Cât de des se spală sutienele?
Multe femei au îndoieli cu privire cu privire la cât de des se spală sutienele. Unele o fac după fiecare utilizare, în timp ce altele decid să le folosească de mai multe ori înainte de a îndeplini această sarcină. Adevărul este că frecvența spălării este determinată de mai mulți factori.
Cu toate acestea, nu trebuie să așteptați până când murdăria devine evidentă. Deși nu este întotdeauna vizibil, hainele acumulează celule moarte, microorganisme și reziduuri de transpirație care facilitează dezvoltarea infecțiilor și apariția disconfortului cutanat.
De ce se spală sutienele în mod regulat?
Sutienele sunt folosite de multe femei. Ele oferă senzualitate bustului, contribuind la starea de bine. Un articol publicat de Universitatea Hunimed sugerează faptul că utilizarea sutienelor poate îmbunătăți postura și poate ajuta la prevenirea problemelor coloanei vertebrale.
Chiar și așa, utilizarea lor poate pune probleme atunci când nu li se acordă îngrijirea adecvată. În acest sens, o atenție deosebită trebuie acordată frecvenței spălării, deoarece sutienele sunt în contact direct cu o zonă a pielii unde există tendința de acumulare a transpirației și a bacteriilor.
Dermatologul Alok Vij explică într-o postare a a Clinicii Cleveland că menținerea sutienului „sănătos” implică echilibrarea îngrijirii țesăturii cu îndepărtarea transpirației și a reziduurilor de ulei de pe piele.
Toate celulele moarte ale pielii, uleiurile și transpirația prinse sub sutien creează o oază de bacterii și drojdii.
Dacă sutienul nu este spălat în mod regulat, provoacă un disconfort care depășește petele sau mirosul urât. Poate duce la iritații ale pielii, erupții cutanate și chiar infecții bacteriene și fungice.
În plus, căldura corpului afectează materialul și tinde să-i modifice forma. Prin urmare, este recomandat să lăsați sutienele să se odihnească între utilizări și să le spălați regulat, astfel încât să rămână în stare bună și să-și îndeplinească funcția.
Citiți mai mult: Sutienul: avantaje și dezavantaje
Deci, cât de des se spală sutienele?
Răspunsul scurt la această întrebare este: depinde.
După cum am menționat, există mai mulți factori care determină necesitatea spălării hainelor după fiecare utilizare sau după mai multe purtări. În general, dacă sunt de culoare deschisă sau au fost expuse la transpirație, trebuie spălate imediat.
Dacă sunt folosite doar câteva ore pe zi și nu a existat transpirație abundentă, utilizarea se poate repeta fără probleme. Conform celor exprimate de dr. Vij de la Clinica Cleveland, spălarea se poate face după două-trei utilizări.
O idee bună este să rotiți sutienele pentru a preveni deformarea din cauza căldurii corporale.
Aceleași reguli se aplică și pentru sutienele sport?
Răspunsul este nu.
În timpul practicării activităților sportive, este expulzată o cantitate mare de transpirație. În plus, căldura creează un mediu propice dezvoltării bacteriilor și ciupercilor. Spălați sutienele spot după fiecare utilizare.
Este bine să spălați sutienele după fiecare utilizare?
Unele femei preferă să spele sutienele după fiecare purtare, fără excepție. Dezavantajul este că acest lucru accelerează deteriorarea țesăturilor și elasticelor, reducând astfel durata de viață a acestora.
Sfaturi pentru a spăla corect sutienele
Sutienele sunt piese vestimentare delicate. Cel mai bine este să le spălați manual. Chiar și așa, cu puțină grijă este posibil să le puneți în mașina de spălat.
Spălarea manuală a sutienelor
- Puneți o cantitate mică de detergent într-o găleată și adăugați apă rece.
- Apoi, scufundați sutienul și agitați-l ușor cu mâinile.
- Lăsați-l la înmuiat timp de 15 până la 20 de minute.
- Clătiți bine pentru a elimina tot detergentul.
- Stoarceți cu grijă excesul de apă pentru a nu deforma sutienul.
