Qtrilmet - Noul medicament pentru tratarea diabetului - Doza de Sănătate
 

Qtrilmet - Noul medicament pentru tratarea diabetului

Qtrilmet este nou produs utilizat ca tratament pentru diabetul de tip 2 la adulții cărora le este greu să-și controleze simptomele cu medicamente tradiționale. Agenția Europeană pentru Medicamente a stabilit că beneficiile sale depășesc riscurile.
Qtrilmet - Noul medicament pentru tratarea diabetului
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Qtrilmet este un medicament nou utilizat pentru tratarea diabetului și conține trei substanțe active: metformină, saxagliptin și dapagliflozin. Acest medicament este prescris adesea ca tratament pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 2 care nu își pot regla nivelul glicemiei cu metformină simplă sau în combinație cu saxagliptin sau dapagliflozin. Qtrilmet este utilizat și la pacienții diabetici care iau sulfoniluree și nu își pot regla nivelul glicemiei.

Utilizările Qtrilmet – Noul medicament pentru tratarea diabetului

Qtrilmet este un medicament eliberat pe bază de prescripție medicală, care are două forme de prezentare:

  • Metformin 850 mg/ Saxagliptin 2,5 mg/Dapagliflozin 5 mg
  • Metformin 1000 mg/Saxagliptin 2,5 mg/Dapagliflozin 5 mg

Atunci când un medic calculează doza de Qtrilmet de care vei avea nevoie, el ia în considerare doza de metformină pe care ai luat-o până în momentul în care începi tratamentul cu noul medicament. În general, după ce evaluează concentrația adecvată de Qtrilmet pentru fiecare caz în parte, recomandarea este de 2 comprimate o dată pe zi, luate la masă sau după masă.

Mecanismul de acțiune al medicamentului Qtrilmet

Diabetul de tip 2 este o boală cauzată de producția insuficientă de insulină a pancreasului. Uneori, organismul nu este capabil să utilizeze insulina într-un mod eficient, adică nu poate transforma glucoza în energie.

Nivelul de glucoză crește atunci când ai diabet. Vestea bună este că te poți trata cu Qtrilmet. După cum am spus mai sus, acest medicament conține trei ingrediente active și fiecare dintre ele îndeplinește o funcție specifică:

  • Metformin. Acest ingredient scade producția și absorbția glucozei.
  • Saxagliptin. Funcția acestui ingredient este de a bloca activitatea hormonilor eliberați după masă, astfel încât pancreasul să înceapă să producă insulină. Atunci când apare acest blocaj, saxagliptinul face ca pancreasul să producă mai multă insulină atunci când nivelul glicemiei crește. În plus, acest principiu activ contribuie la reducerea cantității de glucoză produsă în ficat.
  • Dapagliflozin. Această substanță activă blochează o proteină renală numită cotransportor de sodiu-glucoză 2 (SGLT2). Această proteină împiedică trecerea glicemiei în urină și eliminarea acesteia. Atunci când dapagliflozinul acționează, acesta favorizează trecerea glucozei în urină, astfel încât să poată fi eliminată, reducând astfel nivelul zahărului în sânge.
Formula medicamentului Qtrilmet
Doza de metformină determină modul de utilizare a medicamentului Qtrilmet.

Beneficiile Qtrilmet

Combinația de metformină, saxagliptin și dapagliflozin este utilă, deoarece duce la scăderea nivelului de zahăr în sânge la pacienții cu diabet zaharat de tip 2. Variația care apare în nivelurile de hemoglobină glicozilată (HbA1c) după șase luni de tratament este semnificativă. Această hemoglobină este un indicator fiabil al nivelului de zahăr în sânge.

Valorile HbA1c la pacienții diabetici sunt, de obicei, peste 8%. Din acest motiv, obiectivul tratamentelor este de a le reduce la cel puțin 7%. În general, Qtrilmet realizează o reducere a nivelurilor de HbA1c cu 0,51%.

În cadrul anumitor studii, cercetătorii au observat că Qtrilmet a redus nivelul mediu de HbA1c cu 0,82%, în comparație cu pacienții care nu au luat acest medicament și la care au observat o reducere de doar 0,10%.

Analize ce indică prezența diabetului
Hemoglobina glicată este un test de sânge pentru a măsura eficacitatea tratamentelor pentru diabet.

Efecte secundare

La fel ca toate medicamentele, Qtrilmet poate provoca efecte secundare. Acestea sunt cele mai frecvente:

  • Infecții la nivelul nasului și al gâtului
  • Hipoglicemie, atunci când este utilizat în asociere cu o sulfoniluree

Nu trebuie să iei Qtrilmet dacă ești hipersensibil la oricare dintre cele trei ingrediente active ale acestuia. De asemenea, persoanele cu probleme renale sau hepatice nu ar trebui să utilizeze acest medicament.

Concluzie

Agenția Europeană pentru Medicamente a stabilit faptul că beneficiile medicamentului Qtrilmet sunt mai mari decât riscurile administrării sale, așadar recomandă utilizarea acestuia la pacienții cu diabet de tip 2. Cu toate acestea, agenția monitorizează constant datele pe care le obține în ceea ce privește utilizarea medicamentului.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • (2019). Summary of opinion: Qtrilmet,metformin hydrochloride / saxagliptin / dapagliflozin. Case Medical Research. https://doi.org/10.31525/cmr-1d401a8

  • (2019). Human medicines European public assessment report (EPAR): Qtrilmet, metformin hydrochloride / saxagliptin / dapagliflozin, Diabetes Mellitus, Type 2, Date of authorisation: 11/11/2019, Status: Authorised. Case Medical Research. https://doi.org/10.31525/cmr-23ef88d

  • Reyes, B. (1982). Diabetes mellitus tipo II. Acta Méd. Colomb.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.