Terapia florală Bach - cum s-o aplici acasă - Doza de Sănătate
 

Terapia florală Bach - cum s-o aplici acasă

Unul dintre avantajele florilor Bach este faptul că nu au efecte adverse sau contraindicații și pot fi consumate de oricine, indiferent de vârstă.
Terapia florală Bach - cum s-o aplici acasă

Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Fiecare dintre noi avem cel puțin un prieten, o rudă sau o cunoștință care ne-a vorbit despre terapia florală Bach. Acesta este un remediu minunat pentru orice problemă emoțională.

Această esență florală se bucură de o popularitate din ce în ce mai mare datorită eficienței și calităților sale excepționale. În plus, terapia florală Bach nu are efecte adverse dăunătoare asupra sănătății.

În acest articol îți explicăm cum poți folosi terapia florală Bach pentru a-ți echilibra trupul, mintea și emoțiile într-un mod pur și natural.

Cine a fost dr. Bach?

Flori albastre pentru terapia florală Bach

Esența florală Bach a fost descoperită de doctorul Edward Bach, un expert în domeniul sănătății cu numeroase recunoașteri academice. Bach a fost medic bacteriolog și patolog și un vizionar al epocii sale.

Grației extraordinarei sale capacități intuitive, Bach avea o pasiune pentru a descoperi și folosi metode naturale pentru a vindeca organismul. Țelul său a fost de a vindeca orice persoană și orice familie acasă, într-un mod cât mai simplu.

Cu acest obiectiv în minte, Bach și-a dedicat viața cercetării a sute de plante, pentru a găsi remedii potrivite celor mai comune probleme emoționale.

Datorită cercetărilor lui, încă din anii 1920-1930 se cunosc plante care ajută la ameliorarea unor afecțiuni emoționale precum:

  • Frica exagerată
  • Lipsa de încredere
  • Furia
  • Emotivitatea
  • Depresia
  • Izolarea
  • Apatia

Ce sunt florile Bach?

Terapia florală Bach administrată prin picături

Florile Bach sunt un amestec de 38 de plante pregătite prin diverse metode (extracte, infuzii, pulbere) pentru a extrage principiile active din fiecare. Prin consumarea acestei esențe, fiecare dintre noi poate experimenta calmul și starea de bine atât de râvnite în zilele noastre. Putem beneficia de un adevărat prim ajutor emoțional!

Cel mai mare avantaj al acestui mix de plante este faptul că nu are nici un fel de contraindicații sau efecte adverse.  Poate fi luat de oricine, la orice vârstă, inclusiv de femei însărcinate, copii sau bolnavi.

Când putem apela la terapia florală Bach?

Terapia florală Bach administrată prin sticluță cu picurător

Toți avem trăsături de personalitate care au nevoie de îmbunătățire. Toți ne confruntăm, la un moment dat, cu un blocaj emoțional care pare greu de depășit.

Terapia florală Bach poate fi deosebit de folositoare în situații de stres, în schimbări importante, în perioadele de suferință sau în cele de depresie.

Cele 38 de extracte florale sunt împărțite în mai multe grupe, care acoperă diverse afecțiuni ce necesită tratament:

  • Frică: se referă inclusiv la persoanele care au coșmaruri, fobii, un slab control de sine sau la cele care se îngrijorează excesiv.
  • Incertitudine: lipsa încrederii în sine, descurajare, depresie sau indecizie.
  • Lipsa interesului: perioade de oboseală extremă, confuzie mintală, apatie sau dificultăți de învățare.
  • Singurătate: acest sentiment poate apărea chiar dacă ești înconjurat de persoane dragi.
  • Influențe din afară: se aplică persoanelor care nu-și pot exprima sentimentele. Acestea nu sunt capabile să stabilească limite în relațiile cu cei din jur și nu se adaptează ușor la schimbare.
  • Descurajare și disperare: lipsa disciplinei, rigiditate, stare de vinovăție sau resentimente.
  • Grijă excesivă pentru cei din jur: intoleranță, șantaj emoțional, nervozitate.

Pentru a găsi exact combinația de care ai nevoie, ideal ar fi să consulți un specialist. Sau poți încerca extractele pe rând.

Cum se administrează esențele florale Bach?

Terapia florală Bach cu flori de lavandă
  • Extractele florale pot fi luate separat sau împreună. Poți amesteca maxim șapte tipuri florale.
  • Se pun 4 picături sub limbă, de 4 ori pe zi.
  • Tratamentul durează de obicei 21 de zile. Ideal ar fi să ai răbdare și să observi ușor schimbările prin care trece organismul tău. Poate fi nevoie să modifici tratamentul pe parcurs.
  • Extractul floral este fabricat într-o bază de alcool, însă se poate găsi și varianta cu oțet.
  • Poți găsi extracte florale Bach în farmacii și plafare.

Remediul salvator

Pe lângă elixirul obținut din aceste 38 de flori, Bach a inventat o combinație unică a acestor extracte ca un „prim ajutor” în situații disperate. El a numit această soluție „remediul salvator”.

Această mixtură este special formulată pentru situațiile de criză, așadar ar trebui folosită doar ocazional, ca soluție imediată pe termen scurt. Este soluția ideală pentru a aduce un strop de liniște în cazul unei crize de nervi, al unor accidente, al debutului brusc al unei boli sau al coșmarurilor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bach, E. (1991). La curación por las flores (Vol. 148). Edaf.
  • Blome, G. (1995). El nuevo manual de la curación por las flores de Bach. Ediciones Robinbook.
  • Orozco, R. (2003). Las Flores de Bach hoy: una terapia en auge. Natura Medicatrix: Revista médica para el estudio y difusión de las medicinas alternativas21(5), 300-309.
  • Torres, M. C., Quintero, J. A., & Fong, E. (2002). Aplicación de la terapia floral de Bach en niños con manifestaciones de temor y miedo. Medisan6(2), 12-7.
  • Thaler, K., Kaminski, A., Chapman, A., Langley, T., & Gartlehner, G. (2009). Bach Flower Remedies for psychological problems and pain: a systematic review. BMC complementary and alternative medicine9, 16. https://doi.org/10.1186/1472-6882-9-16

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.