Care este rolul părului de la subraț? - Doza de Sănătate
 

Care este rolul părului de la subraț?

La un moment dat, toată lumea s-a întrebat de ce avem păr la subraț. Deși poate părea inutil la prima vedere, el îndeplinește funcții corporale importante.
Care este rolul părului de la subraț?

Scris de Ana Núñez

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Care este rolul părului de la subraț? Care sunt funcțiile sale?

În timpul pubertății, modificările hormonale determină creșterea părului la subraț și pe alte părți ale corpului. Pe măsură ce oamenii se apropie de maturitate, observă că acele fire mici, care erau aproape imperceptibile, încep să se modifice. Devin fire de păr terminal și intervin în anumite funcții corporale.

Află mai jos care este rolul părului de la subraț!

Caracteristicile părului terminal

Ființele umane au trei tipuri de păr și acestea se schimbă în diferitele etape ale dezvoltării lor. Fiecare are propriile sale caracteristici.

Lanugo, care se răspândește pe tot corpul, este prezent din ultimul trimestru de gestație și dispare în primele luni de viață ale sugarului. Părul vellus (non-terminal), este mai puțin fin decât lanugo, de culoare deschisă și abia vizibil. Părul terminal (precum cel de la subraț), care înlocuiește părul vellus, are următoarele caracteristici:

  • Este foarte pigmentat.
  • Este gros și vizibil.
  • Se găsește în principal la subraț, în zona pubiană, la sprâncene și la gene. Părul care crește pe scalp este, de asemenea, păr terminal.
  • Este diferit de părul vellus, deoarece este mai lung. Părul de la subraț este mai lung de 1/2 cm, dar mai scurt de 2 cm.

Părul terminal care crește la subraț, ca și părul pubian, este numit și „păr ambisexual”. Aceasta înseamnă că este prezent atât la bărbați, cât și la femei. De asemenea, densitatea sa va depinde de nivelurile de androgeni ale unei persoane. Care este funcția sa specifică?

Femeie cu păr la subraț
Atât densitatea, cât și alte caracteristici ale părului corporal sunt atribuite activității androgenilor din corp.

Care este rolul părului de la subraț?

Părul de la axilă apare datorită acțiunii androgenilor din corpul uman. Androgenii sunt un grup de hormoni, printre care iese în evidență testosteronul. Oamenii tind să creadă că acesta este prezent doar la bărbați. Însă nu este adevărat. De fapt, este secretat și de sistemul reproducător feminin, deși într-o cantitate mai mică.

La ambele sexe, aceste modificări hormonale sunt responsabile de creșterea părului terminal în timpul pubertății. Părul pubian este primul care apare. Aproximativ doi ani mai târziu, părul de la axilă începe să crească. Acesta crește la fiecare persoană la o vârstă diferită, în funcție de stadiul de dezvoltare.

Beneficiile părului de la subraț

Una dintre principalele funcții ale părului de la subraț este cea de a regla temperatura corpului. Părul poate proteja împotriva aerului rece sau căldurii excesive care intră în contact cu această zonă sensibilă.

De asemenea, părul axilar ajută la păstrarea umezelii și încetinirea producției de transpirație. Previne scurgerea transpirației, așa cum se întâmplă, de obicei, pe spate.

Trebuie să menționăm faptul că părul nu este singurul responsabil de mirosul corporal care poate apărea în această zonă. De fapt, acest miros apare din cauza unei igiene neadecvate, care permite bacteriilor să se înmulțească pe axile.

1. Reduce frecarea

Părul axilar previne contactul piele pe piele. Prin urmare, reduce iritarea pe care o poate provoca frecarea, de exemplu, atunci când faci mișcare. Neîndepărtarea acestui păr reduce considerabil posibilitatea apariției firelor de par încarnate, care pot provoca dureri, disconfort și infecții.

2. Eliberează feromoni

Axilele eliberează mesageri chimici care sunt caracteristici fiecărei persoane, iar prezența părului ajută la captarea lor. Acești mesageri sunt cunoscuți sub numele de feromoni. Sunt substanțe chimice pe care corpul le produce și le eliberează în mod natural pentru a acționa ca mijloc de atragere a sexului opus.

Cuvântul „feromon” este un neologism derivat din greacă, care înseamnă orice substanță chimică eliberată de un animal care servește pentru a influența fiziologia sau comportamentul altor membri ai aceleiași specii. Definiția a devenit populară la mijlocul secolului al XX-lea. De atunci, specialiștii au început să creeze parfumuri care să reproducă esența acestor mesageri.

Acesta este motivul pentru care intensitatea mirosului subrațului a fost asociată cu o exaltare a virtuților masculine. La fel ca la animale, mirosul a servit de-a lungul timpului la creșterea atractivității și la găsirea unui partener.

3. Previne alte disconforturi sau boli

Pentru a reduce riscul de erupții cutanate, nu folosi lama de ras sau ceara la subraț. În mod similar, acest lucru previne abcesele care se formează atunci când porii înfundați sunt expuși substanțelor chimice sau murdăriei. Unii medici sugerează tăierea părului cu foarfeca dacă vrei să fie mai puțin vizibil.

Rolul părului de la subraț este important
Neîndepărtarea părului de la axilă ajută la evitarea iritațiilor din zonă. Eliminarea acestuia este o decizie personală, asociată cu estetica.

Epilarea cu ceară sau îndepărtarea părului de la subraț este o decizie personală

Deși este adevărat că îndepărtarea părului este utilă pentru înfrumusețare, este o idee bună să cunoști beneficiile păstrării părului de la axilă. Oamenii decid să facă acest lucru din motive estetice, nu medicale. Tendința de înfrumusețare prin epilare este caracteristică acestui secol.

Eliminarea părului de la axilă este o decizie personală. Alegerea depinde de gusturile și obiceiurile oamenilor. Îndepărtarea și păstrarea părului de la axilă sunt ambele opțiuni viabile dacă ai obiceiuri corecte de igienă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. What is the structure of hair and how does it grow? 2019 Aug 29. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546248/
  • Randall VA. Androgens and hair growth. Dermatol Ther. 2008 Sep-Oct;21(5):314-28. doi: 10.1111/j.1529-8019.2008.00214.x. PMID: 18844710.
  • Lanzalaco A, Vanoosthuyze K, Stark C, Swaile D, Rocchetta H, Spruell R. A comparative clinical study of different hair removal procedures and their impact on axillary odor reduction in men. J Cosmet Dermatol. 2016;15(1):58-65. doi:10.1111/jocd.12197
  • Verhaeghe J, Gheysen R, Enzlin P. Pheromones and their effect on women’s mood and sexuality. Facts Views Vis Obgyn. 2013;5(3):189-195.
  • Suro Reyes, José Ángel, Gutiérrez Fernández, Luisa, Ruíz Ávila, Javier y Bouhanna, Pierre. (2007) “El pelo, generalidades y funciones.” Revista Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica. Volumen 5. N° 4. Octubre-Diciembre.
  • Luo DQ, Liang YH, Li XQ, Zhao YK, Wang F, Sarkar R. Ingrowing Hair: A Case Report. Medicine (Baltimore). 2016;95(19):e3660. doi:10.1097/MD.0000000000003660

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.