- Agățați sutienul de marginea centrală, mai degrabă decât de bretele. Amintiți-vă că greutatea sutienului ud poate strica elasticul.
Truc pentru sutienele albe sau bej
Dacă sutienele albe sau bej par pătate după spălarea regulată, încercați să le îmbunătățiți aspectul cu oțet alb, bicarbonat de sodiu și detergent.
- Puneți două linguri (30 de grame) din fiecare produs într-o găleată cu apă (suficientă pentru a acoperi sutienul).
- Înmuiați sutienul aproximativ 40 de minute.
- Clătiți-l cu multă apă.
- Scurgeți excesul de apă și lăsați-l să se usuce în aer liber.
Spălarea sutienelor în mașina de spălat
- Asigurați-vă că fixați bretelele sutienului, astfel încât să nu se prindă de alte haine.
- Puneți-l într-un săculeț de rufe din plasă pentru a-l proteja de deformare.
- Utilizați cel mai delicat ciclu de spălare, întotdeauna cu apă rece.
- Evitați utilizarea uscătorului, deoarece căldura și vibrațiile modifică elasticitatea. În schimb, puteți elimina excesul de apă cu ajutorul unui prosop curat din microfibră.
- Întindeți sutienul la uscat în aer liber.
Alte sfaturi pentru spălarea sutienelor
Pe lângă pașii de mai sus, există și alte sfaturi generale utile. Luați în considerare următoarele:
- Utilizați detergenți pentru articole de îmbrăcăminte delicate. Alegeți un detergent blând sau neutru. Formulele foarte puternice pot accelera deteriorarea.
- Separați culorile. Așa cum se întâmplă cu restul hainelor, trebuie să separați sutienele în funcție de culoare.
- Citiți instrucțiunile de spălare de pe etichetă. Recomandările pot varia în funcție de material. Prin urmare, este bine să luați în considerare ce scrie pe etichetă.
- Păstrați sutienele cu grijă. Când depozitați sutienele în dulap, nu puneți greutate deasupra lor.
Descoperiți: De ce nu e bine să porți un sutien nepotrivit?
Cât de des ar trebui schimbate sutienele?
Nu există o regulă pentru schimbarea sutienelor. Acest lucru depinde foarte mult de calitatea materialelor de fabricație și de grija acordată acestora. Unele trebuie schimbate la fiecare 6 sau 8 luni, în timp ce altele pot rezista mai mult de un an.
Țineți cont de felul în care arată căptușeala cupelor sutienelor, precum și de bretele și de materiale. Dacă acestea prezintă o anumită deteriorare, este timpul să le înlocuiți. Același lucru se întâmplă și dacă balenele ies prin material.
Nu uitați că sutienele se spală la timp!
Uneori, sutienele nu par murdare la prima vedere și nici nu emană un miros urât. Prin urmare, multe femei aleg să le folosească din nou și din nou înainte de a le spăla. Dar, deși nu există întotdeauna semne de murdărie, cel mai bine este să limitați utilizarea acestora.
Trebuie să aveți în vedere faptul că pe țesăturile lor se pot acumula reziduuri de transpirație, celule moarte, bacterii, ciuperci și alte forme de murdărie care pot duce la apariția infecțiilor și a problemelor pielii. În plus, atât spălarea insuficientă, cât și cea excesivă accelerează deteriorarea sutienelor.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Do I need to wash this? (s/f). Cleaninginstitute.org. Recuperado el 20 de junio de 2023, de https://www.cleaninginstitute.org/cleaning-tips/clothes/laundry-basics/do-i-need-wash
- The advantages and disadvantages of wearing a bra. (2017, junio 16). Hunimed. https://www.hunimed.eu/news/advantages-disadvantages-wearing-bra/
- Vij, A. (2022, marzo 24). How often do you really need to wash your bras? Cleveland Clinic. https://health.clevelandclinic.org/how-often-do-you-really-need-to-wash-your-bras/
-
Wakefield-Scurr, J., Hamilton, C., Reeves, K., Jones, M., & Jones, B. (2022). The effect of washing and wearing on sports bra function. Sports biomechanics, 1–11. Advance online publication. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35227159/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.