Care sunt beneficiile ceaiului de coada șoricelului? - Doza de Sănătate
 

Care sunt beneficiile ceaiului de coada șoricelului?

Ceaiul de coada șoricelului este cunoscut pentru utilizările sale în medicina naturistă. Deși nu vindecă bolile, poate servi drept adjuvant pentru îmbunătățirea sănătății. Citește acest articol pentru a afla care sunt beneficiile sale!
Care sunt beneficiile ceaiului de coada șoricelului?

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Care sunt beneficiile ceaiului de coada șoricelului? Acesta este un produs natural obținut din planta cunoscută sub denumirea științifică de Achillea millefolium, care aparține familiei Asteraceae. Conform datelor istorice, numele genului său (Achillea) se referă la războinicul Ahile din mitologia greacă, care a folosit planta pentru a trata rănile soldaților săi.

Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul de Științe Farmaceutice DARU, coada șoricelului se remarcă prin concentrația sa ridicată de fitochimicale, inclusiv flavonoide, terpenoide și lignani.

Pentru ce îl poți folosi? Citește mai departe pentru a descoperi!

Care sunt beneficiile ceaiului de coada șoricelului?

În medicina naturistă, oamenii folosesc ceaiul de coada șoricelului pentru a calma diferite simptome digestive. În mod similar, mulți cred că acesta poate ajuta la tratarea rănilor. Însă, până în prezent, nu există dovezi solide care să ateste aceste proprietăți. Prin urmare, ca și în cazul altor remedii pe bază de plante, ar trebui să-l utilizezi cu prudență.

Deși unele studii indică faptul că această plantă poate oferi anumite beneficii atunci când este consumată sub formă de ceai, extract sau ulei esențial, dovezile nu sunt concludente și nu ar trebui să o consideri un substitut pentru tratamentele medicale.

Acum că am clarificat acest aspect, să aruncăm o privire la câteva dintre beneficiile și utilizările ceaiului de coada șoricelului.

Contribuie la sănătatea digestivă

În medicina tradițională, oamenii folosesc ceaiul de coada șoricelului ca suport pentru digestie. Se crede că acesta ajută la ameliorarea diareii, gazelor și balonării. Este recomandat ca adjuvant în cazul ulcerelor și al sindromului de colon iritabil. Conținutul său de flavonoizi și alcaloizi pare să contribuie la ameliorarea problemelor digestive, după cum indică studiile publicate în Jurnalul African al Medicamentelor Tradiționale, Complementare și Alternative.

În plus, extractele plantei au proprietăți antiacide și antiinflamatoare care oferă protecție împotriva daunelor cauzate de excesul de acid gastric. Într-un studiu efectuat pe animale și publicat în Jurnalul de Etnofarmacologie, coada șoricelului a avut proprietăți utile contra ulcerelor.

Cu toate acestea, avem nevoie de mai multe dovezi pentru a face declarații concludente.

Beneficiile ceaiului de coada șoricelului pentru stomac
Unii oameni cred că planta coada șoricelului poate ajuta la reducerea gazelor și a balonării.

Stimulează vindecarea rănilor

Fără îndoială, una dintre utilizările populare ale ceaiului de coada șoricelului este vindecarea rănilor. De fapt, oamenii folosesc extractul de coada șoricelului pentru a face cataplasme și unguente în acest scop.

Un studiu efectuat pe animale și publicat în Acta Poloniae Pharmaceutica a stabilit că frunzele de coada șoricelului conțin substanțe cu activitate antiinflamatoare și antioxidantă. Aceste efecte par să aibă un impact pozitiv asupra tratării leziunilor.

Același studiu a stabilit faptul că extractele de coada șoricelului contribuie la dezvoltarea fibroblastelor. Fibroblastele sunt celulele responsabile de regenerarea țesutului conjunctiv. Astfel, coada șoricelului ar putea fi un supliment util în cazul cicatricilor.

Susține sănătatea creierului

Ceaiul de coada șoricelului sprijină buna funcționare a creierului. Deși există puține dovezi în acest sens, constatările par promițătoare cu privire la utilizarea plantei pentru problemele cognitive.

