Logo image
Logo image

Boala Willis-Ekbom: Sindromul picioarelor neliniștite

3 minute
Mișcarea excesivă a extremităților inferioare ar putea fi un semn al sindromului picioarelor neliniștite (SPN). Dacă crezi că ai putea suferi de acesta, ar trebui să mergi urgent la medic.
Boala Willis-Ekbom: Sindromul picioarelor neliniștite
Ultima actualizare: 09 august, 2022

Crezi sau nu, nevoia neîncetată de a mișca picioarele poate fi un simptom al unei boli. Dacă ai dorința de a-ți mișca membrele inferioare în timp ce stai culcat, este posibil să suferi de boala Willis-Ekbom (WED) sau sindromul picioarelor neliniștite (SPN).

Problema cu această afecțiune este faptul că nu se cunoaște deocamdată cauza apariției sale. Cu toate acestea, unii medici susțin că este o tulburare neurologică și că 3% din populația lumii suferă de o formă severă a acesteia.

Boala Willis-Ekbom sau sindromul picioarelor neliniștite

Some figure

Deși există unii factori de risc, cauza exactă a sindromului picioarelor neliniștite nu este cunoscută în prezent.

Unele statistici indică faptul că aproape 10% din populația lumii manifestă simptome legate de această afecțiune. Știm, de asemenea, că afectează atât bărbații, cât și femeile de toate vârstele. Cu toate acestea, simptomele se pot intensifica după vârsta de 40 de ani.

Anemia, insuficiența renală și unele medicamente pot duce la manifestarea acestui sindrom. Sarcina poate provoca sindromul picioarelor neliniștite la femei.

În prezent, se crede că boala Willis-Ekbom este legată de activarea dopaminei. Acest neurotransmițător este responsabil de mișcare și coordonare prin sistemul nervos central.

Boala Willis-Ekbom este împărțită în două tipuri: primară și secundară. Prima este considerată fără o cauză cunoscută, în timp ce cea din urmă este asociată cu alte afecțiuni.

Îți recomandăm:

7 trucuri pentru picioare frumoase și îngrijite

Simptome variate care creează confuzie

O altă problemă a sindromului picioarelor neliniștite este că simptomele sale sunt variate și greu de observat. În unele cazuri, se manifestă doar prin dorința de a mișca picioarele. Cu toate acestea, afecțiunea poate avea și alte manifestări deranjante.

Unii pacienți raportează disconfort și senzații neplăcute la nivelul picioarelor. Uneori, acest disconfort se poate transforma în crampe și furnicături. Deoarece multe dintre aceste simptome se manifestă noaptea, ele fac dificil somnul.

Acest lucru poate duce la oboseală și somnolență în timpul zilei. Mai mult, această dorință de a mișca picioarele este legată de ritmul circadian. Aceasta înseamnă că, de obicei, sindromul picioarelor neliniștite se înrăutățește după-amiaza și seara.

Cum să identifici boala Willis-Ekbom sau sindromul picioarelor neliniștite

Some figure

Pacienții cu această afecțiune tind să sufere de furnicături și disconfort, pe lângă o calitate slabă a somnului.

Iată o listă a simptomelor și semnelor date de sindromul picioarelor neliniștite:

  • Dorința să-ți miști picioarele în timp ce te odihnești. Această problemă nu trebuie confundată cu un reflex sau cu o hiperactivitate. De fapt, aceste mișcări apar de obicei în timpul repausului.
  • Simptomele se manifestă noaptea. Majoritatea pacienților diagnosticați nu simt nevoia să-și miște picioarele în timpul zilei.
  • Crampe nocturne la picioare. Acestea apar în timpul somnului și reprezintă o altă afecțiune asociată sindromului picioarelor neliniștite.
  • Mișcarea duce la ameliorarea senzației neplăcute resimțite la nivelul membrelor inferioare. Mutarea picioarelor poate ușura senzația de furnicături, chiar dacă te confrunți și cu mâncărimi, disconfort sau durere.

Îți recomandăm:

Exerciții pentru tonifierea picioarelor în scurt timp

Posibile tratamente pentru sindromul picioarelor neliniștite

În primul rând, dacă simți disconfort, ar trebui să încerci să-ți miști picioarele. Este chiar recomandat să te ridici din pat și să te plimbi câteva minute. Dezavantajul este că această afecțiune duce la o calitate slabă a vieții, din cauza faptului că cei care suferă de sindromul picioarelor neliniștite nu pot dormi bine.

Astfel, este necesar să încerci diferite terapii și tratamente pentru a-ți îmbunătăți calitatea somnului. Există, de asemenea, abordări psihologice grație cărora ai putea experimenta unele îmbunătățiri. Unii specialiști recomandă terapia cognitivă comportamentală, deoarece de multe ori acest sindrom este legat de aspecte psihologice și emoționale.

Cei care cred că suferă de sindromul picioarelor neliniștite ar trebui să solicite ajutor medical. Deși pot părea lipsite de importanță, efectele acestor simptome tind să se înrăutățească odată cu vârsta. Chiar dacă nu există un test pentru diagnostic, boala trebuie tratată de un medic specialist.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Sociedad española del sueño. Síndrome de las piernas inquietas. Extraído de: http://www.ses.org.es/docs/guias-spi.pdf
  • Francisco Aguilar Rebolledo. Medigraphic. 2007. Síndrome de las piernas inquietas: clínica, manejo y estudio polisomnográfico. Extraído de: http://www.medigraphic.com/pdfs/plasticidad/prn-2007/prn071_2d.pdf

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.