Care sunt riscurile sistemelor de încălzire a locuinței?
Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina
Sistemele de încălzire se supraalimentează în timpul sezonului de îngheț. Adevărul este că majoritatea oamenilor omit acest pericol; la urma urmei, principalul lucru este să ne încălzim. Care sunt riscurile sistemelor de încălzire a locuinței?
V-ați gândit vreodată la riscul unui accident? La sobă, de exemplu, riscul este o arsură, în timp ce la alte tipuri de încălzire poate fi otrăvire chimică. Vreți să aflați mai multe despre asta?
Care sunt riscurile sistemelor de încălzire a locuinței?
Încălzitoarele joacă un rol foarte important în locuințe. Cu toate acestea, au nevoie de întreținere, în majoritatea cazurilor anual. În plus, trebuie sa respectați câteva măsuri de securitate pentru fiecare tip de încălzire.
1. Sobe pe gaz
Acesta este unul dintre cele mai utilizate sisteme de încălzire în majoritatea caselor. Fie că sunt pe gaz sau electrice, sobele manipulate necorespunzător pot fi riscante. Unele dintre pericolele legate de acestea includ următoarele:
- Intoxicație sau incendiu din cauza unui furtun spart, supapelor închise incorect sau poziției proaste a regulatorului de gaz. La cei care folosesc butelii de gaz, pe lângă cele expuse, alte pericole pot fi locația greșită sau scurgerile de butan.
- Electrocutare. Poate fi din cauza unei defecțiuni la cablaj sau la priza electrică. Mai puțin probabilă este o defecțiune din fabrică a aparatului sau o scurgere neobservată de apă.
Citiți și: Cum se curăță corect un prăjitor de pâine? 5 sfaturi utile
Câteva simptome pe care ar trebui să le asociați cu scurgerea de gaz
Gazul butan este inodor. Prin urmare, se adaugă un compus numit metil mercaptan pentru a-i conferi un miros neplăcut și inconfundabil. Dar există ocazii în care această hidrocarbură nu are această aromă caracteristică și, prin urmare, nu este posibilă detectarea unei scurgeri. Totuși, există unele simptome care pot fi legate de aceasta.
- Cefaleea: este cel mai frecvent simptom care apare la expunerea puternică la un agent toxic.
- Iritația nasului și a mucoasei nazale, precum și dificultăți de respirație.
- Aveți copii acasă? Fiți atent la ei când spun: „Mamă, mă simt rău, îmi vine sa vomit”. Copiii sunt mai sensibili la poluanți.
Ce trebuie făcut în cazul unei scurgeri de gaz sau al unui pericol electric?
Cea mai bună măsură pentru a preveni materializarea riscurilor sistemele de încălzire este prevenția.
- Utilizarea unui amestec de apă cu săpun este foarte utilă în detectarea scurgerilor de gaz. Metoda constă în plasarea de spumă în zonele cu potențiale pierderi de hidrocarburi. Urmăriți dacă se formează bule. Acest lucru va indica o scurgere.
- Asigurați întreținerea frecventă a sobei pe gaz pentru a garanta funcționarea corectă. Pentru a face acest lucru, angajați un profesionist.
- Asigurați un flux bun de aer în casă în caz de încălzire cu gaz, cărbuni sau lemne.
- În ceea ce privește sobele electrice, nu acoperiți partea ce radiază cu niciun obiect. Hârtia sau țesăturile pot să declanșeze incendii.
- Nu conectați aragazul la o extensie electrică, deoarece poate genera scurtcircuite.
2. Centrală termică pe gaz sau centrala termica pe gaz
Sistemele de încălzire din locuințe trebuie să fie certificate, așa că instalarea și întreținerea acestora trebuie efectuate de către un profesionist atestat. Organismul de certificare va depinde de fiecare țară. Cele mai frecvente riscuri ale încălzirii centrale sunt:
- Alimentare cu energie (gaz sau ulei). Temperatura recomandata pentru încălzire este între 21 și 23 de grade. În ceea ce privește umiditatea, aceasta nu trebuie să depășească 50%. Rețineți că depășirea acestor valori va crea o mare diferență între temperatura din interior și cea exterioară, ceea ce va fi contraproductiv.
- Acumulare de gaze nocive. Când vine vorba de arderea combustibilului precum gaz, lemn de foc, kerosen și parafină, de exemplu, trebuie asigurată o bună ventilație. În caz contrar, gazele degajate de combustibilii menționați se vor acumula. Sunt toxice și uneori letale.
- Infecții, tuse sau astm din cauza umidității pe care încălzirea o produce. Se recomandă aerisirea locului timp de o jumătate de oră și încercarea de a lăsa razele soarelui să pătrunde în interior, deoarece combate formarea acarienilor.
3. Șeminee pe lemne, peleți sau electrice
Șemineele sunt elemente de decor foarte frumoase. Cu toate acestea, dacă nu li se acordă atenția cuvenită, pot declanșa accidente fatale.
- Riscul de intoxicație este minim, dar nu și pericolul de arsuri la contact și incendii. Acest ultim risc este foarte mare mai ales dacă aveți copii curioși în casă.
- În ceea ce privește șemineele electrice, scurtcircuitele și lipsa întreținerii în zona în care au fost instalate este ceea ce predomină.
Ce trebuie făcut pentru a reduce riscurile?
Verificați periodic dacă ceva funcționează defectuos. Această regulă include șemineele, indiferent de tipul lor.
- Atât conducta, cât și camera de ardere în cazul șemineelor pe lemne trebuie curățate continuu.
- Șemineul trebuie sa aibă o protecție adecvata pentru animalele de companie și copii; în acest fel, riscurile contactelor accidentale sunt reduse la minim.
- Trebuie efectuate verificări periodice pentru a vă asigura că conducta este în stare optimă și că coșul de fum nu dăunează elementelor structurale ale casei.
- Atât în șemineele electrice, cât și în cele cu ardere, jucăriile sau alte obiecte ar putea provoca un incendiu.
- Șemineele electrice trebuie și ele supuse unor inspecții periodice; lipsa acestora poate genera un scurtcircuit.
- Apelați cel puțin o dată pe an la serviciile unui profesionist.
Recomandăm: 8 sfaturi pentru a simplifica treburile casnice
Riscurile sistemelor de încălzire: concluzie
Încălzirea este vitală iarna. Cine își poate imagina o iarnă fără căldură? Probabil nimeni. Cu toate acestea, sistemele de încălzire pot prezenta o serie de riscuri dacă nu sunt luate măsuri de precauție.
Luați în considerare că, deși par să funcționeze bine, dacă nu le verificați cu atenție, s-ar putea să vă puneți viața în pericol. Ați angajat un profesionist anul acesta pentru verificarea sistemului de încălzire?
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- SAGE Open. Determination of the Home Accident Frequency and Related Factors Among the People Older than 65 Years Old Living in Mersin City Center, Turkey. April-June 2019: 1–11. https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/2158244019844083
- Neghab, Masoud & Fard, A & Habibi, Majid & Choobineh, Alireza. (2006). Home accidents in rural and urban areas of Shiraz, 2000-02. Eastern Mediterranean health journal = La revue de santé de la Méditerranée orientale = al-Majallah al-ṣiḥḥīyah li-sharq al-mutawassiṭ. 12. 824-33.
- National Fire Protection Association® (NFPA®). Home Heating Fires. January 2021. https://www.nfpa.org/-/media/Files/News-and-Research/Fire-statistics-and-reports/US-Fire-Problem/Fire-causes/osHeating.pdf
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.