Caracteristici și tratamente pentru keratoconus - Doza de Sănătate
 

Caracteristici și tratamente pentru keratoconus

Keratoconus este o afecțiune care duce la încețoșarea vederii. În plus, aceasta are legătură cu diferite grade de miopie și astigmatism.
Caracteristici și tratamente pentru keratoconus

Ultima actualizare: 13 august, 2020

Keratoconus este o boală a ochilor care afectează în mod specific corneea – membrana transparentă, în formă de cupolă, care formează partea frontală a ochiului, în fața irisului. Funcția sa este de a concentra razele de lumină pentru o vedere corectă. Descoperă în acest articol principalele caracteristici și tratamente pentru keratoconus!

Aceasta este o boală progresivă care modifică forma corneei, determinând apariția formei de con. În plus, corneea se subțiază, iar acest lucru modifică modul în care razele de lumină pătrund prin ea, ceea ce înseamnă că nu pot fi concentrate corect. Astfel, apare vederea încețoșată.

Keratoconus este o boală rară, așadar incidența sa este scăzută. Estimările indică faptul că există aproximativ 2 cazuri noi la fiecare 100.000 de oameni în fiecare an. În plus, există mulți alți factori care influențează dezvoltarea sa.

De obicei, keratoconus afectează adolescenții și adulții tineri. Boala afectează în mod semnificativ calitatea vieții pacientului, deoarece modifică în mod considerabil vederea. În articolul de astăzi, îți vom explica tot ce trebuie să știi despre această afecțiune.

Ce este keratoconus?

Ochi care are nevoie de tratamente pentru keratoconus

Așa cum am menționat mai sus, forma normală a corneei este asemănătoare cu o cupolă. Această formă este importantă, deoarece permite razelor de lumină să lovească retina drept, astfel încât să poată duce la formarea unei imagini fidele realității.

Maladia keratoconus modifică progresiv corneea, iar forma de cupolă se schimbă și devine conică. Aceasta este o patologie non-inflamatorie care poate apărea fie la un ochi, fie la ambii. Afectează în principal adolescenții.

Aceste modificări ale morfologiei corneei fac ca razele de lumină să nu mai ajungă corect la retină. În consecință, modificarea tulbură și distorsionează vederea. În plus, bolnavul poate dezvolta atât miopie, cât și astigmatism:

  • Miopia este un defect care îngreunează vederea obiectelor îndepărtate.
  • Astigmatismul apare atunci când ochiul percepe obiectele ca fiind încețoșate sau distorsionate, atât la apropiere, cât și la distanță.

Ce alte simptome pot apărea în caz de keratoconus?

Multe persoane cu această afecțiune au, de asemenea, o sensibilitate extremă la lumină. În mod similar, sunt forțate să își schimbe frecvent dioptriile ochelarilor. De obicei, simptomele variază în timp.

Roșeața și disconfortul la purtarea lentilelor de contact sunt alte simptome comune. În mod normal, boala progresează lent, așadar cel din urmă simptom este mai puțin probabil.

Cu toate acestea, există cazuri în care maladia keratoconus poate deveni mult mai gravă. Ochii se pot deteriora brusc, iar corneea poate începe să experimenteze procesul de fibrozare sau cicatrizare. Atunci când se întâmplă acest lucru, corneea devine mai puțin transparentă, iar vederea este și mai afectată.

Ochi căprui sănătos

Care sunt cauzele apariției maladiei keratoconus?

Încă nu știm cu exactitate ce cauzează apariția keratoconusului. Cu toate acestea, oamenii de știință cred că există mulți factori implicați în dezvoltarea sa.

În primul rând, se pare că genetica joacă un rol important, deoarece mulți dintre bolnavi au rude cu această afecțiune. De asemenea, are legătură cu sindromul Down și Ehlers-Danlos.

În mod similar, factori precum traumatismele oculare minore, zgârieturile persistente și iritarea ochilor par să fie legați de declanșarea bolii. Expunerea continuă la razele soarelui poate fi și ea un factor de risc.

Diagnostic și tratamente pentru keratoconus

Acum că am stabilit ce reprezintă această afecțiune, să vedem care sunt principalele tratamente pentru keratoconus.

Stabilirea diagnosticului de keratoconus este relativ simplă. În mod normal, este suficient ca un oftalmolog să efectueze un examen complet al ochilor. În plus, acesta poate face și alte teste pentru a observa mai detaliat patologia și caracteristicile sale.

De exemplu, medicul poate utiliza scanarea cu lămpi de scalare, topografiile corneene și keratometria, ceea ce le permite să măsoare curbura corneei.

Tratamentul maladiei keratoconus variază în funcție de caz. Doar oftalmologul poate alege metoda de tratament cea mai potrivită pentru fiecare pacient. Multe cazuri ușoare sunt ameliorate prin purtarea de lentile de contact. Cu toate acestea, cazurile mai complexe pot necesita un transplant de cornee.

Concluzie

Keratoconus este o boală progresivă care deteriorează corneea și o împiedică să focalizeze corect razele de lumină. Astfel, vederea se estompează, boala afectând de obicei tinerii. Dacă ai îndoieli, cel mai bine este să consulți un oftalmolog pentru o examinare completă a ochilor.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.