Care este tratamentul hemoragiei intracerebrale?
Hemoragia intracerebrală este o situație gravă care poate pune viața pacientului în pericol. Constă în sângerări în interiorul creierului. Din această cauză, alte părți ale corpului sunt lipsite de oxigen. Care este tratamentul hemoragiei intracerebrale?
Hemoragia intracerebrală este a doua cauză de accident vascular cerebral. Mortalitatea hemoragiei intracerebrale, în ciuda tratamentelor actuale, este foarte ridicată. În plus, cei care reușesc să supraviețuiască au numeroase probleme.
Incidența acestei afecțiuni crește odată cu înaintarea în vârstă. Cu toate acestea, vârsta nu este singurul factor de risc. Să aruncăm o privire mai atentă!
Ce este o hemoragie intracerebrală?
Hemoragia intracerebrală, așa cum am menționat în introducere, este sângerarea care apare în interiorul creierului. De obicei, provoacă leziuni neurologice cu debut brusc și chiar comă din cauza lipsei de aport de sânge către alte părți ale creierului. Sângele nu își continuă călătoria prin vasele de sânge. Este important să se facă distincția între hemoragia intracerebrală și cea intracraniană.
Hemoragiile intracraniene, spre deosebire de hemoragiile intracerebrale, apar în interiorul craniului, dar nu în parenchimul creierului: de exemplu, hemoragiile intraventriculare, subarahnoidiene, subdurale și epidurale.
Hemoragia intracerebrală este una dintre principalele cauze ale accidentului vascular cerebral. De fapt, experții estimează că aproape 15% din accidentele vasculare cerebrale sunt cauzate de această afecțiune. În plus, are o rată ridicată a mortalității, mai ales în primele zile.
Vezi și:
Simptomele asociate
După cum tocmai am explicat, hemoragia intracerebrală este asociată cu un defect neurologic care apare brusc. În funcție de cauza sângerării, aceasta poate progresa foarte repede (în decurs de una până la două ore) sau mai lent. În plus, simptomele variază în funcție de zona afectată.
Ca și în cazul accidentelor vasculare cerebrale ischemice, pierderea puterii pe o jumătate a corpului este des întâlnită. Cu alte cuvinte, dacă sângerarea a avut loc în partea dreaptă a creierului, piciorul și brațul stâng vor fi afectate.
Se întâmplă ca pacientul să-și piardă sensibilitatea sau să simtă furnicături. De asemenea, hemoragia poate afecta vorbirea sau capacitatea de a înțelege limbajul. Unii oameni își pierd vederea la un ochi.
Cefaleea, vărsăturile, pierderea cunoștinței și chiar coma sunt simptome frecvente. Cefaleea și vărsăturile sunt asociate cu o tensiune intracraniană crescută din cauza hemoragiei intracerebrale în sine.
Principalele cauze ale hemoragiei intracerebrale
Această afecțiune poate apărea din diferite motive. Vârsta este unul dintre cei mai relevanți factori. Incidența crește pe măsură ce îmbătrânim și este mai mare la bărbați decât la femei.
Principala cauză de bază este hipertensiunea arterială. Arterele cerebrale de dimensiuni mici sunt foarte sensibile la presiunea crescută.
În mod similar, traumele pot declanșa o hemoragie intracerebrală. Acesta este unul dintre motivele pentru care problema este mai frecventă la vârstnici, care tind să cadă.
O altă cauză este angiopatia amiloidă cerebrală (CAA). Este o boală care constă în acumularea anumitor proteine în pereții arterelor creierului. Provoacă sângerări recurente, pe măsură ce arterele devin mai fragile.
Tulburările de sânge, în special tulburările de coagulare, facilitează dezvoltarea hemoragiilor intracerebrale. Dar, în majoritatea cazurilor, acestea sunt cauzate de utilizarea anumitor medicamente, cum ar fi anticoagulantele.
