Logo image
Logo image

Caracteristicile bucătăriilor liniare și câteva sfaturi

6 minute
Bucătăriile liniare au câștigat popularitate alături de stilul minimalist. Articolul de astăzi conține câteva sfaturi despre cum să abordezi acest design unic și practic.
Caracteristicile bucătăriilor liniare și câteva sfaturi
Ultima actualizare: 09 august, 2022

Bucătăriile liniare corespund unui stil decorativ minimalist și sunt exemplul perfect al modului de a profita la maxim de un spațiu mic. Scopul principal este de a organiza toate elementele principale în linie dreaptă – pe un singur perete. În acest articol, vom discuta despre caracteristicile bucătăriilor liniare și îți vom oferi câteva sfaturi utile.

Ideea de mai sus pare un pic plictisitoare la început, dar acest tip de bucătărie are o mare varietate de stiluri. Există multe avantaje ale acestui tip de bucătărie, precum costuri mai mici de instalare, o mai bună utilizare a spațiului, confort garantat și acces rapid la vase și ustensile.

Caracteristicile bucătăriilor liniare

Stilul de decorare este important la amenajarea casei. După cum probabil știi deja, bucătăria este locul în care există mai multă acțiune, în special în cazul persoanelor cărora le place să gătească.

Bucătăriile liniare sunt grozave deoarece, spre deosebire de alte tipuri de aranjament, ocupă doar câțiva metri dintr-o cameră. Poți instala o bucătărie liniară pe 3.65 m, standardul pentru gruparea elementelor principale: frigider, chiuvetă, cuptor, aragaz și mașină de spălat vase.

După cum poți vedea, este alegerea perfectă pentru apartamentele în care spațiul este limitat sau deschis. Oricare ar fi motivul, bucătăriile liniare nu compromit niciodată confortul și sunt o soluție excelentă pentru funcționalitate și acces rapid.

Vezi și:

Cum să crești ierburi proaspete în bucătărie

Sfaturi pentru o bucătărie liniară

Nu trebuie să angajezi un designer de interior pentru a-ți crea propria bucătărie liniară. Din fericire, această alternativă are un stil simplu și discret. Astfel, trebuie doar să ții cont de câteva lucruri de bază. Cele mai importante sunt următoarele:

Alege tonuri neutre

Am subliniat deja faptul că bucătăriile liniare grupează toate elementele într-un spațiu redus. Din acest motiv, trebuie să alegi culori neutre pentru a evita supraîncărcarea unei zone deja aglomerate.

Culorile cel mai des utilizate în acest tip de bucătării sunt albul și griul. Combinațiile posibile sunt multe datorită variațiilor tonale. Un negru asortat subtil este, de asemenea, o opțiune interesantă într-un spațiu deschis.

Mizează pe accesorii de alte culori dacă vrei varietate, dar păstrează totul în spectrul cromatic neutru. De exemplu, ustensilele de bucătărie maro sau crem sunt o modalitate bună de a alunga monotonia designului principal.

Some figure
Culorile neutre nu sunt puternice sau strălucitoare și sunt excelente pentru bucătăriile liniare.

Montează dulapuri și unități înalte

Acest truc este util dacă spațiul este prea mic, deoarece sentimentul de înălțime va contracara acest aspect. Înălțimea va fi punctul focal și va ascunde limitele de dimensiune ale zonei. Folosește linii orizontale. Spațiul este limitat, deci optează pentru mobilier și dulapuri care includ diverse opțiuni de depozitare.

Optează pentru un design futurist în bucătăriile liniare

Tendințele se schimbă constant, dar finisajul futurist este mereu la modă. Poți obține acest stil special în bucătărie folosind detalii metalice. Finisajele metalice sunt cea mai nouă tendință în toate tipurile de bucătării. Poți folosi ustensile de bucătărie și alte elemente. Nu supraîncărca spațiul cu metal.

Acordă atenție iluminării

Instalarea dulapurilor înalte nu este singura modalitate de a depăși limitele în bucătăriile liniare. Poți face acest lucru și prin iluminare, atât naturală, cât și artificială. Lumina naturală are o mare valoare atunci când gătești în timpul zilei. Cea artificială este utilă după apusul soarelui. Acordă atenție următoarelor aspecte:

  • Instalează panouri luminoase în zonele orizontale (pentru a da senzația de spațiu).
  • Joacă-te cu spectre tonale (luminile cu LED sunt cele mai bune pentru a face acest lucru).
  • Instalează spoturi în plintă sau lângă podea pentru a crea un aspect plutitor.
  • Pune lumini mici și slabe în zonele aglomerate pentru a îndepărta atenția de la acestea.

