Carbohidrați benefici pentru microbiotă
Scris și verificat de asistentul medical Daniel Baldó Vela
Principalii carbohidrați benefici pentru microbiotă (MAC) sunt tipuri de carbohidrați rezistenți la digestie. De fapt, diverse studii i-au asociat cu o microbiotă bogată și o sănătate generală mai bună.
Carbohidrați benefici pentru microbiotă
Carbohidrații benefici pentru microbiotă sunt polizaharide nedigerabile cu care se hrănesc bacteriile benefice din intestine. Majoritatea sunt fibre solubile. Termenul „fibre” se referă la carbohidrații care rezistă la procesele de digestie și absorbție. Aceștia sunt capabili să ajungă în intestinul gros intacți. Acolo, microbiota are posibilitatea de a-i fermenta pentru a se hrăni.
Din păcate, nu toate fibrele pot fi fermentate. Așadar, nu toate fibrele sunt de folos pentru microbiotă. Această proprietate, fermentabilitatea, este atribuită numai fibrelor solubile. Aceasta înseamnă că ele pot reține apa. Fibrele solubile se umflă și pot forma geluri vâscoase în intestin.
Pe lângă beneficiile asociate cu capacitatea de fermentare, fibrele solubile sunt capabile să formeze geluri cu capacitatea de a încetini absorbția grăsimilor și a zaharurilor în organism.
Fructele și legumele sunt principalele surse de fibre alimentare solubile.
Fibrele insolubile nu pot fi fermentate sau pot fi fermentate doar foarte lent. Cu toate acestea, în ciuda lipsei acestei proprietăți, fibrele insolubile sunt la fel de benefice pentru organism. În general, caracteristica lor principală constă în capacitatea de a curăța intestinele, eliminând deșeurile din pereții acestora.
Fibrele insolubile cresc volumul scaunului și accelerează tranzitul intestinal.
Citește mai mult:
Carbohidrații benefici pentru microbiotă trebuie să fie fermentabili. De ce?
În general, fermentabilitatea carbohidraților este de o importanță majoră. Singura modalitate prin care microbiota sănătoasă se poată hrăni este prin fermentarea prealabilă a acestora. Fără fermentație, microorganismele benefice nu ar putea supraviețui și nu s-ar putea înmulți. Apoi, agenții patogeni ar deveni mai puternici și ar ataca organismul.
De asemenea, fermentația este un proces fundamental pentru microbiotă, prin care aceasta produce substanțe precum acizii grași cu lanț scurt. Aceștia au efecte nutritive, trofice, metabolice, imunizante și antiinflamatoare.
Beneficii oferite de carbohidrații cu care se hrănesc bacteriile intestinale benefice
În general, fibrele solubile asigură dezvoltarea unei microbiote sănătoase. Iată câteva dintre avantajele acestora:
- Beneficii intestinale. Microorganismele sănătoase pot îmbunătăți și stabiliza integritatea peretelui intestinal. De asemenea, acestea îmbunătățesc tranzitul intestinal.
- Efecte antiinflamatoare. Microbiota este capabilă să producă substanțe cu o mare putere antiinflamatoare. Dintre aceste substanțe evidențiem acidul butiric, deoarece este deosebit de important. De asemenea, nu uitați că inflamația celulară cronică este primul pas către apariția a numeroase boli. Acestea includ maladia Alzheimer, cancerul, diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, îmbătrânirea prematură și obezitatea, printre altele.
- Efecte trofice. Fermentarea carbohidraților este esențială pentru microbiotă și pentru a oferi organismului nutrienți. Aceștia includ acizii grași cu lanț scurt, precum vitaminele K și B12, biotina și acidul folic.
- Proprietăți imunomodulatoare. O microbiota sănătoasă este capabilă să stimuleze răspunsul imunitar intestinal pentru a îmbunătăți unele dintre elementele naturale de apărare a organismului. Acestea includ anticorpi IgA, macrofage, celule ucigașe naturale, celule T, interferon și interleukine. De asemenea, microbiota sintetizează componentele cu acțiune antimicrobiană.
- Proprietăți neuropsihice. O microbiotă intestinală sănătoasă și o permeabilitate intestinală scăzută sunt cheia pentru a te bucura de o sănătate mintală mai bună.
Per ansamblu, o microbiotă diversificată și sănătoasă este esențială pentru bunăstarea organismului.
Alimente bogate în carbohidrați benefici pentru microbiotă
Amidonul rezistent, beta-glucanii, fructooligozaharidele, inulina, mucilagiul și pectina sunt câțiva dintre carbohidrații benefici pentru microbiotă. În cele ce urmează, vom enumera alimentele ce îi conțin:
- Amidonul rezistent. De obicei, acesta se găsește în orez, cartofi și ovăz gătite și răcite. De asemenea, îl poți găsi în cartofi dulci, castane, mazăre, linte, banane plantain, banane plantain coapte, hrișcă și manioc.
- Beta–glucanii. Aceștia sunt prezenți în alge, ovăz și ciuperci. De asemenea, pe lângă impactul lor asupra microbiotei, ei ies în evidență datorită capacității incredibile de a modula sistemul imunitar.
- Fructooligozaharidele și inulina. În general, usturoiul, ceapa, sparanghelul și bananele sunt cele mai bogate alimente în aceste tipuri de fibre.
- Mucilagiul. Acesta se găsește în principal în agar, psyllium, semințe de chia, roșii și in.
- Pectina. În general, cele mai bogate alimente în pectină sunt afinele, coacăzele, lămâile, mandarinele, merele, gutuile, portocalele și strugurii.
Celuloza, hemiceluloza, lignina sau tărâțele, care pot fi găsite în boabele întregi, sunt fibre insolubile. Prin urmare, nu fac parte din grupul carbohidraților fermentabili.
Descoperă mai mult: 4 alimente care refac flora intestinală
Concluzie
În general, pentru a avea o microbiotă sănătoasă și a ne bucura de o stare generală bună, nu este suficient să avem microorganisme benefice în intestine. Trebuie să avem grijă de flora intestinală în fiecare zi consumând carbohidrați benefici pentru microbiotă.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Chung WS., Meijerink M., Zeuner B., Holck J., Louis P., et al., Prebiotic potential of pectin and pectic oligosaccharides to promote anti inflammatory commensal bacteria in the human colon. FEMS, 2017.
- Liu H., Wang J., He T., Becker S., et al., Butyrate: a double edged sword for health? Adv Nutr, 2018. 9 (1): 21-29.
- Henrion M., Francey C., Le K., Lamothe L., Cereal b glucans: the impact of processing and how it affects physiological responses. Nutrients, 2019.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.