8 boli orale care sunt contagioase
 

8 boli orale care sunt contagioase

Există orale bucale care sunt contagioase și care pot afecta serios sănătatea. Aflați totul despre ele!
8 boli orale care sunt contagioase
Vanesa Evangelina Buffa

Scris și verificat de medicul stomatolog Vanesa Evangelina Buffa.

Ultima actualizare: 18 februarie, 2024

Bolile orale contagioase nu sunt întotdeauna luate în considerare, dar acestea există. Unele patologii se pot transmite foarte rapid. Care sunt principalele boli orale contagioase?

Există diferite căi prin care o boală se poate răspândi din gura cuiva. Formele pe care le poate lua o infecție contagioasă care este legată de cavitatea bucală sunt variate. În linii mari, am putea clasifica principalele boli orale contagioase în următoarele grupe:

  • Infecții care se transmit la oameni și au simptome tipice: sifilis, herpes, papilomavirus uman (HPV).
  • Boli infecțioase care se transmit prin salivă: mononucleoza, răcelile.
  • Patologii ale gurii care au nevoie de microbi pentru a se dezvolta: carii, parodontite.

Boli orale care sunt contagioase

Primul grup despre care vom vorbi este cel al acelor boli care au semne clasice în gură și pe care un pacient le poate transmite altei persoane. Aceste patologii pot genera simptome în alte părți ale corpului, dar tabloul lor clinic în cavitatea bucală este bine definit.

1. Sifilis

Sifilisul este o infecție cu transmitere sexuală (ITS) care are momente de cea mai mare și cea mai scăzută prevalență din lume. Deși are un tratament simplu, cu penicilină sau derivații acesteia, continuă să fie o problemă de sănătate publică.

Forma clasică a bolii începe cu o leziune la nivelul organelor genitale, deși, dacă se practică sexul oral, poate apărea și la nivelul mucoasei bucale. În general, este un șancru nedureros care poate trece neobservat, mai ales la femei.

Dacă nu se face o abordare corectă la început, în prima etapă, infecția poate avansa și boala se complică. În acest caz, o a doua etapă va avea simptome mai vizibile pe piele și mucoase, inclusiv pe cea a gurii.

Dacă nici în această etapă nu se tratează, a treia etapă va fi cea a complicațiilor pe termen lung. După ani de latență, sifilisul ar putea duce, la până la 30% dintre pacienți, la afectarea sistemului nervos central, a nervilor și a inimii, cu consecințe grave.

Ca una dintre bolile orale contagioase, sifilisul apare cu leziuni specifice în gura pacienților. În forma sa primară sau cea mai timpurie, există cei care pot avea un ulcer la nivelul gurii sau pe buze. Acest ulcer are o bază roșie, dar restul este maro sau mai închis la culoare. Nu este întotdeauna ușor să-l diferențiezi de afte care provoacă alte patologii.

În ceea ce privește sifilisul secundar, este stadiul în care gura primește mai multe semne. Pacienții prezintă de obicei creșteri ale mucoasei la nivelul gurii, la colțurile buzelor, pe gingii și chiar în partea din spate a gâtului.

În cele din urmă, la un pacient cu sifilis terțiar, o problemă orală notorie este așa-numita „gumă sifilitică”. Este un nodul care tinde să fie pe gură sau pe limbă, care este tare la început, dar apoi se înmoaie în timp.

Cel mai bun instrument pentru a evita sifilisul este folosirea prezervativelor în relații sexuale ocazionale sau cu parteneri necunoscuți. În orice caz, dacă apare contagiune, tratamentul în timp util cu penicilină, în prima etapă, rezolvă complet starea.

2. Herpes oral

Herpesul bucal este una dintre cele mai răspândite boli contagioase orale. Este posibil ca noi înșine sau cineva pe care îl cunoaștem să fi avut vreodată vezicule mici în formă de ciorchine la colțul buzelor.

Agentul cauzal este virusul herpes simplex tip 1 (HSV 1). Cealaltă varietate a virusului, tipul 2 (HSV-2), deși poate provoca forma orală, nu este cea mai frecventă. Este mai mult asociat cu herpesul genital.

Micile vezicule de patologie au lichid în interior. Odată ce se rup și acel conținut este drenat, de obicei se formează o crustă care va începe procesul de vindecare. Normal este că nu există urme în zonă după ce ai suferit tabloul clinic.

Transmiterea virusului între oameni are loc în diferite etape. Înainte ca un pacient să aibă vezicule, acesta poate infecta pe altul, dar o va face și atunci când infecția este activă, cu lichidul din leziuni.

Acest lichid este considerat cel mai contagios. Când veziculele încep să izbucnească de la sine, persoana are o capacitate mai mare de a transmite virusul altora, prin contact direct sau prin ustensile de zi cu zi, precum prosoape sau tacâmuri.

Deși nu există un tratament specific și curativ pentru herpes labial, există medicamente care reduc durata simptomelor. Acesta este cazul aciclovirului. În orice caz, virusul rămâne latent în organism și se poate reactiva în orice moment, generând din nou veziculele.

