5 caracteristici ale geniilor
 

5 caracteristici ale geniilor

Pe lângă capacitatea intelectuală ridicată, a fi genial implică și originalitate și creativitate. Cum recunoaștem un geniu?
5 caracteristici ale geniilor

Ultima actualizare: 15 mai, 2023

De-a lungul istoriei, au existat personaje care au fost clasificate drept „genii”. Printre aceștia se numără Albert Einstein, Leonardo da Vinci, William Shakespeare și Michelangelo. Dar ce definește oamenii geniali? Care sunt principalele caracteristici ale geniilor?

Adevărul este că definirea geniului nu este o sarcină ușoară, deoarece multe personalități se încadrează în această categorie, iar abilitățile lor diferă foarte mult. De exemplu, geniul lui Stephen Hawking nu este același cu al lui Beethoven sau al lui Picasso. Chiar și așa, putem să identificăm cele mai importante caracteristici ale geniilor. Să vedem care sunt!

Ce se înțelege prin geniu?

Termenul de geniu este adesea folosit în două sensuri diferite, dar înrudite. Primul, popularizat în 1916 de către psihologul american Lewis M. Terman, se referă la o capacitate intelectuală extraordinară, măsurată prin performanța la un test standardizat.

În acest caz, coeficientul de inteligență (IQ) al unui potențial geniu este de 140 sau mai mare. Este un scor obținut de aproximativ 1 din 250 de persoane.

În 1942, Leta Hollingworth, un psiholog american care a studiat natura și cultivarea geniului, a propus ca IQ-ul unui geniu să fie de 180 sau mai mare. Este un scor care, teoretic, apare doar la 1 din 2 milioane de oameni.

Mulți cred că a fi un geniu nu se reduce doar la a avea un IQ ridicat. Deși inteligența este o cerință fundamentală pentru a fi considerat geniu, există și alte aspecte care intră în joc, cum ar fi creativitatea, conștientizarea de sine și gândirea inovatoare.

De aceea a devenit atât de populară noțiunea de geniu derivată din opera lui Sir Francis Galton, psiholog și antropolog englez, care a definit termenul ca fiind o capacitate creativă extraordinar de mare, demonstrată prin fapte (cu condiția ca o astfel de realizare să nu aibă o valoare tranzitorie).

Pe lângă o mare capacitate intelectuală, a fi geniu implică și originalitate, creativitate și capacitatea de a lucra în domenii neexplorate până acum. Din acest motiv, personaje precum Albert Einstein, Stephen Hawking și Charles Darwin sunt la fel de genii ca Mozart, Beethoven și Picasso.

Creiere colorate
Conceptul de inteligență multiplă a schimbat paradigma privind evaluarea creativității și a capacității de a rezolva probleme.

Teoria inteligenței multiple și noțiunea de geniu

Nu toate geniile excelează în aceleași domenii intelectuale. De aceea, teoria inteligenței multiple a lui Howard Gardner joacă un rol important în înțelegerea noțiunii.

Gardner a identificat cel puțin opt tipuri particulare de inteligență distribuite relativ uniform la nivelul populației. În cazul geniilor, este probabil ca aceștia să se nască cu abilități extraordinare în cel puțin unul dintre aceste domenii.

De exemplu, marii scriitori au o inteligență lingvistică ridicată; oamenii de știință străluciți au adesea o inteligență logico-matematică extraordinară; muzicienii celebri tind să dezvolte o înaltă inteligență muzicală.

5 caracteristici ale geniilor

După cum am văzut mai sus, clasificarea geniilor în același grup nu este o sarcină ușoară. Cu toate acestea, putem identifica anumite trăsături și caracteristici similare.

1. Oamenii geniali sunt foarte curioși

Geniile au o minte foarte curioasă. Acest lucru îi determină să dezvolte noi moduri de gândire și să descopere idei neexplorate anterior.

În acest sens, psihologul Mihaly Csikszentmihalyi, în cartea sa Creativity (2008), a concluzionat faptul că geniile sunt foarte creative. Pentru a ajunge la această concluzie, Csikszentmihalyi a intervievat peste 90 de genii din diverse discipline, inclusiv 15 laureați ai Premiului Nobel.

Sunt indivizi captivați de munca lor și, în ciuda faptului că sunt înconjurați de oameni mai talentați, dorința lor incomensurabilă de a cunoaște realitatea este o trăsătură definitorie.

~ Mihaly Csikszentmihalyi ~

2. Geniile sunt autodidacte

Pentru genii, nivelul educațional sau performanța nu reprezintă un factor determinant. În schimb, petrec mult timp studiind subiecte care îi interesează. În acest caz, o fac pe cont propriu, fără a obține calificări implicate.

3. Geniile sunt autocritice

Howard Gardner a afirmat că genii precum Picasso, Freud sau Stravinsky foloseau încercarea și eroarea ca model de lucru. Ei identificau problema, creau soluția, testau soluția și apoi cereau feedback. Geniile petrec mult timp analizând ce vor să realizeze, dacă pot avea succes sau nu și dacă trebuie să schimbe ceva.

4. Oamenii geniali sunt singuratici

Csikszentmihaly afirmă că majoritatea geniilor nu reușesc să stabilească relații interpersonale, mai ales din cauza curiozității lor accentuate față de subiecte care sunt ciudate pentru semenii lor.

În plus, fiind atât de concentrați pe diferite subiecte, nu pot să dezvolte mari abilități sociale sau să participe la activități de grup.

Idei geniale
Ideile nu apar întotdeauna din inspirație, ci răspund și metodei încercării și erorii, tipică geniilor.

5. Geniile lucrează din pasiune

La locul de muncă, geniile lucrează din pasiune și vocație, mai degrabă decât pentru bani. În acest caz, ceea ce îi motivează este dorința de a cunoaște și de a inova. Recompensele extrinseci sunt adesea mai mici decât cele intrinseci.

Personalități neliniștite și creative

Caracteristicile geniilor depășesc capacitatea intelectuală extraordinar de mare. Prin urmare, pentru a înțelege profilul acestor oameni, este important să ținem cont de faptul că creativitatea, inovația, autonomia și pasiunea autentică pentru un anumit domeniu sunt trăsături esențiale ale personalității lor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Csikszentmihalyi M. Creatividad. El fluir y la psicología del descubrimiento y la invención. Barcelona: Ediciones Paidós; 2008.
  • Galton F. Hereditary Genius. Londres: Macmillan and Co.; 1892.
  • Hollingworth L. Children above 180 IQ Stanford-Binet; origin and development. EEUU: World Book; 1942,

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.