Ulei de mentă pentru sindromul de colon iritabil - Doza de Sănătate
 

Ulei de mentă pentru sindromul de colon iritabil

Uleiul de mentă este un produs natural care a fost cercetat pe scară largă pentru posibilele sale efecte împotriva simptomelor sindromului de colon iritabil. Ce au descoperit cercetătorii?
Ulei de mentă pentru sindromul de colon iritabil
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Știai că aromatul ulei de mentă este util pentru sindromul de colon iritabil? Proprietățile sale au fost studiate intens. Conform unor studii recente, cum ar fi cel publicat în BMC Complementary Medicine and Therapies, acesta reprezintă o terapie sigură și eficientă care poate ameliora durerea și simptomele acestei boli.

Ce altceva știm despre acest subiect? Există alte studii care să susțină această afirmație? Articolul de astăzi îți oferi mai multe detalii și va aprofunda beneficiile uleiului de mentă. De asemenea, îți va oferi instrucțiuni despre cum să îl utilizezi în acest scop.

Ulei de mentă pentru sindromul de colon iritabil

Oamenii folosesc această plantă din cele mai vechi timpuri în tot felul de scopuri medicinale. Folosim atât frunzele, cât și uleiul esențial în băuturi, extracte și unguente care servesc drept adjuvanți pentru tratarea unor afecțiuni precum răcelile, durerile de cap sau problemele digestive.

Oamenii de știință au stabilit recent faptul că uleiul esențial de mentă are potențial terapeutic în tratarea sindromului de colon iritabil (IBS). Acesta ajută la controlul simptomelor precum durerea, constipația, inflamația și balonarea.

De fapt, o analiză a studiilor publicate în BMJ a concluzionat faptul că uleiul de mentă a fost mai eficient decât un placebo în tratamentul sindromului de colon iritabil. Mai mult, efectele sale par să le depășească pe cele ale fibrelor și sunt comparate cu cele ale medicamentelor antispastice.

OK, dar de ce este eficient? Ei bine, cercetătorii sugerează faptul că uleiul de mentă are activitate antispastică. Mentolul, unul dintre compușii activi din mentă, calmează mușchiul neted intestinal. Ajută astfel la reducerea distensiei abdominale, a durerii, a senzației de defecație incompletă, a constipației și a diareii.

Într-un studiu randomizat controlat asupra bolilor digestive și hepatice, un tratament de patru săptămâni cu ulei esențial de mentă s-a dovedit a fi util în ameliorarea simptomelor abdominale caracteristice sindromului de colon iritabil.

În plus, cercetările apărute în revista medicală Alimentary Pharmacology & Therapeutics susțin faptul că acest ulei are și alte mecanisme de acțiune, cum ar fi modularea sensibilității viscerale, activitatea antimicrobiană și efectul antiinflamator.

Femeie cu dureri de colon
Colonul iritabil este o afecțiune care provoacă dureri frecvente în abdomen, adesea legate de alimente specifice.

Este sigur uleiul de mentă?

Majoritatea studiilor au stabilit faptul că uleiul de mentă este sigur. Însă sunt necesare mai multe cercetări. Reține faptul că nu este un tratament de primă linie și că trebuie să îl consumi în mod responsabil – de preferință sub supraveghere medicală.

Menta și derivații săi au efecte negative în doze mari. De exemplu, cercetătorii au observat că interferează cu absorbția vitaminelor, a mineralelor și a medicamentelor. În plus, poate declanșa arsuri la stomac, gură uscată și greață atunci când este administrată pe cale orală. De asemenea, provoacă reacții alergice în cazuri rare.

Uleiul de mentă tratează sindromul de colon iritabil

Până în prezent, studiile privind folosirea de ulei de mentă pentru sindromul de colon iritabil s-au concentrat asupra capsulelor. Nu există dovezi care să susțină consumul de ceai de mentă preparat din frunze pentru această afecțiune. Însă ceaiul de mentă este sigur și sănătos.

