Logo image
Logo image

Când trebuie să mergi la podiatru?

4 minute
Podologul sau podiatrul este un profesionist din domeniul sănătății care are grijă de starea picioarelor. Astăzi, îți vom spune când ar trebui să mergi la podiatru.
Când trebuie să mergi la podiatru?
Ultima actualizare: 06 noiembrie, 2021

Deși mergi la podiatru doar din cauza durerii sau disconfortului, adevărul este că rolul acestui profesionist poate fi, de asemenea, preventiv. Podologia poate preveni leziunile piciorului înainte ca acestea să apară. Având în vedere acest lucru, în acest articol, îți vom spune când trebuie să mergi de fapt la podiatru.

Această zonă a sănătății studiază picioarele în contextul lor anatomic și fiziologic și depășește cu mult celebrele bătături și studiul biometric al amprentei. Mai degrabă, este o specialitate care consideră membrele inferioare ca fiind un întreg funcțional.

Podiatrii au capacitatea de a preveni, diagnostica, trata și reabilita picioarele. De asemenea, pot corecta tulburările, le pot preveni și pot recondiționa amprenta. În unele țări, pentru a deveni podolog trebuie să ai o diplomă pe care o obții după urmarea unor cursuri. În altele, este necesară o diplomă universitară.

Vezi și:

Cum să ai picioare mai subțiri și să arzi grăsimea

Motive să mergi la podiatru

După cum am menționat deja, podologia nu este o știință care se limitează la tratarea bătăturilor și a calusurilor. Diferite aspecte ale vieții de zi cu zi influențează anatomia și fiziologia piciorului.

Cel mai frecvent motiv pentru consultul podiatric continuă să fie durerea sau disconfortul. Când observăm că picioarele ne dor prea tare, nu ne permit să mergem pe jos sau prezintă o leziune vizibilă, atunci mergem la podolog.

Cu toate acestea, nu trebuie să așteptăm să avem o problemă pentru a merge la podiatru. De exemplu, dacă vom începe un sport sau îl practicăm de ceva timp, acest profesionist ne poate sfătui. Sportul ne forțează și suprasolicită de multe ori picioarele, iar podiatrul poate corecta o postură proastă pentru a evita accidentările.

Există, de asemenea, posibilitatea de a cere profesionistului un test biometric al amprentei. Cu ajutorul măsurătorilor și al aparatelor, podiatrul determină modul în care se află baza piciorului, unde se odihnește prea mult și prea puțin și ce leziuni ar putea apărea dacă nu corectăm problema.

Some figure
Podologul are grijă de picioare, tratează tulburările și previne rănile.

Tulburări pe care podologia le poate trata

Podiatrii au abilitatea de a trata bolile deja prezente la nivelul picioarelor. În unele cazuri, aceștia lucrează împreună cu un medic generalist sau traumatolog. Podologia poate trata următoarele:

  • Leziuni repetitive: Unele persoane își rănesc frecvent picioarele sau articulațiile gleznei. Acesta poate fi rezultatul mersului necorespunzător. Prin evaluarea biometrică a piciorului, mersul și felul în care acesta calcă pot fi corectate.
  • Poziție precară: Odată cu înaintarea în vârstă, oasele piciorului se slăbesc și se deformează, ceea ce schimbă modul în care pășim. Podologul poate sfătui persoanele în vârstă și îngrijitorii acestora pentru a îmbunătăți dinamica mersului și a preveni căderile.
  • Unghiile încarnate: Podiatrii pot elimina unghiile încarnate printr-o intervenție chirurgicala minim invazivă, care durează doar câteva minute și folosește anestezia locală.
  • Piciorul plat: Aceasta este o afecțiune în care arcul interior al piciorului nu se formează complet. Poate fi dureros dacă individul nu folosește încălțăminte adecvată.
  • Calusuri: Podologii tratează calusurile cu instrumente speciale.
  • Degete ciocan: Unii oameni suferă de deformări ale degetelor de la picioare, cum ar fi degetele ciocan. Degetele sunt îndoite permanent în jos. Acest lucru schimbă amprenta, modifică utilizarea încălțămintei și produce calusuri.
  • Bromhidroză: Acesta este numele mirosului intens al picioarelor apărut din cauza problemelor glandelor membrelor inferioare. Uneori, există infecții concomitente care contribuie la apariția mirosului urât. Alteori, este pur și simplu o eroare genetică.

Descoperă mai mult:

Picioarele care miros urât: ce poți face?

Some figure
Intervenția podologului asupra bătăturilor este sarcina cel mai des asociată cu podologia.

Tratamente efectuate de podiatru

Podologii au pregătirea necesară pentru a efectua tratamente dacă detectează o modificare care intră în sfera cunoștințelor lor. În acest sens, unul dintre cele mai frecvente sfaturi date de podologi este utilizarea branțurilor.

Branțurile sunt tratamente ortopedice – adică sunt destinate să corecteze abaterile de pe axa posturii. Deci, îmbunătățindu-ne postura, putem preveni durerea și tulburările articulare.

Deși există branțuri disponibile ce pot fi cumpărate direct din magazine, nu este o idee bună. Podologul trebuie să măsoare întotdeauna piciorul pentru a determina care este branțul adecvat pentru fiecare persoană. La urma urmei, amprenta este o caracteristică individuală unică fiecărei ființe umane.

Dacă este necesar, podiatrul poate efectua și o intervenție chirurgicală minoră. După cum am menționat mai sus, tratamentul unghiilor încurcate și al bătăturilor este posibil cu instrumente minime, cu nimic mai mult decât anestezie locală.

Este important să ne amintim faptul că picioarele se pot întoarce la pozițiile lor nesănătoase, unghiile încarnate pot reveni și calusurile pot reapărea. Prin urmare, controlul periodic este important și în podologie. Din acest motiv, podologii fac programări pentru a monitoriza și reevalua tratamentele.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Fernández, S. Sastre. Fisioterapia del pie. Podología física. Vol. 8. Edicions Universitat Barcelona, 1991.
  • Nova, Alfonso Martínez. Podología. Atlas de Cirugía Ungueal. Ed. Medica Panamericana, 2006.
  • López, Juan Carlos Díaz. “Relación entre osteopatía y podología.” El Peu 21.4 (2001): 182-184.
  • Labarta González-Vallarino, Alma Amparo. Actividad científica española en el área de podología: estudio bibliométrico. Universidad Complutense de Madrid, Servicio de Publicaciones, 2011.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.