Care este cauza crampelor menstruale?
Cauza crampelor menstruale este încă un mister pentru multe femei. Unele dintre ele trec prin menstruații fără durere, în timp ce altele le experimentează în mod regulat. În unele cazuri, această problemă poate afecta în mod semnificativ calitatea vieții.
Menstruația este sângerarea vaginală normală pe care o experimentează femeile în fiecare lună în perioada de fertilitate. Este o parte normală a ciclului menstrual care, în condiții normale, durează 28 de zile.
Ce este dismenoreea? Este cauza crampelor menstruale?
Ceea ce pare a fi sângerare în timpul menstruației este de fapt endometrul uterin. Acest strat de țesut se formează în uter la începutul fiecărui ciclu și este eliminat la sfârșitul acestuia dacă nu există o sarcină. Hormonii intervin activ pentru a regla acest proces lunar.
Durerea în timpul menstruației este cunoscută clinic ca dismenoree. Apare sub formă de crampe, care sunt dureri intermitente ce apar și dispar ritmic. Femeile simt dureri menstruale la nivelul abdomenului inferior.
Dismenoreea este destul de frecventă. Estimările indică faptul că aproximativ 10% dintre femei au dureri moderate asociate ciclului menstrual. Durerea moderată va întrerupe activitățile zilnice ale acestora.
Principala ipoteză în legătură cu durerea menstruală este faptul că apare din pricina unei cantități excesive de prostaglandine. Aceste substanțe apar din abundență atunci când endometrul este pe cale să fie eliminat. Funcția lor este de a calma inflamația din zona pelvină și de a facilita contracția uterului.
Îți recomandăm:
Tipuri de dismenoree
Există două tipuri: primară și secundară și fiecare depinde de cauza durerii menstruale.
- Nu există altă boală care să explice durerea din dismenoreea primară. În general, este o durere care începe cu câteva zile înainte de menstruație și durează la fel cât durează sângerarea. Se ameliorează odată cu vârsta și, de asemenea, după sarcină, deși acest lucru nu este universal valabil. Prostaglandinele sunt explicația pentru dismenoreea primară. Sunt naturale, dar pot duce la durere dacă există un exces.
- Cauza dismenoreei secundare o constituie alte boli care afectează sistemul reproducător feminin. Acest lucru înseamnă că o altă boală are durerea menstruală ca unul dintre simptomele sale. Cele mai frecvente două cauze ale dismenoreei secundare sunt endometrioza și fibromul uterin. Prima este mai dificil de tratat și diagnosticat, în timp ce fibroamele pot fi tratare fie clinic, fie chirurgical.
Simptomele crampelor menstruale
Crampele menstruale clasice sunt intermitente și apar cu două zile înainte de menstruație. Locația obișnuită este abdomenul inferior, dar durerea poate radia în spate. Împreună cu durerea, unele femei experimentează și:
- Dureri de cap
- Amețeli și vertij
- Greață și vărsături
- Diaree sau modificări ale mișcărilor intestinale
Situații particulare
Dismenoreea este legată de situații particulare prin care pot trece femeile. Acest tip de durere este cu siguranță conectat la realitatea vieții de zi cu zi. Apare ciclic și lunar, deci răspunde la anumiți stimuli.
Studiile susțin că stresul este unul dintre factorii declanșatori ai durerilor menstruale. Acestea devin mai evidente și chiar mai intense în situații stresante sau momente de tensiune.
De asemenea, femeile care fumează au crampe menstruale severe ce se agravează dacă obiceiul persistă. În schimb, activitatea fizică poate ameliora durerile menstruale, deoarece exercițiile fizice îmbunătățesc circulația în regiunea pelvină, reducând astfel disconfortul. Activitatea fizică eliberează tensiunea și reduce stresul, ceea ce elimină unii dintre factorii de risc.
Tratamentul crampelor menstruale
Există mai multe medicamente disponibile pentru tratamentul crampelor menstruale atunci când acestea apar din cauza dismenoreei primare. În ceea ce privește dismenoreea secundară, cauzele subiacente, cum ar fi endometrioza sau fibroamele, necesită tratament. Unele dintre medicamentele indicate sunt:
- Pastilele contraceptive reglează ciclul menstrual și calmează durerea. Acestea reduc efectul prostaglandinelor prin scăderea producției lor. De fapt, multe femei nu se confruntă cu această afecțiune, deoarece aceste pastile sunt metoda lor de contracepție obișnuită. După cum poți vedea, contraceptivele reduc foarte mult acest disconfort.
- Medicamentele antiinflamatoare (AINS = medicamente antiinflamatoare nesteroidiene) sunt utile pentru ameliorarea durerilor asociate menstruației în anumite momente.
- Știința nu a reușit să demonstreze în mod clar efectele pozitive ale suplimentelor de vitamine în acest caz. Cu toate acestea, studii izolate arată faptul că magneziul și zincul sunt minerale benefice pentru femei. În mod similar, vitamina B a fost studiată ca un posibil adjuvant al tratamentului.
Îți recomandăm:
Consultă un medic dacă menstruațiile sunt dureroase. În acest fel, te poți supune analizelor complementare necesare pentru a găsi cauza și apoi a stabili tratamentul. Reducerea stresului și încorporarea activității fizice în rutină sunt câțiva dintre pilonii importanți pentru abordarea cauzei crampelor menstruale. După cum poți vedea, este posibil să ții la distanță durerile menstruale.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Davis, Sumari. “Menstrual pain–when to eliminate and when to investigate.” SA Pharmacist’s Assistant 18.1 (2018): 13-14.
- Jiménez, MJ Rodríguez, and N. Curell Aguilá. “El ciclo menstrual y sus alteraciones.” Pediatria integral 21 (2017): 304-311.
- Domínguez, A. Rivera, et al. “Dolor pélvico de origen ginecológico como patología urgente.” Radiología 59.2 (2017): 115-127.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.