Care este dieta ideală pentru colonul iritabil?
Sindromul intestinului iritabil este o afecțiune comună. Femeile suferă de două ori mai mult decât bărbații. Boala este mai frecventă la persoanele sub 45 de ani. Este destul de incomodă și chiar dureroasă. Cu toate acestea, cu un plan alimentar corect, vă puteți îmbunătăți sănătatea. Care este dieta ideală pentru colonul iritabil?
Viața cu sindromul colonului iritabil
A fugi la baie din cauza unei tulburări digestiv nu este deloc plăcut. În plus, dacă adăugăm și balonarea severă de după masă sau durerile abdominale, vorbim deja despre sindromul de colon iritabil.
Sindromul intestinului iritabil sau sindromul de colon iritabil este o tulburare foarte comună în întreaga lume. De altfel, studiile afirmă că poate afecta între 10 și 20% din populația generală.
Cauza exactă este necunoscută. Poate avea de-a face cu stilul de viață, cum ar fi stresul și intoleranțele alimentare.
Pe scurt, dieta ideală pentru colonul iritabil exclude alimentele care declanșează disconfort. Acestea sunt produsele lactate și grâul. În acest fel, oferim organismului o șansă de a se recupera, stabilind în același timp ce alimente agravează simptomele.
Regulile dietei pentru colonul iritabil
Importanța mestecatului
Pentru început, mâncați puțin și des și mestecați de cel puțin 20 de ori. De asemenea, mesele mari supraîncărcă intestinul, ceea ce crește șansa ca alimentele să fermenteze. Acest lucru duce la crearea de gaze. Excesul de gaze este una dintre problemele care provoacă dureri intestinale.
Alimentele potrivite
- Descoperiți diferitele tipuri de fibre. Fibrele sunt de două feluri: în primul rând, fibre solubile (ovăz și leguminoase). Ajută la înmuierea scaunului. Fibrele insolubile (tărâțe și pâine integrală) acționează ca un iritant în intestin.
- Evitați acele alimente care cresc producția de gaze. Se recomandă limitarea consumului de varză, conopidă, fasole, nuci și băuturi răcoritoare.
- Alimentele ultraprocesate trebuie evitate. Sunt bogate în zaharuri, grăsimi trans și aditivi, care afectează tranzitul intestinal.
Obiceiuri bune
- Păstrarea unui jurnal de aport alimentar este o modalitate bună de a identifica ceea ce declanșează sindromul.
- Starea de spirit și programul de lucru. Puteți vedea cu ușurință cum vă afectează factorii stilului de viață.
- Beți multă apă. Dacă vă deshidratați, corpul absoarbe apa din scaun.
- Mișcare zilnică. Mersul vioi poate ajuta la ameliorarea stresului. În plus, stimulează contracțiile sănătoase ale intestinelor. Acest lucru previne constipația.
Care este dieta ideală pentru colonul iritabil?
Pentru început, rețineți că acest plan alimentar nu înlocuiește niciun sfat oferit de medic sau nutriționist. De asemenea, fiecare persoană cu sindrom de colon iritabil este diferită. Prin urmare, dacă din orice motiv simptomele se agravează, întrerupeți dieta și mergeți la medic.
Ziua 1
- Mic dejun: terci făcut din quinoa, orez sau orz cu lapte de soia, lapte de orez sau apă. La final, serviți cu o mână de zmeură proaspătă.
- Prânz: supă de casă și 2-3 rondele de orez acoperite cu piure de avocado.
- Gustare: un iaurt de soia, 2 batoane de susan.
- Cină: pui cu puțin sos de soia, ghimbir, ardei verde și ciuperci. Serviți cu orez basmati (50 până la 75 g greutate uscată).
Ziua 2
- Mic dejun: 2-3 rondele de orez acoperite cu unt de arahide sau migdale și piure de banane. O cană de fulgi de ovăz, orez sau lapte de soia.
- Prânz: sandviș din pâine integrală de secară cu somon afumat și măr feliat.
- Gustare: bol cu fructe de pădure servit cu cremă de fulgi de ovăz sau iaurt de soia.