Un studiu publicat în Jurnalul Iranian de Științe Medicale de Bază sugerează faptul că flavonoidele din coada șoricelului servesc drept adjuvanți în tratamentele tulburărilor neurodegenerative. Mai exact, acțiunea antioxidantă și antiinflamatorie a plantei este utilă în cazul unor boli precum:

Beneficiile ceaiului de coada șoricelului pentru creier
Flavonoidele din coada șoricelului pot completa tratamentul bolilor neurodegenerative.

Contraindicații și posibile efecte secundare

Ceaiul de coada șoricelului este sigur pentru majoritatea adulților sănătoși, atât timp cât este consumat cu moderație. Cu toate acestea, unii oameni ar trebui să fie precauți din cauza riscului de reacții adverse. De exemplu, femeile însărcinate ar trebui să evite acest ceai, deoarece poate provoca avort spontan.

Pentru o mai mare siguranță, este important să eviți utilizarea acestuia în timpul alăptării, deoarece poate afecta ciclul menstrual. De asemenea, persoanele cu tulburări de sângerare sau  cele care iau medicamente anticoagulante ar trebui să evite ceaiul de coada șoricelului, deoarece acesta crește riscul de sângerare.

De asemenea, nu ar trebui să bei ceai de coada șoricelului înainte sau după o operație, din cauza riscului de sângerare. Nici persoanele care au reacții alergice la ambrozie și la plante similare nu ar trebui să-l consume.

Nu există dovezi cu privire la doza sigură de ceai de coada șoricelului. Aceasta poate varia în funcție de vârstă, starea de sănătate și afecțiunile fiecărui individ. Adresează-te medicului de familie înainte de a consuma acest ceai sau orice alt supliment natural.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Saeidnia S, Gohari A, Mokhber-Dezfuli N, Kiuchi F. A review on phytochemistry and medicinal properties of the genus Achillea. Daru. 2011;19(3):173‐186.
  • Nemeth, E., & Bernath, J. (2008). Biological Activities of Yarrow Species (Achillea spp.). Current Pharmaceutical Design14(29), 3151–3167. https://doi.org/10.2174/138161208786404281
  • Moradi MT, Rafieian-Koupaei M, Imani-Rastabi R, et al. Antispasmodic effects of yarrow (Achillea millefolium L.) extract in the isolated ileum of rat. Afr J Tradit Complement Altern Med. 2013;10(6):499‐503. Published 2013 Oct 3. doi:10.4314/ajtcam.v10i6.19
  • Cavalcanti, A. M., Baggio, C. H., Freitas, C. S., Rieck, L., de Sousa, R. S., Da Silva-Santos, J. E., Mesia-Vela, S., & Marques, M. C. A. (2006). Safety and antiulcer efficacy studies of Achillea millefolium L. after chronic treatment in Wistar rats. Journal of Ethnopharmacology, 107(2), 277–284. https://doi.org/10.1016/j.jep.2006.03.011
  • Pirbalouti, A. G., Koohpayeh, A., & Karimi, I. (2010). The wound healing activity of flower extracts of Punica granatum and Achillea kellalensis in Wistar rats. Acta Poloniae Pharmaceutica – Drug Research67(1), 107–110.
  • Ayoobi F, Shamsizadeh A, Fatemi I, et al. Bio-effectiveness of the main flavonoids of Achillea millefolium in the pathophysiology of neurodegenerative disorders- a review. Iran J Basic Med Sci. 2017;20(6):604‐612. doi:10.22038/IJBMS.2017.8827
  • Nemeth E, Bernath J. Biological activities of yarrow species (Achillea spp.). Curr Pharm Des. 2008;14(29):3151‐3167. doi:10.2174/138161208786404281
  • Tsai HH, Lin HW, Lu YH, Chen YL, Mahady GB. A review of potential harmful interactions between anticoagulant/antiplatelet agents and Chinese herbal medicines. PLoS One. 2013;8(5):e64255. Published 2013 May 9. doi:10.1371/journal.pone.0064255

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.