Ce este uleiul de canola? - Doza de Sănătate
 

Ce este uleiul de canola?

Uleiul de canola este unul dintre cele mai populare uleiuri vegetale. A apărut pentru prima dată în Canada în 1978, în urma modificării genetice a plantelor de rapiță.
Ce este uleiul de canola?
Eliana Delgado Villanueva

Scris și verificat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Știi ce este uleiul de canola? Uleiul de canola, cunoscut și sub numele de ulei de rapiță, este un ulei vegetal folosit în nenumărate alimente. Mulți oameni au eliminat uleiul de canola din dietele lor din cauza îngrijorărilor cu privire la efectele sale asupra sănătății și la metodele de producție.

Dacă încă mai ai dubii în privința utilizării acestui ulei, în acest articol îți vom explica totul. Citește mai departe pentru a afla mai multe informații utile!

Ce este uleiul de canola?

Vas cu ulei de canola
Industria alimentară folosește frecvent uleiul de canola sau rapiță într-o mare varietate de produse.

Uleiul de canola este unul dintre cele mai populare uleiuri vegetale. A apărut în Canada (de unde provine și numele). Industria din Canada a început să-l dezvolte în 1978, prin modificarea genetică a plantelor de rapiță.

Deși planta de canola arată identic cu planta de rapiță, are substanțe nutritive diferite și uleiul său este „sigur” pentru consumul uman. Majoritatea culturilor sunt modificate genetic pentru a îmbunătăți calitatea uleiului și pentru a crește toleranța plantelor la erbicide.

Cum este obținut?

Există mulți pași în procesul de fabricare a uleiului de canola. Potrivit Consiliului Canolei din Canada, procesul implică următorii pași:

  • Curățarea semințelor. Semințele de canola sunt separate și curățate pentru a elimina orice impurități, cum ar fi tulpinile plantelor și murdăria.
  • Selectarea și decojirea semințelor. Semințele sunt preîncălzite la aproximativ 35 °C (95 °F), apoi morile cu role sparg pereții celulari ai semințelor.
  • Gătirea semințelor. Sâmburii sunt expuși la aburi. În general, acest proces durează de la 15 la 20 de minute la o temperatură de 80-195 ºC (176-383 ºF).
  • Presarea. Sâmburii de canola sunt presați într-o serie de prese mecanice. Această acțiune elimină 50-60% din uleiul din semințe, restul fiind extras prin alte mijloace.
  • Extracţia. Semințele rămase, care conțin aproximativ 18-20% ulei, sunt stoarse și mai mult, folosindu-se o substanță chimică numită hexan.
  • Solventul. Apoi, hexanul este separat de făina de canola încălzind-o pentru a treia oară la 95-115 ºC (203-239 ºF) cu abur.
  • Prelucrarea uleiului. În cele din urmă, uleiul extras este rafinat. Acest lucru se poate face prin diferite metode, inclusiv distilarea cu abur, expunerea la acid fosforic și filtrarea acestuia prin lut activat cu acid.

Conținutul de nutrienți

În comparație cu alte uleiuri, uleiul de canola nu este o sursă bună de nutrienți. O lingură (15 ml) de ulei de canola oferă:

  • Calorii: 124
  • Vitamina E: 12% din doza zilnică recomandată (DZR)
  • Vitamina K: 12% din DZR

În afară de vitaminele E și K, uleiului de canola îi lipsesc orice alte vitamine și minerale.

Compoziția acidă și grasă

Oamenii promovează adesea uleiul de canola ca fiind unul dintre cele mai sănătoase uleiuri grație nivelului scăzut de grăsimi saturate. Iată o prezentare a acizilor grași ai acestui ulei:

  • Saturați: 7%
  • Monosaturați: 64%
  • Polinesaturați: 28%

Grăsimile polinesaturate din uleiul de canola includ 21% acid linoleic, cunoscut sub numele de acid gras omega-6 și 11% acid alfa-linolenic (ALA), un tip de acid gras omega-3 derivat din surse vegetale.

Mulți oameni, în special cei care urmează diete vegetariene, depind de surse de ALA pentru a-și crește nivelul de acizi grași omega-3 DHA și EPA. Aceștia sunt fundamentali pentru sănătatea inimii și a creierului.

Deși corpul transforma ALA în DHA și EPA, cercetările arată faptul că acest proces este extrem de ineficient. Cu toate acestea, ALA are multe beneficii, deoarece poate reduce riscul de fracturi și poate proteja de bolile de inimă și de diabetul de tip 2.

De ce ar putea fi uleiul de canola rău pentru sănătate?

Vas de sânge
Principalul risc asociat cu uleiul de canola este cel cardiovascular din cauza posibilei prezențe a grăsimilor trans.

Este important să reții faptul că metodele de încălzire utilizate la crearea uleiului de canola, la fel ca metodele de gătit la temperatură ridicată, cum ar fi prăjirea, au un impact negativ asupra grăsimilor polinesaturate, cum ar fi ALA.

În plus, atunci când este expus la temperaturi ridicate în timpul procesării, o cantitate mică de grăsimi nesaturate din ulei, în special grăsimi polinesaturate, se transformă în grăsimi trans. Acest lucru reduce și mai mult cantitatea de acizi grași omega-3.

Grăsimile trans sunt nesănătoase, chiar și în cantități mici, ceea ce a făcut ca Organizația Mondială a Sănătății (OMS) să solicite eliminarea globală a acestor grăsimi din alimente până în 2023.

În cele din urmă, îți recomandăm (dacă decizi să consumi acest tip de ulei) să cauți o opțiune ecologică care nu provine din plante modificate genetic. În caz contrar, uleiul ar putea fi dăunător sănătății.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Miyazawa T, Burdeos GC, Itaya M, Nakagawa K, Miyazawa T. Vitamin E: Regulatory Redox Interactions. IUBMB Life. 2019 Apr;71(4):430-441. doi: 10.1002/iub.2008. Epub 2019 Jan 25. PMID: 30681767.
  • Rajaram S. Health benefits of plant-derived α-linolenic acid. Am J Clin Nutr. 2014 Jul;100 Suppl 1:443S-8S. doi: 10.3945/ajcn.113.071514. Epub 2014 Jun 4. PMID: 24898228.
  • Thornton J. Eliminate “toxic” trans fats from food by 2023, WHO urges. BMJ. 2018 May 15;361:k2154. doi: 10.1136/bmj.k2154. PMID: 29764815.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.