Logo image
Logo image

Care sunt beneficiile fitoterapiei?

3 minute
Fitoterapia este folosită astăzi pe scară largă pentru tratarea bolilor ușoare, deoarece oamenii încearcă să se îndepărteze de produsele farmaceutice. Vrei să știi care sunt beneficiile medicamentelor pe bază de plante?
Care sunt beneficiile fitoterapiei?
Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Fitoterapia a devenit un subiect comun de discuție, deoarece în zilele noastre există din ce în ce mai mulți oameni care caută modalități de a-și trata bolile cu produse naturale. Desigur, fitoterapia se bazează pe plante. Așadar, care sunt avantajele și beneficiile fitoterapiei?

De exemplu, consumul unei infuzii îți poate îmbunătăți digestia, poate elimina retenția de lichide sau poate calma durerile de stomac. După cum poți vedea, fitoterapia este deja prezentă în viața fiecăruia dintre noi. Chiar mai mult decât crezi.

Ce este fitoterapia?

După cum subliniază lucrarea Origini și situația fitoterapiei în România, fitoterapia reprezintă utilizarea plantelor în scop medicinal și terapeutic. Această utilizare a produselor pe bază de plante este foarte populară în zilele noastre. Acest lucru se datorează faptului că plantele au puține efecte secundare și pentru că sustenabilitatea își redobândește importanța corespunzătoare.

Some figure
Aromaterapia, homeopatia și terapia florală Bach sunt ramuri ale fitoterapiei.

Care sunt beneficiile fitoterapiei?

Terapia florală Bach este o formă de fitoterapie. Aceste extracte de plante sunt extrem de eficiente în tratamentul unor afecțiuni precum stresul, conform lucrării Eficacitatea terapiei florale Bach împotriva stresului academic la studenții de la Stomatologie din primul an.

Așadar, după cum vezi, există multe avantaje în utilizarea fitoterapiei. Să aflăm care sunt unele dintre beneficii și cum îți pot fi de folos.

Îți recomandăm:

Terapia florală Bach – cum s-o aplici acasă

Nu implică utilizarea de substanțe chimice periculoase

Utilizarea de produse naturale își propune să se îndepărteze de utilizarea excesivă a produselor farmaceutice pentru a trata bolile ușoare. Acesta este un mod mult mai respectuos de a ne îngriji corpul. Auto-medicația nu este niciodată o idee bună, dar în cazul fitoterapiei nu există aceleași pericole.

Fitoterapia este economică

Știm cu toții prețul siropului de tuse din farmacie. Așadar, de ce să nu optezi pentru o infuzie de ghimbir care să îți trateze în mod eficient disconfortul? După cum vezi, fitoterapia este mult mai economică și la îndemâna tuturor. Desigur, trebuie să știi ce cauți.

Puține efecte secundare

Acest al treilea beneficiu al fitoterapiei este motivul pentru care mulți medici o recomandă pacienților tratați de cancer. Acest lucru se datorează faptului că plantele pot reduce greața și reda buna dispoziție a bolnavilor oncologici.

Plantele fitoterapeutice sunt disponibile sub formă de capsule, loțiuni și uleiuri esențiale. Trebuie să ții cont întotdeauna de părerea medicului, deoarece acesta te pot ajuta să alegi cea mai eficientă metodă de tratament pentru cazul tău specific.

Fitoterapia este o resursă pentru descoperirea unor noi tratamente

Some figure
Plantele au multe proprietăți cunoscute, așa că sunt o opțiune ideală în tratamentul tuturor tipurilor de boli.

Chiar dacă avem tendința de a plasa terapiile naturale și produsele farmaceutice în categorii diferite, multe dintre noile tratamente medicale includ acum plante aromatice și medicinale. Așadar, este clar că plantele au multe beneficii pentru sănătate atunci când știința descoperă cum să le utilizeze în mod corect.

Tehnici corespunzătoare de cultivare

Poți apela la magazine specializate pentru a găsi ingredientele care te vor ajuta să profiți din plin de beneficiile fitoterapiei. Cu toate acestea, există întotdeauna opțiunea de a cultiva acasă aceste plante medicinale.

Dacă le cultivi pe cont propriu, vei avea mereu la dispoziție toate ingredientele necesare pentru a prepara uleiuri esențiale pe care le poți folosi în aromaterapie. Pare dificil, dar tot ce ai nevoie este practica. Gândește-te la avantaje: de exemplu, poți economisi bani și vei avea tot timpul la dispoziție orice tip de ulei de care ai nevoie.

Citește mai mult:

Descoperă incredibilele utilizări și beneficii ale rozmarinului

Așadar, acum știi care sunt beneficiile fitoterapiei pentru sănătate. De ce să nu încerci și tu această tehnică simplă? De exemplu, poți înceta să mai utilizezi atât de multe medicamente atunci când suferi de arsuri la stomac, răceală sau orice altă afecțiune ușoară. Nu sta pe gânduri și dă o șansă plantelor medicinale!

Vei fi surprins/ă de cât de repede pot dispărea durerile și disconfortul, fără niciun efect secundar! Multe persoane au adoptat fitoterapia ca metodă de tratament și obțin rezultate extrem de satisfăcătoare.

Începe cu o rețetă simplă, cum ar fi prepararea uleiului esențial preferat. Sau cultivă flori utilizate în terapia Bach pentru a trata cu succes stresul sau anxietatea. Testează beneficiile fitoterapiei!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Gallegos-Zurita, Maritza. (2016). Las plantas medicinales: principal alternativa para el cuidado de la salud, en la población rural de Babahoyo, Ecuador. Anales de la Facultad de Medicina77(4), 327-332. Recuperado en 05 de julio de 2019, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1025-55832016000400002&lng=es&tlng=es.
  • Zambrana Álvarez, Teresita. (2005). Beneficios de la fitoterapia. Revista Cubana de Plantas Medicinales10(2) Recuperado en 05 de julio de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1028-47962005000200001&lng=es&tlng=es.
  • AVELLO L, MARCIA, & CISTERNAS F, ISABEL. (2010). Fitoterapia, sus orígenes, características y situación en Chile. Revista médica de Chile138(10), 1288-1293. https://dx.doi.org/10.4067/S0034-98872010001100014
  • Estrategia de la OMS sobre medicina tradicional 2014-2023. Organización Mundial de la Salud. https://www.who.int/topics/traditional_medicine/WHO-strategy/es/.
  • Maceo Palacio, Omar, Ramos Guevara, Kenia, Maceo Palacio, Alberto, Morales Blanco, Ileana, & Maceo Palacio, Maricel. (2013). Eficacia de la terapia floral de Bach contra el estrés académico en estudiantes de primer año de estomatología. MEDISAN17(9), 4064-4072. Recuperado en 20 de junio de 2020, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1029-30192013000900002&lng=es&tlng=es.
  • Pabón, Ludy C y Rodríguez, Martha F y Hernández-Rodríguez, Patricia (2017). Plantas medicinales que se comercializan en Bogotá (Colombia) para el tratamiento de enfermedades infecciosas. Boletín Latinoamericano y del Caribe de Plantas Medicinales y Aromáticas, 16 (6), 529-546. [Fecha de consulta 20 de junio de 2020]. ISSN: 0717-7917. Disponible en: https://www.redalyc.org/pdf/856/85653615002.pdf.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.