Logo image
Logo image

Cauzele astenozoospermiei și soluțiile existente

3 minute
Astenozoospermia poate fi influențată de dietă și de obiceiurile nocive. În acest articol foarte interesant, află totul despre astenozoospermie!
Cauzele astenozoospermiei și soluțiile existente
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Astenozoospermia este definită ca motilitatea redusă a spermei. Este cunoscută și sub numele de astenospermie sau, mai frecvent, spermă leneșă sau lentă. Este o afecțiune importantă, deoarece este o cauză a infertilității. În acest articol, află totul despre cauzele astenozoospermiei și modul în care profesioniștii din domeniul medical detectează boala. Citește mai departe!

Totul despre astenozoospermie

Etimologic, cuvântul astenozoospermie înseamnă „lipsă de forță a spermei”. Este un cuvânt grecesc. Prefixul „a” înseamnă absență și sufixul „steno”, forță.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), această afecțiune apare atunci când mai puțin de 40% din spermatozoizii ejaculați sunt mobili. Este o cauză a infertilității. Deoarece spermatozoizii nu se mișcă, nu sunt în măsură să ajungă la ovul și să-l fertilizeze. Prin urmare, sarcina nu poate avea loc.

Cauzele astenozoospermiei

Cauzele exacte ale acestei afecțiuni sunt necunoscute. Cu toate acestea, diferiți factori pot afecta motilitatea spermei:

  • Modificări ale spermei. Modificări genetice care afectează flagelii spermei. Prin urmare, se modifică motilitatea. De fapt, în unele cazuri, ele pot provoca astenozoospermie totală.
  • Modificări ale căii seminale. Orice modificare a testiculelor, a epididimului sau a canalului deferent poate afecta motilitatea.
  • Varicocel. Prezența varicelor în vasele de sânge care alimentează testiculele.
  • Substanțe toxice. Tutunul, alcoolul sau drogurile pot juca un rol vital. În mod similar, expunerea la îngrășăminte sau pesticide joacă un rol important.
  • Tratamente pentru cancer. Radioterapia și chimioterapia sunt agresive cu sperma.

În mod similar, vârsta și dieta sunt factori foarte importanți. S-a demonstrat că motilitatea spermei scade după vârsta de 50 de ani. De asemenea, este esențial ca bărbații să urmeze o dietă sănătoasă. Absența vitaminelor și a antioxidanților poate fi legată de astenozoospermie.

Temperatura corpului este un factor determinant. Testiculele ar trebui să aibă cu două grade mai puțin decât restul corpului. Motilitatea spermei se poate reduce dacă temperatura este perturbată. A purta haine foarte strâmte și a folosi sauna sunt obiceiuri nocive.

Vezi și:

Cât durează să rămâi gravidă după sex?

Cum detectează profesioniștii din domeniul medical astenozoospermia

Some figure

Spermograma este testul care analizează sperma. De asemenea, este cunoscută sub denumirea de analiză a materialului seminal. Permite profesioniștilor din domeniul medical să studieze mișcarea spermei. Pentru diagnosticarea astenozoospermiei sunt necesare cel puțin două teste. Spermograma evaluează două tipuri de motilitate:

  1. Motilitate totală. Se referă la toți spermatozoizii care prezintă semne de mișcare. Cu alte cuvinte, include spermatozoizi progresivi și neprogresivi.
  2. Motilitate progresivă. Ține cont doar de cei care sunt capabili să se miște.

Trebuie să subliniem faptul că astenozoospermia apare atunci când motilitatea totală este mai mică de 40% și motilitatea progresivă este mai mică de 32%.

Cu toate acestea, medicii trebuie să efectueze și un examen fizic. În plus, ar trebui să solicite și teste hormonale. Cunoașterea nivelurilor de FSH, LH și testosteron poate ghida diagnosticul.

Cum să devii tată dacă suferi de astenozoospermie

Astenozoospermia este o cauză a infertilității. Cu toate acestea, unele tratamente te pot ajuta să devii tată în ciuda acestei afecțiuni. Scopul este de a obține o probă de spermă cu o motilitate suficientă pentru a fertiliza un ovul prin tehnologia de reproducere asistată.

Some figure

Există diferite tratamente pentru astenozoospermie, în funcție de grad. Cel mai important tratament este ICSI (microinjectare intracitoplasmatică a spermei). Constă în introducerea unui spermatozoid în fiecare ovul. Astfel, crește probabilitatea fertilizării.

Alte metode se concentrează pe îmbunătățirea motilității în sine. Se concentrează în principal pe dietă și implică administrarea de suplimente bogate în aminoacizi, cum ar fi L-carnitină și antioxidanți.

În mod ideal, cauza astenozoospermiei trebuie detectată și corectată. Dar acest lucru nu este întotdeauna posibil. Alte tehnici, cum ar fi fertilizarea in vitro sau inseminarea artificială, se pot dovedi utile.

Vezi și:

Hematospermia sau sângele în spermă

Cauzele astenozoospermiei: concluzie

Astenozoospermia este o problemă care determină o fertilitate redusă la bărbați. Prin urmare, trebuie să cunoști factorii care o pot provoca pentru a-i evita. În plus, trebuie să fii conștient de importanța sa pentru a reduce impactul pe care îl poate avea asupra ta și a stimei de sine.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ortega, C., Verheyen, G., Raick, D., Camus, M., Devroey, P., & Tournaye, H. (2011, September). Absolute asthenozoospermia and ICSI: What are the options? Human Reproduction Update. https://doi.org/10.1093/humupd/dmr018
  • Curi, S. M., Ariagno, J. I., Chenlo, P. H., Mendeluk, G. R., Pugliese, M. N., Sardi Segovia, L. M., … Blanco, A. M. (2003). Asthenozoospermia: Analysis of a large population. Archives of Andrology49(5), 343–349. https://doi.org/10.1080/01485010390219656
  • Eslamian, G., Amirjannati, N., Rashidkhani, B., Sadeghi, M. R., Baghestani, A. R., & Hekmatdoost, A. (2015). Dietary fatty acid intakes and asthenozoospermia: A case-control study. Fertility and Sterility103(1), 190–198. https://doi.org/10.1016/j.fertnstert.2014.10.010

 


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.