Cum se previne răceala sau gripa?
 

Cum se previne răceala sau gripa?

Temperaturile scăzute favorizează aparitia răcelilor și a gripei, deoarece sistemul imunitar este mai slăbit. Ce simptome provoacă și care sunt măsurile de prevenție?
Cum se previne răceala sau gripa?
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Prevenirea răcelilor și a gripei, precum și a altor tipuri de infecții ale tractului respirator este de o importanță vitală. Bolile respiratorii au o rată ridicată a mortalității și consumă resursele de sănătate. Cum se previne răceala sau gripa?

Multe decese apar din cauza faptului că răcelile și gripa ajung să genereze complicații cardiace și respiratorii. Deși sunt afecțiuni care durează cel mult o săptămână, ele se dovedesc a fi o problemă de sănătate publică.

Cum se produce contaminarea?

Contaminarea are loc prin aer, prin picături încărcate cu viruși. Aceste picături provin din secreții nazale, bronșice sau salivare, ceea ce face ca bolile să se răspândească foarte rapid. Factorul care contribuie cel mai mult la răspândirea virușilor este temperatura scăzută din timpul iernii.

Temperaturile scăzute afectează sistemul imunitar. În plus, frigul face ca mucoasa nazală să fie mai uscată și mai puțin irigată. Alți factori care facilitează infecția sunt următorii:

  • Oboseală
  • Stres
  • Infecții alergice ale nasului și gâtului
  • Menstruație
Femeie care nu a știut cum se previne răceala sau gripa
Temperaturile scăzute afectează sistemul imunitar și duc la apariția afecțiunilor respiratorii.

Gripa și răceala: este important să facem diferența între ele?

Atât gripa, cât și răceala sunt boli virale acute care durează în mod normal aproximativ șapte zile. Simptomele sunt similare. Sunt patologii care au o incidență mare și tratamentul lor constă în ameliorarea simptomelor.

De obicei, în răceală nu există febră, dar există o inflamație a căilor respiratorii superioare, a ochilor și a urechilor. În plus, toate aceste simptome sunt însoțite de stare de rău și pierderea poftei de mâncare.

Procesul de răceală se manifestă prin strănut, congestie nazală și mâncărime în gât. S ecrețiile nazale devin treptat mai vâscoase, uneori chiar prezentând un aspect purulent.

Simptomele caracteristice gripei includ frisoane, transpirație și febră care apare brusc. În plus, este posibil să aveți o stare generală de rău, dureri musculare, dureri de cap și dureri în gât și tuse uscată.

Simptomele febrei durează câteva zile, iar recuperarea este mai lungă, starea de rău și tusea persistând până la două săptămâni.

Cum se previne răceala sau gripa?

Trebuie adoptate măsuri pentru prevenirea și reducerea răspândirii virușilor la oameni. Printre acestea se numără următoarele:

  • Evitați contactul cu persoanele bolnave, cel puțin în primele zile. În cazul voi sunteți cei afectați, izolați-vă și hidratați-vă bine.
    Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun sau folosiți gel dezinfectant.
  • Acoperiți-vă nasul și gura când tușiți sau strănutați. În plus, încercați să evitați consumul de tutun și alcool.
  • Consumați vitamina C.
  • Evitați stresul, deoarece este un factor care scade activitatea sistemului imunitar.
Femeie care tușește
Evitarea contactului cu persoanele infectate, spălarea constantă a mâinilor și asigurarea unei hidratări optime este cheia pentru prevenirea răcelilor.

Alternative pentru prevenirea răcelilor și gripei

Există remedii pentru prevenirea răcelilor și gripei, deși nu există mereu dovezi științifice ale eficacității lor.

Rădăcina și rizomul de echinaceea conțin compuși care îi conferă activitate imunostimulatoare. Există, de asemenea, dovezi ale eficacității extractului etanolic din rădăcină de Pelargonium sidoides împotriva infecțiilor virale ale tractului respirator.

Discutați mai întâi cu medicul de familie și nu utilizați aceste remedii la copii.

Concluzie

Prevenirea răcelilor și a gripei este importantă nu numai din cauza impactului lor asupra sistemului de sănătate, ci și pentru că reprezintă cele mai frecvente cauze ale absențelor la școală și la locul de muncă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • González Requejo, Á. (2015). Catarro de vías altas.
  • Libano, R. U. (2013). Tratamiento del catarro. Evidencia científica. Anales de Pediatria Continuada. https://doi.org/10.1016/S1696-2818(13)70138-0
  • Rosas, M. R. (2008). Gripe y resfriado. Clínica y tratamiento. Offarm.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.