Situațiile de stres, scăderea apărării sistemului imunitar sau apariția unei alte boli în organism, sunt motive suficiente pentru reactivare. În general, episoadele ulterioare durează mai puține zile.

Femeie cu herpes labial.
Momentul secretiei veziculelor este punctul de cea mai mare contagiune in herpesul bucal.

3. Virusul papiloma uman (HPV)

Infecția cu HPV este considerată cea mai răspândită ITS la nivel mondial. Transmiterea virusului este relativ ușoară prin contact direct, act sexual și fluide corporale.

Dar nu toate infecțiile cu HPV sunt la fel. Există mai multe tipuri de virus, deși există unele care provoacă boli orale contagioase, dar nu cele care sunt legate de verucile genitale și riscul de cancer de col uterin la femei.

Transmiterea agentului viral prin relații sexuale cu sex oral între ele este foarte frecventă. Această practică nu are de obicei metodele preventive care sunt aplicate altor modalități, cum ar fi prezervativele. Asta îl face mai predispus la contagiune.

Trebuie avut în vedere faptul că o infecție cu HPV în cavitatea bucală este susceptibilă de a evolua în cancer în cavitatea bucală. Mai exact, s-a legat de carcinomul spinocelular, pornind de la o leziune premalignă care se formează în mucoasă sau pe buze.

Leziunea tipică HPV în gură este papilomul sau neg. Se mai poate întâmpla ca persoana care poartă virusul să nu fie conștientă nici măcar de prezența acestuia în mucoasă, pentru că leziunile nu s-au dezvoltat sau pentru că sunt atât de mici încât nu deranjează.

Nu există un tratament specific pentru HPV oral. Majoritatea leziunilor care se dezvoltă vor dispărea în termen mediu de 2 ani. Este evoluția naturală a virusului în organism.

Boli infecțioase care se transmit prin salivă

Sunt boli care, fără a fi total orale, sunt contagioase prin salivă. În acest grup includem 3 tablouri clinice benigne care de obicei nu duc la complicații ulterioare.

4. Mononucleoza

Mononucleoza sau „maimuța” sau „boala sărutului” este o infecție cauzată de virusul Epstein-Barr (EBV) care, după cum indică numele său colocvial, se transmite prin salivă. Are tendința de a apărea la tineri.

Odată ce virusul a intrat în organism, este nevoie de aproape o lună pentru ca primele simptome să apară. Uneori, toate semnele apar împreună, dar ele pot să se clatine în manifestarea lor.

În general, pacienții au o imagine de epuizare fizică mare cu glandele umflate pe tot corpul (adenopatii). Există, de asemenea, inflamație a gâtului și poate fi confundată cu gripa. Febra poate fi prezentă sau nu.

Nu există un tratament specific. Odihna este indicată din cauza oboselii extreme, precum și a hidratării și suspendării activităților până când organismul își revine. La început, în special, antiinflamatoarele și reducătoarele de febră sunt necesare pentru a contribui la starea de bine.

5. Mână-picior-gură

Boala mână-picior-gură este unul dintre clasicele copilăriei. În special în rândul copiilor mici care frecventează creșe și grădinițe, prezența acestora se poate multiplica exponențial atunci când apar focare.

Virusul cauzator este coxsackie A16 și se transmite prin salivă sau fecale. Prin urmare, atunci când un caz începe într-un mediu închis, cum ar fi școlile primare, este foarte probabil ca o mare parte a colegilor de clasă să fie infectați.

Numele reprezintă simptomele acestei patologii. Apare o erupție cutanată, care poate fi sau nu dureroasă, pe mâini, picioare și gură. Va exista, de asemenea, febră și iritabilitate. Amintiți-vă că majoritatea pacienților au sub 5 ani, așa că plânsul și lipsa poftei de mâncare vor fi frecvente.

Nu există un tratament specific, așa cum este cazul altor boli orale care sunt contagioase. Este vorba despre izolarea cazurilor pentru a reduce contagiunea, dar apoi rămâne de așteptat ca organismul sugarului să elimine virusul în mod natural.

Complicațiile sunt minime și rare. Se efectuează controale regulate pentru a detecta dacă agentul viral a migrat către anumite organe, cum ar fi creierul. Cu toate acestea, majoritatea copiilor se descurcă foarte bine.

6. Răceli

Frigul este o boala infectioasa respiratorie foarte frecventa in anumite anotimpuri ale anului. Frigul și expunerea la temperaturi scăzute favorizeaza aparitia si transmiterea acestuia intre oameni.

Este inclusă în bolile orale contagioase deoarece picăturile de salivă sunt parțial de vină pentru călătoria particulelor virale prin aer. Același lucru este valabil și pentru alte tablouri clinice de același tip sau similar, cum ar fi gripa.

