Cateterismul venos periferic: tot ce trebuie să știi
Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto
Cateterismul venos periferic este o procedură chirurgicală care are ca scop expunerea venei unei extremități sau a gâtului. Se urmărește introducerea unei canule care poate fi scurtă sau care poate ajunge la vena cavă sau atriul drept.
Accesul constă într-un port de intrare venos implantat, care oferă pacienților acces sigur și permanent la o venă.
Prin urmare, experții recomandă cateterismul venos periferic în cazul pacienților care necesită o canulă în venă și la care accesul vascular percutanat este imposibil.
Medicii specialiști folosesc adesea această procedură la pacienții care necesită administrare continuă de medicamente injectabile, cum ar fi, de exemplu, pacienții care se supun chimioterapiei. Procedura se numește și flebotomie.
Cateterismul venos periferic: avantaje
Cateterismul venos periferic este o procedură chirurgicală deschisă. În cadrul acestui proces, medicul deschide și accesează vena cefalică. Cateterismul venos periferic poate fi foarte util pentru pacient datorită următoarelor aspecte:
- Experții pot introduce catetere lungi cu vizualizarea directă a venei.
- Astfel, ei pot administra chimioterapia, nutriția parenterală totală sau soluțiile hipertonice.
- Aceștia pot așeza vârful cateterului în centrul venei.
- Folosind cateterul, medicii poate măsura presiunea venoasă centrală.
- Cateterele pot rămâne pe loc pentru perioade lungi de timp, chiar ani.
De asemenea, este important de menționat că, deoarece medicii pot plasa vârful într-o venă largă sau în atriul drept, această procedură poate preveni dezvoltarea sclerozei și a flebitei. Ambele afecțiuni pot apărea atunci când tratamentele sunt administrate prin injectare în sânge într-o venă periferică, folosind catetere scurte.
Citește mai mult:
Tehnica de executare a cateterismului venos periferic
Primul lucru de luat în considerare pentru executarea corectă a tehnicii este poziția pacientului. Aceasta va depinde de locul ales de medicul specialist pentru efectuarea procedurii.
Când vine vorba de adulți, medicii aleg, de obicei, partea anteromedială a brațului sau, în termeni simpli, zona de deasupra cotului. Scopul este de a acționa asupra venei bazilice. Alte zone comune sunt și:
- Venele jugulare externe ale gâtului
- Vena cefalică din șanțul deltopectoral
- Arcul safen de pe coapse
Dacă pacientul este copil, procesul se concentrează asupra venei safene. Aceasta înseamnă 0,4 inchi (1 cm) deasupra și în fața maleolei interne sau mediale a gleznei.
Este esențial să menționăm că, dacă starea pacientului o permite, chirurgul trebuie să explice întotdeauna procedura și să obțină consimțământul său înainte de a începe procedura.
După ce medicul alege zona în care va efectua procedura, acesta va plasa pacientul în poziția corespunzătoare. Dacă procedura va fi efectuată la nivel brațului sau în șanțul deltopectoral, corpul va fi imobilizat.
Medicul specialist trebuie să poarte întotdeauna echipamentul adecvat în timpul procedurii, care constă într-o cască, mască, halat steril și mănuși.
Te-ar putea interesa:
Complicații ale procedurii de cateterism venos periferic
În general, complicațiile asociate acestei tehnici sunt generate de procedura chirurgicală în sine. Riscurile chirurgicale sunt legate de cateter sau de complicațiile postoperatorii, care apar de obicei în timpul îngrijirii postoperatorii.
Iată care sunt cele mai frecvente complicații chirurgicale:
- Incapacitate sau dificultate în identificarea sau introducerea cateterului de-a lungul unei vene;
- Rupere venoasă sau leziuni arteriale – în acest caz, pot exista consecințe cu adevărat grave;
- Vânătăi sau ligatura arterială;
- Dificultate în mișcarea cateterului.
În plus, complicațiile postoperatorii sunt generate, în general, de plasarea cateterului în venă. Acestea pot apărea din cauza lipsei de îngrijire sau păstrării pentru perioade îndelungate a cateterului. Riscurile sunt următoarele:
- Tromboembolism venos;
- Flebită – această problemă apare atunci când cateterul este lăsat în venă mult timp;
- Acumularea puroiului în zona inciziei – aceasta este provocată, de obicei, de hematoamele infectate care, în cazurile grave, pot duce la dezvoltarea sepsisului generalizat.
Acesta este motivul pentru care asistența postoperatorie de calitate este fundamentală. De exemplu, medicii recomandă manipularea cateterului cu tifon steril. În acest fel, este evitată colonizarea bacteriană. Cateterul trebuie să rămână fix în timpul manipulării sau în momentul mutării pacientului.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Selene Aideé, V. F., José Ángel, B. C., Jesús, T. J., José Luis, J. C., Wulfrano, R. A., & Eduardo E, M.-J. (2012). Modelo biológico no vivo para la enseñanza de la técnica de venodisección en alumnos de pregrado de la carrera de medicina. Cir. Gen.
- Rojas, G., Gerson, R., & Lázaro, M. (1992). Acceso vascular con catéteres Broviac-Hickman. Rev. Inst. Nac. Cancerol. (Méx.).
- Cabrera, C., Méndez, M., Fierro, F., Molina, I., Niño, J., & Beltrán, J. (2011). Catéteres parcialmente implantables en niños con enfermedades onco-hematológicas. CIRUPED.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.