Câteva alimente care combat pierderile de memorie
Este normal să îți dorești să consumi alimente care combat pierderile de memorie. Acest simptom este primul indiciu al bolii Alzheimer. Memoria proastă este însă și o parte firească a procesului de îmbătrânire.
La bătrânețe, au loc mai multe schimbări în toate părțile corpului, inclusiv la nivelul creierului. Unele persoane își dau seama că le vine mai greu să învețe lucruri noi sau că nu își amintesc anumite informații la fel de bine ca înainte.
Cauzele pierderilor de memorie
Unele probleme cu memoria sunt legate de anumite afecțiuni care pot fi tratate:
- Deficitul de vitamina B12
- Alcoolismul cronic
- Tumorile
- Infecțiile
- Cheagurile de sânge pe creier
- Demența
- Rănile la cap
- Tratamentele anticancer (chimioterapia sau radioterapia)
- Stresul
- Anxietatea sau depresia
Aceste probleme pot cauza pierderi de memorie care pot duce la stabilirea unui diagnostic greșit de boli mintale. Un alt factor cu o influență negativă este reprezentat de schimbările bruște în stilul de viață.
Iată câteva dintre cele mai frecvente simptome ale pierderilor de memorie:
- Pierzi des obiecte personale.
- Îți găsești greu cuvintele.
- Pui aceleași întrebări într-o convorbire sau povestești de mai multe ori aceeași întâmplare.
- Nu îți amintești dacă ai făcut un lucru, precum faptul că ai luat un medicament.
- Ești dezorientat sau te rătăcești în locuri cunoscute.
- Nu știi în ce an sau zi a săptămânii ești.
- Uiți anumite evenimente sau întâlniri stabilite.
- Îți vine greu să urmezi instrucțiuni sau să iei decizii.
Pierderea memoriei pe termen lung sau scurt
Pierderea memoriei pe termen scurt constă în a uita informații pe care, după trecerea episodului amnezic, ți le amintești.
- Dacă nu îți amintești un nume, dar apoi acesta îți vine în minte o oră mai târziu sau te trezești dimineața și nu îți amintești ce ai făcut aseară după ce ai băut cam mult, înseamnă că ai suferit o pierdere a memoriei pe termen scurt.
În schimb, pierderea permanentă a memoriei se referă la informații pe care le uiți și nu ți le mai amintești niciodată. Nu îți amintești unde ți-ai pus cheile sau faptul că mama ta a fost pe la tine acum câteva zile, chiar dacă persoanele din jur îți repetă aceste informații de mai multe ori.
Cum să previi pierderea memoriei
Iată câteva metode eficiente de a preveni sau întârzia evoluția bolii Alzheimer și a altor probleme cu memoria:
- Un somn odihnitor
- O dietă sănătoasă
- Exerciții fizice
- O viață socială activă
- Activități cognitive
Creierul este ca un mușchi pe care trebuie să îl antrenezi pentru a-l menține în formă.Însă dacă nu îl hrănești și nu îl oxigenezi în mod corespunzător, se atrofiază. Tocmai de aceea o viață activă și sănătoasă este foarte benefică pentru memorie.
Alți factori, precum un somn de calitate și cititul, îți mențin creierul sănătos. Totodată, este indicat să renunți la obiceiurile dăunătoare, cum ar fi consumul de alcool, fumatul sau consumul de droguri. În acest fel, îți îmbunătățești atât memoria, cât și starea generală de sănătate.
Când să ceri ajutor și cum să evaluezi pierderile de memorie
Mulți oameni nu observă că au probleme cu memoria, acestea fiind detectate inițial de familie. Persoanele care suferă de anxietate sau depresie tind să se concentreze mai mult asupra greșelilor, devenind mai „uituce”. Astfel, acestea ajung să creadă că au probleme cu memoria, deși este posibil să nu fie așa.
Dacă persoana afectată întâmpină dificultăți în desfășurarea activităților de zi cu zi sau este confuză și dezorientată, este indicat să se prezinte la medic.
Specialistul poate stabili un diagnostic corect, constatând dacă pacientul are într-adevăr probleme cu memoria și, dacă da, despre ce este vorba mai exact. Dacă ai îndoieli, nu ezita să ceri opinia unui profesionist.
Alimente care combat pierderile de memorie
Există anumite alimente care combat pierderile de memorie, ușurându-ți viața:
Fructele oleaginoase
Fructele oleaginoase sunt printre cele mai bune alimente care combat pierderile de memorie. Uleiurile naturale din compoziția lor au proprietăți antiinflamatoare și conțin nutrienți benefici care mențin creierul în stare optimă, îmbunătățind memoria.
Ingrediente
- Migdale (50 g)
- Alune de pădure (30 g)
- Nuci de Macadamia (50 g)
- Nuci (20 g)
Mod de preparare
- Amestecă toate ingredientele într-un castron.
- Îți recomandăm să mănânci fructe oleaginoase în fiecare zi.
Morcovii
Morcovii sunt bogați în beta-caroten, un compus care hrănește creierul. Consumul acestor legume combate problemele cu memoria și îți asigură o bună sănătate mentală.
Instrucțiuni
- Pentru a-ți îmbunătăți memoria, încearcă să mănânci cel puțin un morcov pe zi, crud sau fiert.
Merele
Merele nu pot lipsi de pe lista de alimente care combat pierderile de memorie. Aceste fructe sunt bogate în fier și vitamine, iar coaja lor conține quercitină, care ajută la prevenirea problemelor de memorie asociate înaintării în vârstă.
Instrucțiuni
- Un măr pe zi ajută la întărirea memoriei. Adaugă acest ingredient în diverse preparate pentru a te bucura de toate proprietățile sale.
Busuiocul
Datorită proprietăților sale calmante și sedative, busuiocul este un remediu natural anti-stres excelent. Frunzele sale sunt adaptogene puternice, asigurând un randament fizic și psihic optim. Te poți bucura de beneficiile acestei plante dacă o consumi sub formă de ceai.
Ingrediente
- 1 linguriță de busuioc (5 g)
- ½ cană de apă
Mod de preparare
- Fierbe apa, adaugă busuiocul și lasă planta la infuzat 3 minute.
- Ia vasul de pe foc și lasă-l să stea deoparte 5 minute.
- Bea câte o jumătate de cană de ceai de busuioc după fiecare masă.
Memoria este una dintre cele mai importante funcții cerebrale, drept pentru care trebuie să fii vigilent, să ai grijă de ea și să înlături factorii care o pot afecta.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.