Hemoragiile intracerebrale pot afecta și tinerii. De exemplu, consumul de droguri, precum cocaina sau amfetamina, crește riscul de hemoragie intracerebrală. De asemenea, malformațiile arteriovenoase sunt o altă cauză relativ frecventă.
Tratamentul hemoragiei intracerebrale
Hemoragia intracerebrală este o urgență medicală. Dacă ai orice simptom, trebuie să soliciți imediat asistență medicală.
Primul lucru pe care îl fac medicii este stabilizarea pacientului. Ca și în cazul oricărei alte hemoragii, este esențial ca pacientul să nu intre în șoc. În plus, intubația este adesea necesară, deoarece pacientul va putea respira adecvat.
În mod similar, pot fi administrate concentrate de trombocite sau plasmă proaspătă congelată pentru a opri sângerarea. Acest lucru este indicat dacă pacientul ia anticoagulante.
După cum explică manualul MSD, vitamina K ajută la reducerea sângerărilor la acești pacienți. În caz de hipertensiune arterială severă, sunt indicate medicamente pentru tensiunea arterială. Cu toate acestea, scăderea excesivă a tensiunii arteriale ar putea agrava daunele.
Pacientul poate necesita chiar și o intervenție chirurgicală, care constă în extragerea sângelui acumulat pentru a reduce hipertensiunea intracraniană. Profesioniștii din domeniul medical utilizează chirurgia în cazul în care sângerarea a provocat deteriorare neurologică progresivă sau afectează trunchiul cerebral.
Vezi și:
Posibile complicații și prognostic
După cum am menționat mai sus, hemoragia intracerebrală are un risc ridicat de mortalitate. De fapt, experții estimează că rata mortalității este de aproximativ 40%. În plus, persoanele care supraviețuiesc au adesea probleme pe termen lung.
Cele mai multe complicații apar din cauza sângerării, edemului care se formează în jurul acesteia sau deteriorării țesutului cerebral în lipsa aportului de sânge. Pacientul poate avea convulsii, incapacitate de comunicare și probleme de vedere.
În mod similar, supraviețuitorii au adesea dureri de cap severe și își pierd simțurile și mobilitatea. Deși prognosticul este slab, acesta variază în funcție de gravitatea sângerării.
Oricum, majoritatea pacienților vor necesita terapie. Terapiile de reabilitare pot ajuta la îmbunătățirea vorbirii sau a mobilității și pot ajuta pacientul să recâștige alte funcții.
Tratamentul hemoragiei intracerebrale este vital
Oricine supraviețuiește acestui tip de hemoragie trebuie să ia în considerare anumite aspecte. De exemplu, din acel moment, va trebui să-și țină sub control tensiunea arterială. Este important să adopte un stil de viață sănătos pentru a preveni un nou episod.
Persoanele în vârstă cu tensiune arterială crescută prezintă un risc foarte mare de a suferi hemoragii. Prin urmare, trebuie să reducă la minim riscul de cădere și să-și ia medicamentele la timp.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Hemorragia intracerebral – Enfermedades cerebrales, medulares y nerviosas – Manual MSD versión para público general. (n.d.). Retrieved February 16, 2021, from https://www.msdmanuals.com/es/hogar/enfermedades-cerebrales,-medulares-y-nerviosas/accidente-cerebrovascular-acv/hemorragia-intracerebral
- Beaumont, C., et al. “Ceguera cortical como forma de presentación de hemorragia subaracnoidea.” emergencias 18 (2006): 174-177.
- Martínez, Ángel Miguel Santos, et al. “Hemorragia cerebral.” Investigaciones Medicoquirúrgicas 8.2 (2016): 241-62.
- Nogueira, Raquel, et al. “Angiopatia Amiloide Cerebral.” Revista de Medicina e Saúde de Brasília 1.2 (2012).
- Piña, Rigoberto Gonzales, and Daniel Alfredo Landinez Martinez. “Epidemiología, etiología y clasificación de la enfermedad vascular cerebral.” Archivos de Medicina (Manizales) 16.2 (2016): 495-507.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.