Cât de des se spală bolul câinelui?
 

Cât de des se spală bolul câinelui?

Igienizarea vaselor pentru animale este esențială pentru îngrijirea sănătății lor. În cadrul sarcinilor de igienă pentru animalele de companie se remarcă spălarea frecventă a bolurilor. Ce importanță are?
Cât de des se spală bolul câinelui?
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 25 martie, 2023

Spălarea vaselor câinelui este o măsură de prevenire a bolilor. Dacă trece mult timp înainte de curățarea recipientelor în care îi serviți mâncarea, riscul de îmbolnăvire crește. Cât de des se spală bolul câinelui?

Când câini își termină masa, bolul pare a fi curat. Însă, în spatele acestei imagini se ascund agenții care transmit infecțiile. Mai presus de toate, dacă locuiți în casă cu pacienți imunodeprimați, cu copii sau cu bătrâni, este esențial să creșteți condițiile de igienă ale animalelor de companie și ale celor din jur.

De ce este importantă igiena bolului câinelui?

Bolurile destinate hrănirii animalelor adăpostesc bacterii. Revista științifică Plos One a publicat rezultatele unui sondaj bazat pe practicile de hrănire aplicate de proprietarii de câini.

După împărțirea eșantionului în trei grupe care au totalizat 417 consultații, analiza a relevat că două dintre acestea au respectat protocoalele de salubritate, atât la manipularea alimentelor, cât și la igiena vaselor. Această constatare a reflectat o scădere semnificativă a potențialelor riscuri, în comparație cu grupul care nu a respectat nicio îndrumare în materie de igienă.

Același experiment subliniază faptul că expunerea la alimente contaminate poate dăuna organismului canin și uman. Microbii din gura câinilor sunt transferați în bol, unde se acumulează dacă nu curățați bolul în mod constant.

Nu toți proprietarii oferă hrană gătită câinilor; dietele crude cresc riscul de transmitere a bacteriilor Escherichia coli (E. coli) și Salmonella. Contactul dintre câine și stăpânul său crește lanțul de contaminare.

Jurnalul veterinar susține că animalele de companie nu prezintă întotdeauna simptome atunci când sunt infectate. Simptomele care pot apărea sunt următoarele:

  • Febră
  • Diaree
  • Vărsături
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Scăderea nivelului de activitate
Câine trist
Animalele de companie bolnave nu au întotdeauna semne evidente, așa cum au oamenii.

Cât de des se spală bolul câinelui?

Fiecare persoană are propriile obiceiuri de igienă și procesare a hranei animalelor de companie. Cu toate acestea, spălarea bolului câinelui trebuie să aibă loc în fiecare zi, de fiecare dată când animalul mănâncă.

Respectați reglementările specificate de Administrația pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite (FDA). Instituția recomandă prevenirea răspândirii bolilor din alimente crude prin curățarea profundă sau dezinfectarea tuturor suprafețelor și obiectelor care au intrat în contact cu acestea.

Pentru a face acest lucru, FDA sugerează spălarea castronului câinelui cu apă fierbinte și detergent și suplimentarea cu puțin dezinfectant. Instituția propune 1 lingură de înălbitor la 2 litri de apă.

După ce ați spălat vasele într-o chiuvetă din afara bucătăriei, le puteți pune și în mașina de spălat vase.

Organizația insistă asupra importanței aruncării resturilor care rămân în bol. În cazul în care doriți să le păstrați pentru următoarea masă, este indicat să le acoperiți și să le puneți în frigider.

Cu aceeași intenție de a reduce rata infecțiilor umane, FDA încurajează oamenii să se spele pe mâini cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde după ce servesc alimente crude și ating bolurile sau suprafețele potențial contaminate.

Cum se spală bolul câinelui?

Pentru a preveni proliferarea bacteriilor în bolul câinelui, țineți cont de următoarele sfaturi:

  • Puneți deoparte o lingură sau o cană curată pentru a servi mesele câinelui.
  • Schimbați bureții de vase în mod regulat. De asemenea, nu îi folosiți pe cei din bucătărie.
  • Aruncați deșeurile.
  • Nu folosiți chiuveta din bucătărie. Folosiți altă chiuvetă pentru a preveni contaminarea încrucișată.
  • Utilizați detergenți fără parfum, deoarece expuneți animalul la alergii. Dezinfectanții industriali sunt și ei periculoși.
  • Verificați să nu rămână alimente întărite pe vas. Dacă este nevoie, folosiți apă fierbinte. Aveți grijă și la reziduurile de detergent.
Spălarea bolului cu oțet alb fierbinte este un remediu pentru dezinfecție.
Cățel care cere mâncare
Bolul pentru câini nu este un obiect inofensiv. Acesta are capacitatea de a adăposti milioane de bacterii dăunătoare.

Ce tip de bol este cel mai potrivit pentru cățel?

Plasticul, ceramica și oțelul inoxidabil sunt materialele comune în realizarea castroanelor pentru câini. Deși sunt funcționale, materialele plastice au printre componente bisfenol A, un aditiv care poate afecta sistemul imunitar al animalelor. În plus, hrănitoarele de acest tip sunt sensibile la zgârieturi, iar crăpăturile adăpostesc bacterii.

Ceramica poate răni animalele de companie dacă se sparge în timp ce acestea mănâncă sau dacă marginile sunt ascuțite. În schimb, oțelul inoxidabil este rezistent, nu adăpostește bacterii, este lipsit de toxine și este foarte ușor de curățat.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.