Corpul de iluminat pe care îl alegi ar trebui să fie funcțional pentru gătit, dincolo de considerațiile estetice. Acest lucru este important, deoarece multe proiecte de design utilizează în mod eronat sisteme de iluminat care nu sunt utile pentru gătit.

Folosește o linie neîntreruptă

Bucătăriile liniare nu au acest nume doar pentru că ocupă un singur perete de bucătărie. De asemenea, se caracterizează prin liniile lor neîntrerupte în care fiecare element este conectat cu un altul. Acest lucru creează armonie și echilibru.

Cum să o faci? Este destul de ușor. Aranjează elementele în așa fel încât să urmeze o linie dreaptă de la început până la sfârșit. Desigur, poți deveni creativ, însă trebuie să existe o linie care are o lungime de cel puțin 3-4 metri.

Ia în considerare liniile dulapurilor, frigiderul, cuptorul cu microunde și chiuveta. Totul trebuie să facă parte dintr-un întreg; nu instala elementele la întâmplare.

Folosește mobilă fără mânere

Pentru a maximiza stilul minimalist și a obține un aspect fluid, ia în considerare montarea de mobilă fără mânere. Acest lucru va păstra senzația liniară și va face ca bucătăria să fie mai discretă.

Dacă trebuie să folosești mânere, alege unele simple. Există multe opțiuni pe piață, deci nu trebuie să cheltuiești o avere.

Vezi și:

Cum amenajezi spațiul de depozitare din bucătărie

Schimbă stilul cu ajutorul unei insule

Instalarea unei insule este cu siguranță dificilă. La urma urmei, scopul acestui tip de bucătărie este de a efectua întregul proces de gătire pe un singur perete. Cu toate acestea, insula este o opțiune bună dacă ai mult spațiu liber. Este interesantă în spațiile deschise.

Insulele sunt de mare ajutor și adaugă spațiu de lucru suplimentar pentru a găti. Este posibil să știi deja că anumite rețete necesită mai mult spațiu. Încearcă să o încadrezi în conceptul liniar.

Reține distribuția elementelor în bucătăriile liniare

Nu trebuie să acorzi prioritate esteticii în detrimentul funcționalității atunci când vine vorba de organizarea accesoriilor de bucătărie. Ele trebuie să se alinieze cu un stil liniar minimalist. Însă trebuie să fie și funcționale.

Ai grijă cu anumite combinații. De exemplu, nu așeza niciodată plita lângă frigider. Contrastul dintre cald și rece nu este bun pentru niciunul dintre aparate.

Some figure
Bucătăriile liniare cu detalii metalice au un stil futurist care nu se demodează niciodată.

Caracteristicile bucătăriilor liniare: rezolvă probleme funcționale

Sfaturile de mai sus sunt esențiale atunci când alegi o bucătărie liniară. Cele de mai jos sunt o completare a acestora:

  • Păstrează o distanță minimă de 60 cm între electrocasnice.
  • Utilizează o hotă mai mică sau una ascunsă dacă este nevoie.
  • Distribuie lucrurile în funcție de felul în care gătești.
  • Nu te zgârci la design dacă crezi că o anumită modificare va face diferența.
  • Încearcă să asortezi stilul bucătăriei (culori, forme și design) cu alte locuri din casă.
  • Folosește o masă și scaune pliabile.

Unele sfaturi profesionale cu privire la modul de a profita la maxim de spațiul redus pot face o mare diferență. În acest sens, nu-ți fie teamă să apelezi la un expert în caracteristicile bucătăriilor liniare, care te poate ajuta cu privire la design și îți poate da idei pentru a profita de lucrurile pe care le ai deja.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Felip Guiñón, S. Diseño de interiores. Rediseño y reforma de una cocina. 2018
  • Montes, E., Lloret, I., & López, M. Diseño y gestión de cocinas. Manual de higiene alimentaria aplicada al sector de la restauración. 2009.
  • Ventura, A. T., & González, S. C. Ideas prácticas en decoración. Lexus Editores, Lima (Perú). 2006.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.