Capsulele de mentă au un strat enteric care împiedică acizii stomacului să le descompună. Acest lucru face ca acestea să nu se dizolve până când nu ajung în intestin. Astfel, sunt evitate orice efecte secundare dăunătoare, cum ar fi aciditatea gastrică. În general, dozele sunt:

 • Adulți: de la 0,2 ml la 0,4 ml ulei de mentă de trei ori pe zi
 • Copii de 8 ani și peste: 0,1 ml până la 0,2 ml de ulei de mentă de trei ori pe zi

Nu trebuie să consumi ulei de mentă simultan cu antiacide, deoarece acestea vor distruge învelișul enteric. În plus, trebuie să înghiți capsulele întregi, așa că nu folosi ulei de mentă simplu. Trebuie să respecți doza adecvată, care este măsurată deja cu atenție în fiecare capsulă.

Capusle cu ulei de mentă pentru sindromul de colon iritabil
Eficacitatea compusului în intestinul iritabil a fost dovedită în format de capsulă.

Recomandări pentru pacienții cu sindrom de colon iritabil

Sindromul de colon iritabil este o boală care necesită o abordare multidisciplinară. Prin urmare, trebuie să consulți un medic înainte de a utiliza suplimente precum uleiul de mentă pentru ameliorarea simptomelor.

Atât medicii, cât și nutriționiștii – și chiar psihologii – te pot ghida către metode eficiente de ameliorare a simptomelor și de evitare a complicațiilor. De asemenea, trebuie să-ți modifici dieta și să adopți obiceiuri sănătoase. Așadar, ia în considerare următoarele:

 • Consumă cantități optime de fibre.
 • Evită glutenul.
 • Adoptă dieta „low-FODMAP”.
 • Fii activ fizic.
 • Evită situațiile stresante.
 • Adoptă obiceiuri adecvate de igienă a somnului.
 • Bea suficientă apă și alte băuturi sănătoase.
 • Urmează orice tratament sugerat de medic.
 • Participă la terapie psihologică.

Cercetările privind tratamentele adjuvante pentru sindromul de colon iritabil continuă să progreseze. Din acest motiv, acum este posibil să utilizezi suplimente, cum ar fi uleiul de mentă, pentru a ține sub control simptomele. Consultă întotdeauna medicul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Alammar N, Wang L, Saberi B, et al. The impact of peppermint oil on the irritable bowel syndrome: a meta-analysis of the pooled clinical data. BMC Complement Altern Med. 2019;19(1):21. Published 2019 Jan 17. doi:10.1186/s12906-018-2409-0
 • Cash BD, Epstein MS, Shah SM. A Novel Delivery System of Peppermint Oil Is an Effective Therapy for Irritable Bowel Syndrome Symptoms. Dig Dis Sci. 2016;61(2):560-571. doi:10.1007/s10620-015-3858-7
 • Khanna R, MacDonald JK, Levesque BG. Peppermint oil for the treatment of irritable bowel syndrome: a systematic review and meta-analysis. J Clin Gastroenterol. 2014 Jul;48(6):505-12. doi: 10.1097/MCG.0b013e3182a88357. PMID: 24100754.
 • Cappello G, Spezzaferro M, Grossi L, Manzoli L, Marzio L. Peppermint oil (Mintoil) in the treatment of irritable bowel syndrome: a prospective double blind placebo-controlled randomized trial. Dig Liver Dis. 2007 Jun;39(6):530-6. doi: 10.1016/j.dld.2007.02.006. Epub 2007 Apr 8. PMID: 17420159.
 • Chumpitazi BP, Kearns GL, Shulman RJ. Review article: the physiological effects and safety of peppermint oil and its efficacy in irritable bowel syndrome and other functional disorders. Aliment Pharmacol Ther. 2018;47(6):738-752. doi:10.1111/apt.14519

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.