Logo image
Logo image

Caracteristicile și tratamentul hiperinsulinemiei

4 minute
Hiperinsulinemia este o etapă metabolică gravă asociată cu mai multe patologii cronice. Continuă să citești pentru a afla cum poate fi tratată această problemă de sănătate!
Caracteristicile și tratamentul hiperinsulinemiei
Ultima actualizare: 05 decembrie, 2020

Bolile metabolice se manifestă prin diferite simptome, iar creșterea valorilor insulinei este unul dintre acestea. De fapt, este asociată frecvent cu diabetul zaharat de tip 2. Hiperinsulinemia este gravă, deși tratamentul său este destul de simplu. În articolul de astăzi, vom prezenta în detaliu caracteristicile și tratamentul hiperinsulinemiei.

În primul rând, trebuie să analizăm funcțiile insulinei. Aceasta este hormonul responsabil de reglarea nivelului de glucoză din sânge. Ea promovează pătrunderea zahărului în mușchi și alte țesuturi periferice.

Hiperinsulinemia

Aceasta este o afecțiune cunoscută, dar este dificil de stabilit o definiție clară. Unii o descriu ca un exces de insulină în sânge. Însă este greu de stabilit prezența acesteia, deoarece nu există valori de referință.

În majoritatea cazurilor, medicii pun diagnosticul de hiperinsulinemie atunci când fac teste pentru alte boli. Aceștia compară nivelurile de glucoză și insulină în sânge în timpul unei perioade de post.

Simptomele acestei modificări hormonale nu sunt precise, dar nivelurile ridicate de insulină, hipoglicemia și scăderea bruscă a glicemiei sunt frecvente. Totuși, hipoglicemia nu este specifică și poate fi un simptom al mai multor patologii.

Alte simptome pe care le pot prezenta persoanele cu hiperinsulinemie sunt:

  • Poftă de zahăr și carbohidrați
  • Creștere în greutate și dificultatea de a pierde kilogramele în plus
  • Oboseală și lipsa motivației
  • Lipsă de concentrare
  • Apetit crescut
Some figure
Exercițiile fizice sunt o parte importantă a controlului hiperinsulinemiei.

Tratamentul hiperinsulinemiei

Tratamentul hiperinsulinemiei este foarte similar cu cel al diabetului zaharat de tip 2. Abordarea medicală se concentrează pe schimbarea stilului de viață al pacientului. În general, scopul este ca acesta să adopte obiceiuri zilnice mai sănătoase.

Modificări ale dietei

Primul lucru pe care medicul îl va indica unei persoane cu hiperinsulinemie este o dietă sănătoasă, cu scădere în greutate și reducerea aportului de calorii. De fapt, cercetătorii au observat faptul că reducerea cu 5-10% a masei corporale este suficientă pentru ameliorarea diferitelor boli metabolice.

În acest sens, specialiștii recomandă, de asemenea, o scădere semnificativă a consumului de carbohidrați pentru a reduce glicemia. În același timp, pacientul trebuie să-și restricționeze consumul de grăsimi saturate și trans. În mod ideal, acesta ar trebui să mențină un aport zilnic de 7% grăsimi saturate și mai puțin de 1% grăsimi trans.

În plus, pacientul trebuie să-și crească și aportul de alimente bogate în fibre, cum ar fi cerealele, fructele și legumele. În plus, trebuie să-și crească și consumul de grăsimi monosaturate și omega 3. Aportul zilnic de proteine ar trebui să fie de aproximativ 20%.

Citește mai mult:

Efectele dietei low carb asupra organismului

Exercițiile fizice și pierderea în greutate

Modificările dietei și o ușoară scădere în greutate reduc șansele de a suferi de diabet zaharat de tip 2 și hiperinsulinemie cu 58%.

Exercițiile aerobice executate timp de 30 sau 40 de minute, de 4 ori pe săptămână, îți îmbunătățesc calitatea vieții. În plus, este important să nu iei o pauză mai mare de 2 zile între antrenamente, pentru a obține rezultate mai bune.

Începe cu exerciții ușoare și crește gradul de dificultate treptat, pe măsură ce starea ta fizică se îmbunătățește (dacă ai avut până acum un stil de viață sedentar).

