există niciun risc dacă aportul este moderat. Alții susțin că nicio cantitate de alcool nu este sigură în alăptare. Alcoolul trece în laptele matern indiferent de doză și ajunge la bebeluș. Momentan, nu există studii care să indice că berea în alăptare afectează copilul, dar nici date care să infirme complet acest lucru.

Deși berea are o concentrație scăzută de alcool, adevărul este că nu există un acord și nici dovezi concludente cu privire la riscuri. Prin urmare, cel mai bine este să fii extrem de precaută atunci când bei bere în timpul alăptării.

Berea în alăptare

Femeie care a eliminat berea în alăptare
Consultă medicul dacă vrei să bei în timp ce alăptezi.

Unii specialiști sugerează că o cantitate foarte mică de bere în alăptare este sigură. Ei susțin că 350 ml de bere pe zi nu prezintă pericole (bere cu o concentrație o mai mică de 10° sau 5% alcool).

Acest lucru este echivalent cu 220 ml de alcool de malț 7%, 140 ml de vin 12% sau 30 ml de băutură spirtoasă 40%. În toate aceste cazuri, există 17 ml de alcool pur. Cel mai important este să nu alăptezi în decurs de 2 ore de la consum.

Nu există dovezi care să arate că aportul redus de alcool nu prezintă riscuri pentru copil. Există două probleme principale. Datele despre cantitatea de alcool din băuturi nu sunt întotdeauna exacte. În plus, starea de sănătate a fiecărui copil diferă.

Sănătatea bebelușului

Alcoolul trece direct în laptele matern. Nivelul de alcool este foarte ridicat în primele 30 până la 60 de minute după consum. Uneori, nivelul ridicat este prezent până la 2 sau 3 ore după consum.

Cu cât cantitatea de alcool consumată este mai mare, cu atât substanța rămâne mai mult în organism și în laptele matern. Momentan, nu există rapoarte care să ateste că aportul de bere de 5% dăunează copilului alăptat.

Factorii care influențează prezența alcoolului în organism sunt, pe lângă cantitate, viteza de consum, greutatea mamei și asocierea băuturilor cu alimentele. Toți acești factori trebuie luați în considerare dacă vrei să bei bere în timpul alăptării.

În plus, este important să ții cont de faptul că alcoolul poate afecta judecata. Acest lucru pune în pericol siguranța copilului.

Celebrele beneficii ale consumului de bere în alăptare

Există multe mituri despre posibilele beneficii ale aportului de bere în alăptare. Unul dintre cele mai răspândite susține că unele dintre componentele acestei băuturi, precum orzul și hameiul, cresc producția de lapte matern. Însă, nu există nicio dovadă în acest sens.

Dimpotrivă, există dovezi ce arată faptul că aportul excesiv de alcool poate interfera cu reflexul de ejecție a laptelui. Berea inhibă producția de oxitocină și acest lucru reduce producția de lapte matern cu 10-25%.

Acest mit are la bază un fapt verificabil: alcoolul crește nivelul de prolactină. Această creștere este însă neglijabilă și nu ajută nici pe departe la creșterea producției de lapte matern.

Riscuri și măsuri de precauție

Pahar de bere
Nicio dovadă nu pare să indice că berea în timpul alăptării crește producția de lapte.

Consultă medicul dacă vrei să bei bere în timpul alăptării. Acest lucru poate fi riscant sau chiar periculos la un copil prematur sau cu anumite afecțiuni medicale.

Nivelul de alcool din sângele mamei este același cu cel din laptele matern. Dacă te tentează berea în alăptare, este indicat să ții cont de câteva recomandări:

  • Bea bere cu moderație. Nu consuma mai mult de o bere pe zi sau echivalentul ei, așa cum am explicat mai sus.
  • Așteaptă două ore înainte de a alăpta. Alăptează înainte de a bea bere sau la 2 ore după. În caz contrar, există riscuri.
  • Ține cont de greutatea ta. Mamele cu kilograme în plus trebuie să aștepte până la 3 ore pentru a-și alăpta copiii. Cu cât există mai multă grăsime corporală, cu atât este nevoie de mai mult timp pentru ca alcoolul să fie eliminat din organism.
  • Evită să dormi cu bebelușul. Nu dormi cu copilul după ce ai consumat alcool. Acest lucru este asociat cu sindromul morții subite la bebeluș.
  • Pompează laptele înainte de a consuma alcool. În acest fel, vei avea cu ce hrăni bebelușul până îl vei putea alăpta din nou.
  • Alcoolul nu este eliminat în timpul pompării laptelui. Extragerea laptelui după consumul de bere nu va scădea nivelul de alcool din organism.
  • Nu folosi laptele pompat după ce ai consumat alcool. Dacă simți disconfort și este necesar să extragi laptele înainte de ora indicată, aruncă-l.
  • Cere ajutor. Dacă vrei să bei alcool, cere ajutorul cuiva pentru supravegherea bebelușului.

Discută cu medicul despre berea și orice altă formă de alcool în alăptare

Alcoolul care ajunge la bebeluș prin laptele matern poate provoca afecțiuni serioase. Printre acestea se numără retardul psihomotor, performanța cognitivă scăzută, sedarea, iritabilitatea, scăderea în greutate și altele. Prin urmare, este foarte important să fii atentă când bei bere în timpul alăptării.

Cea mai bună opțiune nu este să te privezi complet de bere în timpul alăptării, ci să faci asta cu precauție extremă. Asta înseamnă să bei alcool ocazional și în cantități moderate și să urmezi regulile de alăptare sigură.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Pérez Medina, T., Argila Fernández-Durán, N. D., Pereira Sánchez, A., & Serrano González, L. (2015). Beneficios del consumo moderado de cerveza en las diferentes etapas de la vida de la mujer. Nutrición Hospitalaria.
  • Sterling Clarren.(1990), International Journal of Gynecology & Obstetrics. Maternal alcohol use during breast-feeding and infant mental and motor development at one year.
  • Basic & Clinical Pharmacology & Toxicology, 2014, 114, 168–173. Alcohol and Breastfeeding.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.