Care sunt simptomele tuberculozei pulmonare? - Doza de Sănătate
 

Care sunt simptomele tuberculozei pulmonare?

În zilele noastre, există mijloace pentru a vindeca tuberculoza pulmonară, atât timp cât este detectată la timp. În caz contrar, această boală poate provoca complicații grave și poate duce chiar la moarte.
Care sunt simptomele tuberculozei pulmonare?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Tuberculoza pulmonară a fost o problemă foarte gravă de sănătate publică la începutul secolului al XX-lea. De fapt, aproximativ 1 din 7 persoane au murit din cauza acesteia. Datorită dezvoltării anumitor medicamente, boala a fost ținută sub control încă din anii 1940. Ce este și care sunt simptomele tuberculozei pulmonare?

Din când în când, apar focare de infecție în anumite regiuni. Tuberculoza pulmonară continuă să fie o problemă, mai ales din cauza apariției unui tip multi-rezistent, care este dificil de tratat.

Ce este tuberculoza pulmonară?

Tuberculoza pulmonară este o boală cauzată de o bacterie numită Mycobacterium tuberculosis. În majoritatea cazurilor, acest microorganism se instalează în plămâni. Cu toate acestea, poate afecta și alte organe, precum creierul, rinichii și structurile coloanei vertebrale.

Un aspect important este faptul că tuberculoza pulmonară în sine și infecția latentă sunt lucruri diferite. Prima este patologia convențională. A doua este o afecțiune ce presupune existența bacteriilor în organism, dar fără apariția patologiei. Bacteriile se află în stare latentă.

Majoritatea persoanelor care inhalează bacteriile au un sistem imunitar capabil să le combată și, prin urmare, să împiedice multiplicarea acestora. Cu toate acestea, microorganismul este încă acolo, chiar dacă nu există simptome.

Aceste bacterii pot rămâne inactive mulți ani sau chiar o viață întreagă. Dacă sistemul imunitar este slăbit, bacteriile devin active, se înmulțesc și provoacă boala potențial fatală.

Bacterii care provoacă tuberculoză
Bacteriile care cauzează tuberculoza pot deveni inactive în plămâni.

Cauzele tuberculozei pulmonare

Deoarece este cauzată de bacterii, tuberculoza pulmonară este o boală contagioasă. Aceasta înseamnă că o persoană infectată poate răspândi boala la mai multe persoane sănătoase. Dacă infecția este latentă, nu există risc de contaminare.

Transmiterea are loc prin picături de salivă expulzate prin tuse sau strănut. Mulți oameni se recuperează după tuberculoza pulmonară fără a suferi complicații majore. Cu toate acestea, în unele cazuri, infecția se reactivează la doar câteva săptămâni după aparenta vindecare.

Factori de risc

Unele persoane prezintă un risc mai mare de a dezvolta tuberculoză pulmonară. Acestea fac parte din următoarele grupuri:

  • Sugari: sub vârsta de 2 ani
  • Persoane în vârstă: persoane cu vârsta peste 60 de ani
  • Sistem imunitar slăbit: cu boli precum HIV și diabet sau sub tratamente cu diverse medicamente sau chimioterapie

Riscul de a suferi de tuberculoză pulmonară crește dacă o persoană suferă de subnutriție, trăiește în condiții insalubre sau intră în contact cu persoane infectate. De asemenea, focarele sunt mai frecvente în comunitățile în care există mai mulți pacienți cu HIV, persoane fără adăpost sau tulpini rezistente.

Factori care nu produc riscuri

După cum am afirmat deja, o persoană cu infecție latentă nu răspândește boala. În același mod, tuberculoza nu se răspândește prin contacte cum ar fi strângerea mâinii sau partajarea obiectelor personale (periuță de dinți, tacâmuri, etc.).

Tuberculoza pulmonară nu se răspândește împărtășind mâncare sau băuturi, în urma sărutului, prin folosirea în comun a toaletei sau prin contactul cu așternuturile unei persoane infectate. Nu este necesar să dezinfectezi suprafețele pe care le-a atins o persoană cu tuberculoză pulmonară.

