Logo image
Logo image

Câștigul în greutate cauzat de pâine - adevăr sau mit?

3 minute
Multe persoane se întreabă dacă pâinea îngrașă. În articolul de azi, îți oferim un răspuns la această întrebare și îți prezentăm câteva informații importante despre mecanismul sațietății.
Câștigul în greutate cauzat de pâine - adevăr sau mit?
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Câștigul în greutate cauzat de pâine este un fenomen real sau doar un mit? Această întrebarea survine foarte frecvent. Trebuie să menționăm că nu există alimente care „îngrașă” sau „slăbesc”. Cel mai important este să menținem un echilibru caloric.

Influența alimentelor asupra secreției de insulină și sațietății poate duce la mâncatul în exces și, drept consecință, la acumularea de kilograme în plus.

Cât de problematic este câștigul în greutate cauzat de pâine?

Some figure
Pâinea este un aliment care poate fi inclus într-un plan alimentar sănătos. Însă, deși nu îngrașă pe cont propriu, nu este sățioasă.

Pâinea este un aliment alcătuit în mare parte din carbohidrați. Conținutul său energetic este de aproximativ 300-400 kcal per 100 g. Pâinea poate fi inclusă într-o dietă echilibrată. Pe cont propriu, aceasta nu cauzează câștig în greutate.

Însă pâinea tinde să aibă un indice glicemic ridicat, mai ales dacă este preparată din făină albă. Aceasta cauzează o creștere bruscă a nivelului de insulină, urmată de hipoglicemie reactivă.

Citește și:

Rețetă delicioasă de pâine de casă

Atunci când servim pâine pe cont propriu, aceasta oferă o senzație de sațietate temporară, după care pofta de mâncare crește. Așadar, acest aliment nu este sățios și poate determina mâncatul în exces.

Nu o folosi pe post de garnitură

Pâinea este un produs alimentar consumat incorect. Servirea meselor cu pâine cauzează o creștere bruscă a aportului energetic, pe care mulți dintre noi nu îl luăm în calcul.

Poți consuma pâine cu moderație, dar numai dacă aceasta este alimentul principal la masă. De pildă, produsele de patiserie sau pizza constituie opțiuni adecvate. Însă nu este o idee bună să folosești pâinea pe post de garnitură la fiecare masă.

În plus, multe persoane obișnuiesc să înmoaie pâinea în sosuri. Acest obicei crește semnificativ valoarea calorică a pâinii. De asemenea, gustul pâinii înmuiate ne poate face să mâncăm în exces.

Totodată, avem tendința să nu luăm în considerare pâinea atunci când ne alcătuim meniurile. O consumăm aproape din obișnuință la mesele principale, fără a lua în considerare conținutul său de calorii.

Nu toate pâinile sunt la fel

Există mai multe tipuri de pâine, care diferă în funcție de ingrediente și procesul de fabricație. Pâinea de grâu nu este la fel ca pâinea de secară. Cea feliată diferă de cea de casă.

Citește mai mult:

Pâinea albă sau pâinea integrală: care este mai bună?

Dacă alegem să consumăm pâine, este indicat să optăm pentru sortimentele integrale. Cu cât pâinea este mai puțin rafinată, cu atât mai bine. În plus, pâinea preparată prin metode tradiționale include diferite tipuri de cereale cu valoare nutritivă ridicată.

Abilitatea alimentelor de a oferi senzația de sațietate

Some figure
Optează pentru sortimentele preparate cu făină integrală. Acestea au un conținut ridicat de fibre și sunt mai sățioase.

Dacă încerci să-ți planifici dieta, pe lângă valoarea calorică a alimentelor, trebuie să evaluezi și abilitatea acestora de a oferi senzația de sațietate. Așadar, este ideal să eviți alimentele procesate și bogate în zahăr.

Proteinele și grăsimile sunt mai sățioase și stimulează secreția de leptină și neuropeptide. Astfel, vei evita hipoglicemia reactivă cauzată de aportul de zaharuri simple, precum și creșterea poftei de mâncare.

Alimentele bogate în fibre cauzează distensie la nivelul stomacului și al intestinelor, stimulând receptorii responsabili de senzația de sațietate. Acesta este unul dintre motivele pentru care este bine să consumăm alimente neprocesate. Alimentele neprocesate pot ține sub control curba glucozei și regla mecanismul apetitului.

În ceea ce privește alegerea surselor de carbohidrați, fă o prioritate din alimentele integrale. Acestea conțin multe fibre și au un indice glicemic scăzut, stimulând producția de insulină mai puțin decât zahărul rafinat.

Concluzii

Nu există alimente care îngrașă. Pâinea nu face excepție de la această regulă. Însă anumite persoane obișnuiesc să consume pâine în mod greșit pe post de garnitură.

Dacă vrei să incluzi acest produs în dieta ta, asigură-te că este principalul element al meniului. Totodată, nu consuma pâine ca gustare deoarece riști să-ți crească pofta de mâncare.

O idee bună este să eviți alimentele bogate în carbohidrați, cu un indice glicemic ridicat și alimentele procesate. Consumul de fibre este esențial pentru a susține mecanismul de sațietate și a preveni dezvoltarea bolilor complexe.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Lee YJ., Song S., Song Y., High carbohydrate diets and food patterns and their associations with metabolic disease in the Korean population. Yonsei Med J, 2018. 59 (7): 834-842.
  • Sternson SM., Eiselt AK., Three pillars for the neural control of appetite. Annu Rev Physiol, 2017. 79: 401-423.
  • McConn BR., Gilbert ER., Cline MA., Appetite associated responses to central neuropeptide Y injection in quail. Neuropeptides, 2018. 69: 9-18.

 


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.