- Cină: omletă cu cartofi sotați, spanac și ardei roșu, servită cu broccoli la abur și pesto roșu.
Ziua 3
- Mic dejun: shake proteic din lapte de soia, orez sau ovăz cu un plic de proteine din zer amestecat cu câteva căpșuni.
- Prânz: sandviș format din două felii de pâine de secară, acoperite cu felii de ou fiert, spanac și roșii feliate. Maioneză cu conținut scăzut de grăsimi.
- Gustare: 2 până la 3 rondele de orez acoperite cu unt de nuci și piure de banane.
- Cină: file la grătar din orice pește alb servit cu ratatouille și piure de cartofi dulci.
Ziua 4
- Mic dejun: fulgi de porumb sau fulgi de orez cu lapte de soia și fructe de pădure.
- Prânz: salată în stil grecesc pe bază de salată verde tocată, roșii, ulei de măsline și brânză feta.
- Gustare: o felie de pâine de secară coaptă cu unt de nuci.
- Cină: piept de pui servit cu quinoa și legume coapte.
Ziua 5
- Mic dejun: iaurt de soia servit cu banane și fructe de pădure tocate.
- Prânz: salată de orez și legume cu carne de ton sau crab, pe pat de rucola.
- Gustare: 2-3 biscuiți de orez acoperiți cu piure de avocado.
- Cină: cotlet de miel servit cu piure de mazăre, ardei roșii copți și dovlecel.
Ziua 6
- Mic dejun: pâine de secară coaptă acoperită cu ouă poșate sau omletă.
- Prânz: somon sau sardine servite cu salată de cartofi cu conținut scăzut de grăsimi.
- Gustare: semințe de susan și o banană.
- Cină: 4 până la 6 scoici cu pâine prăjită și puțină lămâie, sparanghel și piure de cartofi dulci.
Ziua 7
- Mic dejun: quinoa sau budincă de orez acoperită cu un praf de scorțișoară și câteva stafide.
- Prânz: supă proaspătă servită cu o felie de pâine de secară prăjită, acoperită cu salată de hummus și rucola, roșii și sfeclă roșie.
- Gustare: fructe de pădure servita cu iaurt de soia sau cremă de fulgi de ovăz.
- Cină: ton, somon sau păstrăv la grătar pe pat de piure de spanac cu orez basmati.
Vedeți dacă acest plan funcționează. În orice caz, vă recomandăm să respectați sfaturile pe care vi le-a dat medicul.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- El-Salhy, M., & Gundersen, D. (2015). Diet in irritable bowel syndrome. Nutrition Journal. 14 (6). https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12937-015-0022-3
- Halmos, E. P., Power, V. A., Shepherd, S. J., Gibson, P. R., & Muir, J. G. (2014). A diet low in FODMAPs reduces symptoms of irritable bowel syndrome. Gastroenterology. 146 (1): 67-75. https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0016508513014078
- Asociación Española de Gastroenterología. (4 de enero de 2021). Dietas para pacientes. Dietas empíricas para el tratamiento del Síndrome del intestino irritable. https://www.aegastro.es/p/dietas/
- Clínica Universidad de Navarra. (s. f.). Colon irritable. Consultado el 14 de noviembre de 2023. https://www.cun.es/enfermedades-tratamientos/enfermedades/colon-irritable
- Mayo Clinic. (2 de agosto de 2023). Síndrome de colon irritable. https://www.mayoclinic.org/es/diseases-conditions/irritable-bowel-syndrome/diagnosis-treatment/drc-20360064
- Mearin, F., Peña, E., & Balboa, A. (2014). Importancia de la dieta en el síndrome del intestino irritable. Gastroenterología y Hepatología, 37 (5): 302-310. https://www.elsevier.es/es-revista-gastroenterologia-hepatologia-14-articulo-importancia-dieta-el-sindrome-del-S0210570514000284
- National Institute of Diabetes, and Digestive and Kidney Diseases. (noviembre 2017). Alimentación, dieta y nutrición para el síndrome de intestino irritable. https://www.niddk.nih.gov/health-information/informacion-de-la-salud/enfermedades-digestivas/sindrome-intestino-irritable/alimentos-dietas-nutricion