Simptomele tuberculozei pulmonare

Cel mai cunoscut simptom al tuberculozei pulmonare este tusea severă care poate dura trei săptămâni sau mai mult. Această tuse este însoțită, de obicei, de spută cu sânge. Persoana afectată simte un disconfort acut și prezintă și următoarele simptome:

  • Dureri în piept
  • Slăbiciune sau oboseală cu lipsa poftei de mâncare, ducând la pierderea în greutate
  • Febră și frisoane cu transpirații nocturne
  • Șuierături în piept și dificultăți de respirație

Unele persoane cu tuberculoză pulmonară au, în stadiile avansate ale bolii, așa-numitele degete hipocratice. Acestea au o formă lată și apare modificarea unghiului de creștere a unghiilor.

De asemenea, pot apărea ganglioni limfatici sensibili sau umflați la nivelul gâtului și al altor părți ale corpului. În mod similar, poate exista revărsat pleural, adică lichid în jurul plămânilor. În unele cazuri, apar complicații precum inflamația ficatului, lacrimi și urină maronii sau portocalii, erupții cutanate și modificări ale vederii.

Medic ce explică simptomele tuberculozei pulmonare
Tuberculoza latentă este detectată printr-un test solicitat pentru o altă patologie.

Simptomele tuberculozei pulmonare: detectarea timpurie

Pacienții cu infecție latentă nu prezintă simptome sau simt disconfort. Analizele arată faptul că sunt pozitivi la infecția cu TBC atunci când sunt supuși testării din alte motive. Chiar dacă nu există simptome, este important să începi un tratament pentru a preveni progresia bolii.

Dacă detectarea și tratamentul tuberculozei pulmonare au loc la timp, prognosticul este excelent. Simptomele dispar, de obicei, în curs de două până la trei săptămâni. Nerespectarea tratamentului are consecințe fatale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Izurieta, M. (2014). La nutrición y la tuberculosis en los usuarios que acuden al centro de salud del canton Chillanes, provincia Bolívar.
  • Grupo de Trabajo de Tuberculosis de la Sociedad Española de Infectología Pediátrica. (2006, January). Documento de consenso sobre el tratamiento de la exposición a tuberculosis y de la infección tuberculosa latente en niños. In Anales de Pediatría (Vol. 64, No. 1, pp. 59-65). Elsevier Doyma.
  • Alpi, S. V., Quiceno, J. M., Fernández, H., Pérez, B. E., Sánchez, M. O., & Londoño, A. (2007). Calidad de vida relacionada con la salud y apoyo social percibido en pacientes con diagnóstico de tuberculosis pulmonar. Anales de Psicología/Annals of Psychology, 23(2), 245-252.
  • Rincon Zuno, Joaquin. “Cual es la prueba de mayor utilidad diagnostica para tuberculosis en menores de dos años.” (2019).
  • Paneque Ramos, Ena, Liana Yanet Rojas Rodríguez, and Maritza Pérez Loyola. “La Tuberculosis a través de la Historia: un enemigo de la humanidad.” Revista Habanera de Ciencias Médicas 17.3 (2018): 353-363.
  • Barrios-Payán, Jorge A., et al. “Aspectos biológicos, clínicos y epidemiológicos de la tuberculosis latente.” salud pública de méxico 52.1 (2010): 70-78.
  • Herrera, Tania. “Grupos de riesgo para tuberculosis en Chile.” Revista chilena de infectología 32.1 (2015): 15-18.
  • Beijer, Ulla, Achim Wolf, and Seena Fazel. “Prevalence of tuberculosis, hepatitis C virus, and HIV in homeless people: a systematic review and meta-analysis.” The Lancet infectious diseases 12.11 (2012): 859-870.
  • Smud, Astrid. “Eficacia del tratamiento de la infección latente por tuberculosis.” Evidencia, actualizacion en la práctica ambulatoria 22.2 (2019): e001095-e001095.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.