Boala celiacă și infertilitatea
Boala celiacă este o tulburare frecventă și, fără o dietă adecvată, duce adesea la complicații multiple la nivelul organelor. Și, ceea ce mulți nu știu este faptul că boala celiacă poate provoca infertilitatea.
Acest lucru apare din cauza mai multor factori, în special din cauza efectelor malabsorbției intestinale, insuficienței placentare și tulburărilor hormonale. Deși apare de obicei la femei, și bărbații pot suferi de boala celiacă.
Dacă vrei să afli mai multe despre acest subiect, mai jos vei găsi informații utile care explică principalele motive pentru care aceste două probleme apar, de obicei, împreună. Citește mai departe!
Vezi și:
Boala celiacă și infertilitatea
Boala celiacă provoacă infertilitate numai atunci când persoanele consumă gluten pe termen lung. Acest lucru se poate întâmpla din mai multe motive, cum ar fi următoarele:
- Dorința de a nu urma sau incapacitatea de a respecta recomandările nutriționale
- Ignorarea diagnosticului deoarece simptomele sunt ușoare și sporadice
Din acest motiv, este puțin probabil ca o femeie cu un control adecvat al bolii – pentru o perioadă lungă de timp – să sufere de infertilitate. Dacă, în ciuda unui control strict, pacienta are această afecțiune, medicul poate sugera tehnici de reproducere asistată, după cum vom discuta mai jos.
De ce apare boala celiacă?
Aceasta este o tulburare autoimună care implică reacții inflamatorii la nivelul tractului digestiv, care apar ca urmare a expunerii la gluten. Această substanță există în cantități mari în alimente precum făina și grâul. Din cauza exploatării comerciale sporite a acestor produse, poate fi dificil – din punct de vedere social și economic – ca pacienții să adopte o dietă fără gluten pe termen lung. Simptomele care pot apărea sunt următoarele:
- Diaree
- Distensie abdominală
- Pierdere în greutate
- Manifestări gastrointestinale variate
Există dovezi științifice care leagă boala celiacă și infertilitatea – în special la femei. Vom menționa mai jos modificările din organism care explică acest fenomen.
Boala celiacă și infertilitatea: factori înrudiți
Reacțiile inflamatorii nu numai că provoacă efecte locale în tractul digestiv, ci sunt capabile să modifice și funcționarea altor sisteme. Astfel, boala celiacă poate provoca infertilitate.
Malabsorbție intestinală
Una dintre cele mai importante consecințe ale expunerii la gluten este afectarea mucoasei intestinului. Acest lucru poate compromite foarte mult capacitatea acestui organ de a absorbi micro și macronutrienți. Semnele și simptomele cauzate de această problemă sunt cunoscute sub numele de sindrom de malabsorbție intestinală.
Din păcate, unii micronutrienți esențiali pentru organism – cum ar fi fierul și vitamina B12 – sunt indispensabili pentru ca embrionul să se implanteze în pereții endometrului și să înceapă să se dezvolte. Acest lucru explică parțial originea infertilității.
Insuficiență placentară
Placenta este un organ foarte important care permite trecerea nutrienților de la mamă la embrion sau făt. Deoarece sistemul imunitar influențează toate organele, uneori anticorpii produși împotriva glutenului pot deteriora acest țesut și pot provoca insuficiență placentară.
Aceasta înseamnă că placenta nu își îndeplinește funcțiile așa cum ar trebui. Consecința directă este faptul că embrionul nu se poate dezvolta corect, ceea ce duce la avort spontan. Un astfel de eveniment poate apărea de mai multe ori și este dificil de diagnosticat atunci când mama nu are simptome evidente ale bolii celiace.
Probleme hormonale
Acest aspect ajută la explicarea infertilității masculine. Aceeași lipsă de micronutrienți poate provoca dezechilibre hormonale semnificative, mai ales atunci când afectează testosteronul. Testosteronul este hormonul sexual masculin și joacă un rol important în spermatogeneză.
Acest proces este destinat formării spermatozoizilor, care sunt celulele sexuale masculine care înfăptuiesc fertilizarea. Lipsa cronică de testosteron poate influența negativ spermatogeneza.
Care sunt opțiunile de tratament?
Controlul bolii de bază este esențial pentru a evita infertilitatea, fie din cauza problemelor în implantarea embrionilor, fie din cauza avorturilor spontane repetate. Acest control constă într-o dietă strictă fără gluten. Din fericire, multe dintre aceste produse pot fi găsite în zilele noastre în supermarketuri. Deși acest lucru ar trebui să fie suficient, infertilitatea nu este întotdeauna reversibilă sau prevenibilă. O opțiune pentru acești pacienți este reproducerea asistată. Cele mai cunoscute metode sunt următoarele:
- Inseminare artificială
- Fertilizare in vitro
- Injecție intracitoplasmatică de spermă
În unele țări, acestea sunt oferite de sistemul public de sănătate, deși, în multe locuri, pot fi accesate doar prin intermediul clinicilor private.
Poți încerca:
Boala celiacă poate provoca infertilitate? O dietă adecvată este adesea soluția
Un pacient cu boală celiacă poate trăi normal atât timp cât respectă recomandările nutriționale. Nu este vorba doar despre disconfortul digestiv, deoarece expunerea prelungită la gluten poate provoca tulburări ale sistemului nervos și ale sistemului cardiovascular și, desigur, infertilitate.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Ivarsson A. The Swedish epidemic of coeliac disease explored using an epidemiological approach –some lessons to be learnt. Best Pract Res Clin Gastroenterol 2005;19:425-40.
- Martos I, et al. Influencia de la enfermedad celíaca en los trastornos de la fertilidad y del embarazo. Paraninfo Digital 2018;XII(28):e105.
- Polanco I, et al. Enfermedad celíaca. Protocolos diagnóstico-terapéuticos de Gastroenterología, Hepatología y Nutrición Pediátrica SEGHNP-AEP.
- Sheiner E, Peleg R, Levy A. Pregnancy outcome of patients with known celiac disease. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. 2007;129(1):41-45.
- Zugna D, Richiardi L, Akre O, Stephansson O, Ludvigsson JF. A nationwide population based study to determine whether coeliac disease is associated with infertility. Gut. 2010:59(11):1471-1475.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.