Caracteristicile și funcția neuronilor
Analizând funcția neuronilor și modul în care aceștia acționează, ne dăm seama că aceste celule sunt o piesă sofisticată de „inginerie” naturală. Este posibil să nu știi, dar neuronii sunt unitatea de bază a sistemului nervos și permit corpului să controleze și să coordoneze toată activitatea.
Modul în care funcționează neuronii face posibilă transmiterea informațiilor către corp, atât extern, cât și intern, prin intermediul unui mecanism complex de semnale chimice și electrice. De asemenea, impulsurile se pot transmite cu o viteză de 224 mile/oră prin anumite fibre nervoase.
Datorită modului în care neuronii funcționează, ne putem retrage mâinile atunci când atingem o suprafață fierbinte, simțim când ceva este moale, experimentăm durere, știm dacă ceva este rece și așa mai departe. Aceste celule sunt mesagerii din sistemul nervos.
Caracteristicile și funcția neuronilor
Neuronii sunt un tip de celule ce fac parte din sistemul nervos. Funcția lor de bază este de a primi și transmite informații prin impulsuri electrice. Neuronii creează rețele extinse de comunicații în tot sistemul nervos.
Aceste celule au o formă asemănătoare stelelor și un corp central care conține structura ce îi menține în viață. Au, de asemenea, mai multe ramuri, în cadrul cărora există multe dendrite scurte și asemănătoare cu smocurile. În plus, au și o ramură destul de lungă, numită axon.
Oamenii credeau anterior că organismul nu este capabil să producă neuroni noi în creier de-a lungul vieții. Cu toate acestea, o echipă de oameni de știință de la Institutul medical Karolinska din Suedia a efectuat un experiment și a descoperit că acest lucru este posibil. Creierul poate produce până la 1.400 de neuroni pe zi, datorită unui proces cunoscut sub numele de „neurogeneză”.
Structura neuronală
Așa cum am menționat mai sus, neuronii sunt alcătuiți din trei elemente. Să le analizăm pe fiecare dintre ele:
- Corpul sau soma conține toate elementele de care are nevoie un neuron pentru a fi viabil
- Dendritele sunt extensii care primesc impulsurile nervoase trimise de alți neuroni, prin procesul de sinapsă
- Axonul sau neurita este o extensie subțire și lungă, iar rolul său este de a transmite impulsurile nervoase către alte celule
Toți neuronii au această structură, dar sunt uneori diferiți în funcție de rolurile pe care le îndeplinesc. Astfel, există trei tipuri de neuroni:
- În primul rând, neuronii unipolari au o ramură unică care acționează ca o cale dublă cu rol de dendrită și axon. Vorbim despre neuronii senzoriali.
- Apoi, avem neuronii bipolari. Aceștia au două ramuri; una dintre ele acționează ca dendrită și cealaltă ca axon. Este vorba despre neuronii ochilor, ai urechilor și ai nasului.
- În al treilea rând, neuronii multipolari sunt cei mai întâlniți și au structura clasică cu mai multe dendrite sub formă de smoc în zona de recepție și un axon lung în zona de ieșire. De obicei, se găsesc în măduva spinării și creier.
Cum funcționează neuronii?
Structura acestor celule determină modul în care neuronii funcționează. Neuronul primește un impuls electric prin dendrite. Apoi, semnalul trece prin corp sau soma și se duce la alte celule prin axon.
Axonul eliberează o substanță chimică numită neurotransmițător. La rândul său, aceasta ajunge la dendritele neuronului următor și declanșează semnalul electric care începe un nou ciclu identic celui anterior. De fapt, fiecare neuron poate face mii de conexiuni.
Există mai multe tipuri de neurotransmițători care facilitează diferitele funcții ale neuronilor:
- Serotoninergicul secretă serotonină (dispoziție)
- Dopaminergicul secretă dopamină (plăcere)
- GABAergicul secretă GABA (neurotransmițător inhibitor)
- Glutamatergicul secretă glutamat (memorie și reamintire)
- Colinergicul secretă acetilcolină (cu mai multe roluri)
- Noradrenergicul secretă noradrenalină/norepinefrină (ritm cardiac crescut și tensiune arterială)
- Vasopresinergicul secretă vasopresină (un regulator homeostatic)
- Oxitocinergicul secretă oxitocină (afecțiune)
Alte fapte despre funcția neuronilor
După cum poți vedea, neuronii sunt mesageri importanți în organism, deoarece funcția lor principală este de a primi și transmite informații. Ei le primesc și le livrează altor neuroni, precum și mușchilor și glandelor.
Acum știi că neuronii au trei funcții principale: senzorială, integrativă și motorie. Funcția senzorială ne permite să percepem schimbările interne și externe, cum ar fi căldura, lumina și așa mai departe. Funcția integrativă procesează informațiile primite pentru a da un răspuns adecvat: ne îmbrăcăm când ne este frig, de exemplu.
În cele din urmă, funcția motorie determină mușchii și glandele să acționeze sau nu, după cum este necesar. Există neuroni în sistemul nervos central (creier și măduva spinării), dar aceste celule se află și în sistemul nervos periferic (nucleul său central este ganglionul situat în interiorul sistemului digestiv).
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Noguera, J., Portillo, N., & Hernandez, L. (2014). Redes Neuronales, bioinspiraciòn para el desarrollo de la ingenierìa. Ingeniare, (17), 117-131.
- Karolinska Institutet. “Discovery concerning the nervous system overturns a previous theory.” ScienceDaily. ScienceDaily, 12 September 2019. <www.sciencedaily.com/releases/2019/09/190912080011.htm>.
- Lodish H, Berk A, Zipursky SL, et al. Molecular Cell Biology. 4th edition. New York: W. H. Freeman; 2000. Section 21.1, Overview of Neuron Structure and Function. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK21535/
- Ludwig PE, Varacallo M. Neuroanatomy, Neurons. [Updated 2018 Nov 14]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441977/
- Raine CS. Characteristics of the Neuron. In: Siegel GJ, Agranoff BW, Albers RW, et al., editors. Basic Neurochemistry: Molecular, Cellular and Medical Aspects. 6th edition. Philadelphia: Lippincott-Raven; 1999. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK28209/