Blue Majik: origine, utilizări și proprietăți
Blue Majik este un derivat al spirulinei care este folosit la prepararea mai multor rețete. Are o culoare albastră caracteristică. În plus, se remarcă prin proprietățile sale nutritive, legate de efecte benefice asupra sănătății.
Aportul de alge a crescut în ultimii ani. Journal of Medicinal Food susține că acestea sunt o sursă de compuși bioactivi precum fibrele, sterolii vegetali, acizii grași și antioxidanții. Prin urmare, sunt considerate o opțiune bună pentru a îmbunătăți calitatea dietei.
Ce este Blue Majik sau Majikul albastru?
Majikul albastru este o algă foarte asemănătoare cu spirulina. Principala diferență are de-a face cu concentrația de ficocianină, o substanță care îi conferă culoarea albastră. Mulți îl consideră un „ superaliment” grație conținutului său de nutrienți esențiali.
Bineînțeles, vorbim despre un produs rar și scump. Prețul este în jur de 50 de euro pentru 50 de grame, așa că nu este folosit frecvent în contextul culinar. Majikul albastru este capabil să coloreze aproape orice preparat, dându-i o notă distinctivă.
Recomandăm: Uleiul de alge: o sursă de omega 3 și DHA
Nutriție și posibile beneficii
Majikul albastru se remarcă prin aportul de vitamine, minerale și compuși cu activitate antioxidantă. Conform unui articol publicat în Jurnalul Asociației Americane de Nutriție, este o sursă a următorilor nutrienți:
- Carbohidrați
- Vitamine (A, C și E)
- Minerale (fier, calciu, crom, cupru, magneziu, mangan, fosfor, potasiu, sodiu și zinc)
- Acid y-linolenic.
- Pigmenți precum clorofila A și ficobiliproteinele (C-ficocianina, aloficocianina și β-carotenul)
Datorită acestei compoziții, consumul regulat este asociat cu o serie de beneficii.
Ajută la întârzierea semnelor de îmbătrânire
Antioxidanții din Blue Majik reușesc să neutralizeze formarea radicalilor liberi și acumularea acestora în țesuturile organismului. În acest fel, incidența multor patologii cronice este redusă, pe lângă întârzierea semnelor de îmbătrânire.
Contribuie la prevenirea anemiei
Fierul conținut de Majikul albastru ajută la evitarea anemiei. Un studiu pe șobolani raportat de Food & Function a determinat faptul că microalgele sunt fortifianți nutriționali care pot ameliora deficiența de fier.
Se recomandă aportul concomitent cu vitamina C, deoarece fiind de origine vegetală, asimilarea fierului din Blue Majik nu este optimă.
Această alge este unul dintre puținele alimente de origine vegetală care conține vitamina B12. Deficitul acestui nutrient este comun în dietele vegane și provoacă anemie megaloblastică pe termen mediu.
Ajută la prevenirea unor boli cronice
Majoritatea patologiilor cronice își au originea într-o lipsă de control a inflamației și a oxidării. Consumați zilnic antioxidanți. Fitonutrienții conținuți de legume și alge sunt deosebit de benefici. Oxidative Medicine and Cellular Longevity afirmă faptul că algele au potențial hipolipidemic, hipoglicemiant și antihipertensiv.
Descoperiți: Algele marine ajută la tratarea endometriozei?
Costul ridicat, principalul dezavantaj al Majikului albastru
În ciuda proprietăților și conținutului de nutrienți, adevărul este că Majikul albastru este un aliment prea scump pentru a fi inclus în contextul dietei obișnuite. Acesta este, fără îndoială, principalul său dezavantaj.
Când luați în considerare o dietă sănătoasă, este foarte important să asigurați varietatea și echilibrul, pe lângă consumul zilnic de legume. Nu este necesar să recurgeți la ingrediente exotice, precum Majikul Albastru, pentru a face corpul să funcționeze corect. Și alte alimente comune, cum ar fi afinele, pot avea un efect similar.
Cum se folosește Blue Majik?
Majikul albastru este adesea comercializat sub formă de pulbere. Folosirea lui în contextul culinar este foarte simplă. O singură linguriță va servi la colorarea oricărui preparat. Acest aliment este folosit în smoothie-uri, boluri și supe, cu scopul de a oferi o notă exotică și distinctivă.
De asemenea, există suplimente de Majik Albastru. Acestea pot fi consumate zilnic. Totuși, suplimentarea cu compuși antioxidanți nu este recomandată în orice context.
Majikul albastru, o algă cu multe beneficii
Majikul albastru este o algă foarte exotică, încă puțin cunoscută. Se remarcă în principal prin caracteristicile organoleptice și prețul ridicat. În unele locuri, începe să fie folosit pentru a colora preparatele în albastru.
Chiar și așa, nu este necesar să includeți acest aliment în dietă pentru a avea o sănătate mai bună. Există multe alte opțiuni care pot îndeplini funcții similare. Exemple sunt fructele de pădure sau legumele crucifere, care se remarcă prin conținutul lor antioxidant.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Finamore A, Palmery M, Bensehaila S, Peluso I. Antioxidant, Immunomodulating, and Microbial-Modulating Activities of the Sustainable and Ecofriendly Spirulina. Oxid Med Cell Longev. 2017;2017:3247528. doi: 10.1155/2017/3247528. Epub 2017 Jan 15. PMID: 28182098; PMCID: PMC5274660.
- Galvan, Y. P., Alperovich, I., Zolotukhin, P., Prazdnova, E., Mazanko, M., Belanova, A., & Chistyakov, V. (2017). Fullerenes as Anti-Aging Antioxidants. Current aging science, 10(1), 56–67. https://doi.org/10.2174/1874609809666160921120008.
- Gao F , Guo W , Zeng M , Feng Y , Feng G . Effect of microalgae as iron supplements on iron-deficiency anemia in rats. Food Funct. 2019 Feb 20;10(2):723-732. doi: 10.1039/c8fo01834k. PMID: 30664135.
- Gogna S, Kaur J, Sharma K, Prasad R, Singh J, Bhadariya V, Kumar P, Jarial S. Spirulina- An Edible Cyanobacterium with Potential Therapeutic Health Benefits and Toxicological Consequences. J Am Nutr Assoc. 2022 Aug 2:1-14. doi: 10.1080/27697061.2022.2103852. Epub ahead of print. PMID: 35916491.
- Li, N., Zhao, G., Wu, W., Zhang, M., Liu, W., Chen, Q., & Wang, X. (2020). The Efficacy and Safety of Vitamin C for Iron Supplementation in Adult Patients With Iron Deficiency Anemia: A Randomized Clinical Trial. JAMA network open, 3(11), e2023644. https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2020.23644.
- Senthilkumar, K., & Kim, S.-K. (2015). Marine Algae and Chronic Diseases. In Marine Algae Extracts (pp. 557–574). Wiley-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA. https://doi.org/10.1002/9783527679577.ch32
- Socha, D. S., DeSouza, S. I., Flagg, A., Sekeres, M., & Rogers, H. J. (2020). Severe megaloblastic anemia: Vitamin deficiency and other causes. Cleveland Clinic journal of medicine, 87(3), 153–164. https://doi.org/10.3949/ccjm.87a.19072.