Caracteristicile și utilizările uleiului de Moringa

Uleiul de moringa este celebru pentru proprietățile sale de îngrijire a pielii. Curăță, hidratează și poate chiar să descurajeze posibilele erupții acneice. Află mai multe în acest articol!
Caracteristicile și utilizările uleiului de Moringa

Ultima actualizare: 17 Mai, 2021

Moringa este un gen de arbore din climatul tropical și subtropical compus din 13 specii. Moringa oleifera, originară din India și din care se obține uleiul, este cea mai cunoscută specie. Care sunt caracteristicile și utilizările uleiului de Moringa?

Se știe că acest tip de ulei are proprietăți benefice sănătății și îngrijirii pielii. În general, este folosit pentru curățarea și hidratarea pielii și părului. Poți găsi Moringa și sub alte forme, cum ar fi pulbere, capsule, frunze și semințe.

Citește mai departe pentru a afla care sunt utilizările uleiului de Moringa, cum se extrage și ce beneficii și efecte secundare are!

Ce este uleiul de Moringa?

După cum am spus mai sus, acest ulei este extras din semințele arborelui Moringa oleifera. Această plantă este originară din Kerala, un stat situat în sudul extrem al Indiei.

O altă caracteristică remarcabilă a acestei specii este că faptul putem folosi toate părțile sale (semințe, rădăcini, scoarță, flori și frunze) în diferite domenii (gătit, cosmetice și medicamente). Acesta este motivul pentru care Moringa este adesea numit copacul miracol sau arborele vieții.

Nu este surprinzător ca uleiul să fie disponibil pentru aromaterapie și gătit. Este, de asemenea, un ingredient comun în multe produse cosmetice pentru îngrijirea pielii și a părului.

Procesul de extracție

După cum ai citit mai sus, uleiul de Moringa este extras din semințe. Acestea au o coajă care protejează miezul și conțin aproximativ 40% ulei.

Cea mai obișnuită metodă de obținere a uleiului este prin comprimarea semințelor în presă. Din păcate, nu se poate extrage prea mult prin această metodă, chiar dacă presarea la rece produce ulei de cea mai bună calitate.

Din acest motiv, unii producători încălzesc semințele sau folosesc solvenți pentru a randament mai bun. Unii cred că această practică crește cantitatea uleiului extras cu aproape 50%, dar scade puritatea și calitatea produsului final. Acesta este motivul pentru care experții recomandă achiziționarea uleiului de Moringa presat la rece.

Este nevoie de aproximativ 500 de semințe de Moringa (aproximativ 35 de păstăi) pentru a obține 30 ml de ulei presat la rece. Aceasta explică de ce acest ulei poate costa atât de mult.

Utilizările uleiului de Moringa

Utilizările acestui tip de ulei datează din cele mai vechi timpuri. Oamenii îl foloseau ca remediu natural și ingredient în produsele cosmetice topice. Unele dintre aceste utilizări sunt încă de actualitate, în timp ce altele au dispărut:

  • Industria cosmetică îl folosește ca demachiant, hidratant și lubrifiant datorită conținutului ridicat de acid oleic (un acid gras mononesaturat aparținând familiei omega-9).
  • Este un substitut economic și nutritiv al uleiurilor scumpe din industria alimentară datorită conținutului de proteine și acid oleic.
  • Uleiul de Moringa este un aliat de nădejde în industria energiei regenerabile (un studiu publicat în Bioresource Technology a arătat că este o alternativă bună pentru crearea de biocarburanți sau biodiesel).
Utilizările uleiului de Moringa în bucătărie
Uleiul de Moringa este un bun înlocuitor pentru variantele scumpe din gastronomie.

Beneficiile uleiului de Moringa

Semințele de Moringa oleifera sunt o sursă de compuși chimici (grăsimi mononesaturate, proteine ​​și steroli, printre altele) care susțin sănătatea umană. Să vedem cum ne poate ajuta uleiul din această plantă!

Sănătate și gătit

Uleiul de Moringa poate fi bun în următoarele moduri când vine vorba de starea generală de sănătate:

  • Potrivit cercetărilor publicate în Nutrients, sterolii prezenți în uleiul comestibil de Moringa pot reduce nivelul colesterolului rău (sau LDL).
  • Acest ulei are un conținut ridicat de beta-sitosterol, un fitosterol găsit în mod natural în plantele care au efecte antioxidante și antidiabetice (nu există însă suficiente cercetări pentru a demonstra acest lucru).
  • Compușii activi prezenți în uleiul de moringa (tocoferoli, catechine, quercetină, acid ferulic și zeatină) au proprietăți antioxidante și antiinflamatoare de care oamenii pot profita atât local, cât și oral (unii cred că poate fi eficient împotriva acneei).