Reducerea stresului

Stresul psihologic afectează organismul și poate duce la o eliberare excesivă de glucoză în sânge și, în consecință, la o secreție suplimentară de insulină. Stresul cronic favorizează hiperinsulinemia.

Reducerea stresului face parte din tratamentul hiperinsulinemiei. Acesta este motivul pentru care profesioniștii recomandă adesea o viață mai puțin agitată și diferite tehnici de relaxare.

Tratamentul farmacologic și chirurgical al hiperinsulinemiei

Există momente în care modificările stilului de viață nu sunt suficiente pentru a inversa procesul de hiperinsulinemie. În aceste cazuri, pacientul poate necesita tratament farmacologic, care ar trebui să fie adaptat nevoilor individuale. Acestea sunt câteva dintre medicamentele pe care medicul le poate prescrie:

  • Inhibitori ai secreției de insulină
  • Stimulatoare pentru eliberarea de dextroză sau glucoză
  • Inhibitori ai efectului insulinei

Există momente în care hiperinsulinemia apare din cauza unei tumori pancreatice producătoare de insulină. Aceste cazuri necesită o abordare puțin mai agresivă, chiar și o pancreatectomie.

Descoperă mai mult:

Flexibilitatea metabolică pentru arderea grăsimii

Some figure
Tumorile pancreatice sunt o cauză mai puțin frecventă a hiperinsulinemiei și necesită intervenții chirurgicale.

Tratamentul hiperinsulinemiei și stilul de viață

După cum ai putut vedea, diagnosticul de hiperinsulinemie este complex. Boala este greu de diagnosticat. Cu toate acestea, protocolul de tratament este ușor de pus în aplicare. În majoritatea cazurilor, o schimbare radicală către un stil de viață mai sănătos va îmbunătăți considerabil situația.

Orice persoană cu hiperinsulinemie trebuie să-și îmbunătățească dieta, să-și sporească activitatea fizică și să-și reducă nivelul de stres. Toate aceste lucruri vor scădea nivelul zahărului în sânge și, în consecință, vor scădea secreția de insulină.

Îți mulțumim pentru citirea acestui articol despre caracteristicile și tratamentul hiperinsulinemiei!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Madonna R, De Caterina R. Aterogénesis y diabetes: resistencia a la insulina e hiperinsulinemia. Revista Española de Cardiología. 2012;65(4):309-313.
  • Fung J, Berger A. Hyperinsulinemia and Insulin Resistance: Scope of the Problem. Journal of Insulin Resistance. 2016;1(1).
  • Perez de Inestrosa B, Vallecillos Perez M, Torres A, Molina Perez M. Obesidad e hiperinsulinismo. Medicina General y de la Familia. 2014;3(1):5-7.
  • Tovar, Alejandro Pinzón, and Samuel Yucumá Gutiérrez. “Hiperinsulinismo endógeno diagnosticado como epilepsia.” Revista Colombiana de Endocrinología, Diabetes & Metabolismo 3.1 (2017): 51-55.
  • Turcios Tristá, Silvia Elena, et al. “Hipoglucemia por hiperinsulinismo endógeno.” Revista Cubana de Endocrinología 30.2 (2019).
  • Cabezas-Zábala, Claudia Constanza, Blanca Cecilia Hernández-Torres, and Melier Vargas-Zárate. “Aceites y grasas: efectos en la salud y regulación mundial.” Revista de la Facultad de Medicina 64.4 (2016): 761-768.
  • Tárraga López, Bárbara María. “Revisión de los efectos de la dieta cetogénica sobre enfermedades derivadas de la hiperinsulinemia y de la inflamación crónica de bajo grado.” (2019).
  • Rojas, Joselyn, et al. “Insulinorresistencia e hiperinsulinemia como factores de riesgo para enfermedad cardiovascular.” Archivos Venezolanos de Farmacología y Terapéutica 27.1 (2008): 30-40.
  • Burgos SJ, Luis. “Tumores neuroendocrinos del páncreas.” Revista médica de Chile 132.5 (2004): 627-634.
  • DEL SÍNDROME, G. D. E. “Consenso Mexicano sobre el tratamiento integral del síndrome metabólico.” Rev Mex Cardiol 13.1 (2002): 4-30.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.