Cauzele claustrofobiei: de ce apare?
Claustrofobia este una dintre consecințele directe ale carantinei impuse pe tot globul din cauza coronavirusului. Deși multe guverne le permit oamenilor să se întoarcă la lucru și la activitățile obișnuite, unii oameni sunt foarte anxioși. Care sunt cauzele claustrofobiei pe care o experimentează?
Această îngrijorare cu privire la ieșirea din casă se numește claustrofobie. Cu alte cuvinte, claustrofobia este frica de a schimba împrejurimile, chiar dacă statul în casă nu este cea mai bună opțiune.
În plus, virusul se răspândește în continuare. Prin urmare, mulți adulți se tem să nu se infecteze și să manifeste simptome. Deși multor persoane nu le place să rămână în casă, preferă acest lucru decât să aibă contact cu alți oameni.
Claustrofobia nu este o afecțiune psihică
Potrivit experților, aceste persoane pot suferi crize nervoase, episoade depresive scurte și gânduri negative și iraționale care le chinuie. De fapt, acest sindrom apare și la persoanele aflate în închisoare mult timp, în spitale sau chiar răpite. În toate cazurile, oamenii experimentează frică și anxietate atunci când schimbă mediul.
În cele din urmă, trebuie să menționăm faptul că nu vorbim despre o tulburare psihologică. Petrecând atât de mult timp în interior, sistemul nervos se obișnuiește cu siguranța casei sau a locului în care persoana în cauză este izolată.
Citește și:
Care sunt cauzele claustrofobiei?
Primele cazuri de claustrofobie au fost înregistrate la începutul secolului al XX-lea. De fapt, în Statele Unite, cercetătorii au descoperit faptul că persoanele care petreceau luni de zile izolate în zone nepopulate tindeau să aibă simptome și trăsături caracteristice. Acest set de semne și simptome a primit un nume special: claustrofobie.
Creierul se obișnuiește cu un mediu specific, care devine singurul cu care individul este capabil să interacționeze. Prin urmare, acel mediu devine o parte fundamentală și integrală, separată de lumea exterioară. Știm cu toții că necunoscutul poate fi înfricoșător sau deranjant.
Simptome caracteristice ale claustrofobiei
Deși pot exista mici variații de la o persoană la alta, cele mai frecvente simptome ale claustrofobiei sunt letargia și anxietatea. În plus, alte simptome sunt:
- Oboseală excesivă
- Somn excesiv (hipersomnie)
- Amorțeala membrelor superioare și inferioare
- Lipsă de concentrare
- Probleme de memorie
- Gânduri negative
- Dificultate de a experimenta emoții plăcute
- Lipsă de motivație
- Teama de a ieși afară
- Anxietate
- Alimentație excesivă
- Pofta de anumite alimente ca strategie de gestionare a anxietății
Ce să faci în această situație pentru a elimina cauzele claustrofobiei
Cercetătorii comportamentului uman, adică psihologii, știu ce să facă pentru a rezolva această problemă: expune-te treptat la temerile pe care le ai. De fapt, aceasta este cea mai bună opțiune pentru a rezolva această problemă la timp.
Funcțional, acest sindrom este foarte asemănător cu alte afecțiuni comune pe care psihologii și psihiatrii le studiază. De asemenea, există un procent ridicat de succes când vine vorba de tratamente.
Dacă vrei să depășești această problemă pe cont propriu, îți vom împărtăși câteva sfaturi utile mai jos.
- Expune-te treptat la „noul normal”: sentimentele pe care le experimentezi sunt normale și nu înseamnă că ai o tulburare psihologică. Din acest motiv, nu trebuie să vezi părăsirea casei ca pe un ultimatum. Trebuie să abordezi lucrurile încetul cu încetul. Ieși câțiva metri, fă plimbări scurte și mărește distanțele progresiv.
- Creează-ți o rutină: este bine să ai o rutină de activități și somn. Nu este bine să dormi mai mult decât este necesar. De asemenea, nu ar trebui să petreci mult timp așezat sau întins. O dietă sănătoasă, împreună cu activitatea fizică, pot contribui la bunăstarea generală.
Citește mai mult:
Pe măsură ce situația devine din ce în ce mai normală și ai un contact regulat cu semenii, această afecțiune va dispărea. Așadar, nu trebuie să te îngrijorezi excesiv. Acest lucru nu este permanent. Totuși, dacă anxietatea este destul de severă, contactează un psiholog online.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Wen Cong, Chin. (2020). Cabin Fever Scale: CFS. 10.13140/RG.2.2.13351.29606/3.
- Hartwell, M. W. (9 Apr 2020). Coping with Cabin Fever. Psych Central.
Retrieved on May 12, 2020 from https://psychcentral.com/lib/coping-with-cabin-fever/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.