Cât de des se face exfolierea tenului în funcție de tipul pielii?
 

Cât de des se face exfolierea tenului în funcție de tipul pielii?

Descoperiți cât de des ar trebui să vă exfoliați fața în funcție de tipul de piele! Ce metode puteți utiliza?
Cât de des se face exfolierea tenului în funcție de tipul pielii?
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira.

Ultima actualizare: 01 iunie, 2023

Exfolierea tenului este întotdeauna o idee bună, dar se face numai în funcție de tipul pielii. Nu se face în fiecare zi, ci la intervale regulate, cu produse destinate tipului de ten. În ce constă acest tratament? Cum se aplică și cât de des? Citiți mai departe pentru a descoperi cele mai bune sfaturi pentru exfoliere!

Ce este exfolierea pielii?

Exfolierea este o procedură de înfrumusețare pentru întregul corp. Constă în folosirea unei serii de produse (de origine naturală sau chimică) pentru a îndepărta celulele moarte și alte impurități de pe piele.

În condiții normale, pielea se exfoliază în mod natural. Cu toate acestea, există câțiva factori care pot îngreuna procesul. Prin acumulare, pielea începe să prezinte imperfecțiuni, uscăciune și alte probleme. De aici și importanța utilizării regulate a acestui tip de tratament.

Cât de des se face exfolierea tenului în funcție de tipul pielii?

Se estimează că pielea se reînnoiește la fiecare 28 de zile, ceea ce înseamnă că exfolierea trebuie să aibă loc cel puțin o dată pe lună. Cu toate acestea, frecvența depinde foarte mult de tipul de piele.

Piele uscată

Farmaciştii explică faptul că pielea uscată necesită tratamente și produse specifice datorită caracteristicilor sale. Adesea, aceasta prezintă riduri fine, rugozitate, mâncărime și alte imperfecțiuni.

De aceea, se recomandă aplicarea unor produse hidratante și emoliente care să permită reținerea apei. În acest caz, exfolierea se poate face cu produse pe bază de ulei sau pe bază de miere. Este recomandat să repetați procesul la fiecare două săptămâni.

Piele mixtă

Pielea mixtă este cea care tinde să fie grasă în zona T — formată din frunte, nas și bărbie — și uscată în zona obrajilor. Această combinație necesită un tratament care să genereze un echilibru adecvat.

Înainte de exfoliere, acest tip de piele trebuie curățat foarte bine cu apa călduță, niciodată rece sau fierbinte. De asemenea, are nevoie de hidratare în mod regulat. În ceea ce privește frecvența exfolierii, răspunsul este o dată pe săptămână.

Desigur, trebuie să alegeți produse specifice acestui tip de piele, precum cele care conțin acid hialuronic, aloe vera și acid lactic.

Piele grasă

Publicațiile farmaceutice au demolat un mare mit despre tenul gras. Nu apare doar la adolescenți, ci și la adulți. În funcție de producția de grăsime, pot apărea afecțiuni precum acneea.

Reglarea excesului de sebum are loc prin diferite tratamente topice. Exfolierea este unul dintre cele mai importante. Se poate face de două ori pe săptămână cu produse care nu conțin uleiuri.

Tipuri de exfoliere facială

După cum am menționat anterior, există exfolieri chimice sau naturale. Fiecare are un impact diferit, deși obiectivul este similar. Alegerea metodei de exfoliere este legată de tipul de piele al fiecărei persoane.

Exfoliere naturală

Exfolianții de tip natural sunt cei care provin de la animale, plante și minerale. Să vedem câteva exemple:

  • Animale: pulbere de perle, pământ de diatomee și chiar faimoasa pudră de sidef
  • Plante: migdale, nuci, piersici, fulgi de ovăz, zahăr și uleiuri esențiale
  • Minerale: cărbune activ, carbonat de calciu, sare de mare, siliciu, etc.

Exfoliere chimică

Conform celor expuse de Clinica Mayo, în acest tip de exfoliere se folosesc produse chimice pentru îndepărtarea straturilor superioare ale pielii. Exfolierea poate fi ușoară, medie sau profundă.

Această metodă necesită luarea în considerare a efectelor adverse: roșeață, cicatrici, modificări ale nuanței pielii și chiar răni. Centrul Național de Informare în Biotehnologie subliniază importanța efectuării acestei proceduri în cabinete specializate.

În exfolierea chimică, se folosesc substanțe care, în exces, pot fi contraproductive. Câteva exemple sunt acizii alfa-hidroxi (AHA), acizii beta-hidroxi (BHA), fenolii și acidul tricloroacetic (TCA).

Exfolierea tenului se face doar în funcție de tipul pielii

După cum puteți vedea, indiferent de tipul de piele, exfolierea este întotdeauna posibilă. Singurul lucru care trebuie luat în considerare este frecvența și produsele ideale pentru fiecare tip de piele.

Alegeți un proces chimic sau natural, în funcție de nevoi și preferințe. Cel mai bine este să consultați medicul dermatolog pentru a alege cea mai bună opțiune.

Dacă alegeți ceva mai puțin abraziv, puteți face exfolierea chiar și acasă. Cu toate acestea, faceți mai întâi un mic test pentru a vă asigura că produsul ales nu provoacă iritații sau disconfort.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.