Iată de ce recomandările de îngrijire pentru un pacient răcit sau pentru populația generală în anotimpurile reci includ măsuri legate de gura:

  • Acoperiți nasul și cavitatea bucală cu cuta interioară a cotului când strănuți sau tusi.
  • Rezervă tacâmuri și diverse articole izolate pentru persoana care suferă de răceală.
  • Evitați să mergeți la locurile de muncă sau de studiu în timp ce simptomele sunt prezente, astfel încât să nu existe apropiere cu ceilalți.

Patologii ale gurii care necesită microbi pentru a se dezvolta

Acest ultim grup despre care vom vorbi printre bolile bucale care sunt contagioase, poate fi confuz. Cariile și parodontoza au nevoie de prezența bacteriilor în gură pentru a se dezvolta, cu toate acestea, nu este o contagiune așa cum ne imaginăm cu alte patologii.

Bacteriile din gură care se ascund în spatele cavităților, de exemplu, pot fi prezente în majoritatea populației lumii. Deci contagiunea ca atare s-a produs în copilărie, prin simplul fapt de a trăi.

Chiar și așa, nu sunt singurii responsabili. Alți factori coincid astfel încât, în cele din urmă, o persoană are carii sau parodontită.

Cavități.
Cariile au nevoie de bacterii pentru a apărea, dar nu se poate vorbi de o boală infecțioasă ca atare.

7. Cariile dentare

Bacteriile din gură metabolizează zaharurile alimentare, transformându-le în acizi care sunt capabili să dăuneze smalțului. Așadar, microorganismele sunt necesare pentru boală, dar dacă există o igienă orală bună și un aport redus de carbohidrați simpli, va fi mai dificil să apară procesul de deteriorare.

Microorganismele din gură formează o microbiotă stabilă care se formează de-a lungul anilor de viață. Dobândim diverse bacterii prin „contagiune”, prin contact cu alți oameni și cu lumea.

Cu toate acestea, dacă igiena noastră dentară este adecvată și controlăm prezența zaharurilor în dietă, vom fi mai puțin probabil să avem carii. Nu vom reuși niciodată să eliminăm aceste bacterii din cavitatea bucală, așa că trebuie să trăim cu ele.

8. Parodontita

Parodontita este evoluția gingivitei (inflamația gingiilor). Este numit astfel deoarece se află în parodonțiu, care este regiunea anatomică care înconjoară dintele și îl ține împreună cu osul maxilarului.

În consecință, o persoană cu parodontită poate cădea din dinți, din cauza slăbirii acestora. Inflamația este atât de mare încât și gingiile vor sângera spontan la cel mai mic contact.

Din nou, igiena orală este cheia prevenirii. Cu o curatare corecta a dintilor si gingiilor se poate preveni proliferarea bacteriilor care vor duce la gingivita si, ulterior, la parodontita.

Aceste boli orale contagioase pot fi prevenite

După cum ați văzut, aceste 8 boli orale contagioase pot fi prevenite în marea lor majoritate. Iar modalitățile de a evita apariția lor sunt simple.

Pentru ITS, instrumentul este prezervativul. Sexul sigur limitează contagiune. Pentru patologiile virale, izolarea pacienților cu leziuni active, faptul de a nu împărți ustensilele și tratamentul în timp util reduc răspândirea microorganismelor.

În cele din urmă, pentru a ține sub control bacteriile din gură, metoda eficientă este igiena orală corectă. Sarcinile simple și obiceiurile bune ne pot ține departe de cele mai contagioase boli bucale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Apoita Sanz, María, et al. “Sífilis: manifestaciones orales, revisión sistemática.” Avances en Odontoestomatología 36.3 (2020): 159-173.
  • Ros-Vivancos, Cristina, et al. “Evolución del tratamiento de la sífilis a lo largo de la historia.” Revista española de quimioterapia 31.6 (2018): 485.
  • Morones, Diviana Gómez, et al. “Recurrent intraoral herpes.” Revista Mexicana de Periodontología 12.1-3 (2021): 30-33.
  • Boguñá, Núria, Laia Capdevila, and Enric Jané-Salas. “El virus del papiloma humano y su relación con la patología de la cavidad oral.” Medicina Clínica 153.4 (2019): 157-164.
  • Naughton, P., et al. “Infectious Mononucleosis: diagnosis and clinical interpretation.” British journal of biomedical science 78.3 (2021): 107-116.
  • Acosta Torres, José, et al. “Características clínico epidemiológicas de pacientes pediátricos con enfermedad boca, mano, pie.” Revista Cubana de Pediatría 90.3 (2018): 1-12.
  • García, Ana Pamela Gómez, Yolanda López Vidal, and María Magdalena Aguirre García. “Microbioma oral: variabilidad entre regiones y poblaciones.” Revista de la Facultad de Medicina UNAM 65.5 (2022): 8-19.
  • Al-Shahrani, Mohammed Awadh. “Microbiology of dental caries: A literature review.” Annals of Medical and Health Sciences Research (2019).
  • Scannapieco, Frank A., and Eva Gershovich. “The prevention of periodontal disease—An overview.” Periodontology 2000 84.1 (2020): 9-13.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.