Îngrijirea pielii și înfrumusețare

Beneficiile pentru piele includ:

  • Uleiul de Moringa este un hidratant eficient și poate fi bun pentru tratarea pielii uscate și sensibile. Conține 40% grăsimi mononesaturate și 70% acid oleic. Susține bariera de protecție a pielii, ce previne pierderea apei și împiedică acțiunea factorilor nocivi din mediu.
  • Acest ulei este un bun demachiant facial datorită conținutului ridicat de acid oleic.
  • Are efecte anti-îmbătrânire. Deși este adevărat că uleiul de Moringa este eficient pentru liniile fine și pentru a avea o piele sănătoasă, trebuie să optezi pentru un sortiment proaspăt și cu cantități mici de acid oleic liber.
  • Potrivit unui studiu publicat în Advances in Traditional Medicine, uleiul de Moringa este bun pentru tratarea și vindecarea zgârieturilor, tăieturilor și arsurilor.
  • Potrivit unui studiu publicat în Lipids in Health and Disease, acest ulei are proprietăți antiinflamatoare capabile să curețe pielea și să prevină eventualele erupții. Din acest motiv, este un ingredient esențial în produsele care tratează pigmentarea, liniile fine, ridurile și pielea predispusă la acnee.
  • Oamenii folosesc uleiul de Moringa ca ulei purtător în sesiunile de aromaterapie, deoarece are o durată de valabilitate mare.

Alte utilizări ale semințelor de Moringa

Semințele nu sunt bune doar pentru obținerea uleiului. Oamenii le folosesc ca hrană pentru vite împreună cu fructele și frunzele arborelui. În mod similar, există țări din Africa de Sud în care oamenii folosesc semințele pentru a dezinfecta apa potabilă. De asemenea, folosesc frunzele ca îngrășământ organic pe diverse plantații.

Efectele secundare ale uleiului de Moringa

Nu există suficiente dovezi științifice despre posibilele efecte secundare ale uleiului de Moringa, chiar dacă medicina populară susține că este aproape miraculos și relativ sigur.

Din acest motiv, fă un test de alergie dacă intenționezi să-l utilizezi local. De exemplu, aplică puțin ulei în spatele urechii, așteaptă 24 de ore și întrerupe utilizarea acestuia dacă există o reacție negativă.

Fată care are acnee
Uleiul de Moringa poate preveni și trata erupțiile acneice.

Lucruri de reținut despre uleiul de Moringa

Uleiul de Moringa este extras din semințele de Moringa oleifera. Aceasta este cea mai cunoscută specie din acest gen. Pe piață, cel mai des vei găsi uleiuri esențiale și uleiuri comestibile.

În ceea ce privește beneficiile sale, este o sursă de antioxidanți, are proprietăți antiinflamatoare și poate reduce nivelul colesterolului rău. De asemenea, poate îmbunătăți aspectul pielii. Este un produs de curățare, hidratant, care previne focarele de acnee și reduce ridurile de expresie.

Nu există suficiente dovezi cu privire la efectele secundare ale acestei substanțe. Profesioniștii recomandă efectuarea unui test înainte de utilizare, precum și consultarea unui specialist.

S-ar putea să te intereseze...
Rețetă de salată cu andive și rodie
Doza de SănătateCitește pe Doza de Sănătate
Rețetă de salată cu andive și rodie

Rețeta de salată cu andive și rodie este un fel de mâncare pe care îl poți include în dieta zilnică. Oferă fibre și micronutrienți esențiali.



  • Rashid, U., Anwar, F., Moser, B. R., & Knothe, G. (2008). Moringa oleifera oil: a possible source of biodiesel. Bioresource technology, 99(17), 8175–8179. https://doi.org/10.1016/j.biortech.2008.03.066
  • Trautwein, E. A., Vermeer, M. A., Hiemstra, H., & Ras, R. T. (2018). LDL-Cholesterol Lowering of Plant Sterols and Stanols-Which Factors Influence Their Efficacy?. Nutrients, 10(9), 1262. https://doi.org/10.3390/nu10091262
  • Meireles, D., Gomes, J., Lopes, L., Hinzmann, M., & Machado J. (2020). A review of properties, nutritional and pharmaceutical applications of Moringa oleifera: integrative approach on conventional and traditional Asian medicine. Advances in Traditional Medicine (ADTM), 20, 1–21. https://doi.org/10.1007/s13596-020-00468-0
  • Nadeem, M., & Imran, M. (2016). Promising features of Moringa oleifera oil: recent updates and perspectives. Lipids in health and disease, 15, 212. https://doi.org/10.1186/s12944-016-0379-0