5 obiceiuri pentru o sănătate mintală optimă - Doza de Sănătate
 

5 obiceiuri pentru o sănătate mintală optimă

Mulți dintre noi adoptăm diverse obiceiuri fără să realizăm cât de nocive sunt pentru sănătatea noastră mintală. Află mai multe despre acest subiect în următorul articol.
5 obiceiuri pentru o sănătate mintală optimă
Eliana Delgado Villanueva

Scris și verificat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Astăzi vrem să-ți vorbim despre cinci obiceiuri fără de care este imposibil să ai o sănătate mintală optimă.

Asemenea oricărui motor (și la fel ca orice altă parte a corpului), creierul uman are nevoie de întreținere. Este esențial să avem o sănătate mintală optimă. Din acest motiv, data de 10 octombrie marchează Ziua Mondială a Sănătății Mintale. Principalul obiectiv al autorităților este informarea publicului cu privire la pericolul tăcut al bolilor mintale și al stigmatului asociat acestora, punând accent pe importanța de a cere a ajutor atunci când avem o asemenea problemă.

Deseori nu realizăm cât de importantă este sănătatea noastră mintală, până când ceva sau cineva o prejudiciază. Ai idee cât timp petreci îngrijindu-ți psihicul?

De ce este important să avem o sănătate mintală optimă?

Persoană practicând yoga pe plajă pentru a avea o sănătate mintală optimă

Importanța stării noastre psihice este egală cu sau chiar mai mare decât cea a stării noastre fizice. Faptul că mergem la medic pentru orice simptom fizic, dar refuzăm să cerem ajutorul unui psiholog sau psihiatru atunci când suntem copleșiți de emoții este un adevărat paradox.

Sănătatea mintală nu poate fi observată cu ochiul liber. În fond, simptomele experimentate sunt, în general, subiective. Așadar, tindem să nu ne facem prea multe griji și să nu cerem ajutorul unui specialist. Drept consecință, suportăm disconfortul până când acesta devine o tulburare.

Este esențial să-ți îngrijești adecvat sănătatea mintală și să ceri ajutor atunci când simți că ai nevoie de așa ceva. Într-o lume ideală, fiecare dintre noi ar merge la psiholog la fel de des ca la medicul de familie.

Acestea fiind spuse, îți prezentăm câteva obiceiuri pe care le poți pune în aplicare pentru a-ți îngriji sănătatea mintală.

O sănătate mintală optimă cu 5 obiceiuri benefice

1. Nu sări peste micul dejun

De câte ori ai auzit că „micul dejun este cea mai importantă masă a zilei”? Multe persoane nu reușesc să încorporeze prima masă a zilei în rutina lor. Din păcate, acest obicei nu este foarte sănătos deoarece provoacă hipoglicemie.

Știi ce se întâmplă când glicemia scade prea mult? Organele sunt compromise din cauza faptului că nu li se satisface nevoia de zaharuri, drept pentru care creierul nu primește suficienți nutrienți și începe să se degradeze lent. Așadar, vei avea o performanță intelectuală mai scăzută pe parcursul zilei.

Oricât de greu de crezut ar părea, scăderea excesivă a glicemiei poate cauza simptome asemănătoare anxietății și depresiei.

2. Dormi suficient

Organismul uman nu se poate regenera în absența somnului. Multe persoane se culcă târziu sau nu pot dormi din cauza stresului. Dacă acest lucru devine un obicei, procesele cognitive vor fi afectate semnificativ. Lipsa de somn poate provoca stres, depresie, o proastă dispoziție și, pe termen lung, accidente vasculare cerebrale.

Trebuie să dormi cel puțin opt ore pe noapte pentru a avea o sănătate mintală optimă.

3. Nu fuma

Femeie fumând o țigară
Renunțarea la țigări este benefică pentru sănătatea întregului organism și îți poate îmbunătăți starea mintală.

Specialiștii în sănătate care tratează problemele psihice trec deseori cu vederea peste consumul de tutun. Acest fenomen are la bază ideea că țigările ar fi utile în tratarea depresiei, a anxietății și a abuzului de substanțe cu risc de dependență.

Însă cercetătorii de la Universitatea din Washington au demonstrat faptul că persoanele care suferă de tulburări de dispoziție sau dependență pot elimina fumatul din rutină fără nicio problemă. Totodată, renunțarea la fumat a fost asociată cu îmbunătățirea sănătății mintale.

4. Fă suficientă mișcare

Miguel del Valle, profesor la Universitatea din Oviedo și delegat al Rectoratului pentru Sport și Sănătate, afirmă că: „Deși impactul exercițiilor fizice asupra sănătății mintale este încă studiat, mișcarea acționează asupra sistemului nervos central, stabilizând nivelul de proteine și prevenind tulburările asociate dezechilibrului de nutrienți.”

Sportul nu este benefic doar pentru corp – și creierul tău îți va mulțumi! Circulația sanguină îmbunătățită susține sănătatea mintală. În plus, activitatea fizică te poate ajuta să-ți reduci nivelul de stres și să pui pauză gândurilor.

5. Nu face abuz de dispozitivele electronice

Femeie supărată butonându-și telefonul mobil
Folosirea în exces a ecranelor digitale a fost asociată cu probleme ca insomnia, stresul și anxietatea.

În momentul de față, majoritatea interacțiunilor noastre sociale au loc în mediul online. Acordăm o atenție sporită acelor dispozitive electronice care ne permitem să accesăm rețelele de socializare și alte platforme similare.

Utilizarea constantă a tehnologiei, în special a telefoanelor inteligente, ne împiedică să trăim în prezent. Acest obicei poate cauza probleme de vedere, stres, insomnie, depresie și anxietate.

Acum că ai descoperit ce obiceiuri poți adopta pentru a avea o sănătate mintală optimă, îți poți îmbunătăți semnificativ calitatea vieții!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Fernández Liria, Alberto. (2008). La nueva actualidad de la salud mental. Revista de la Asociación Española de Neuropsiquiatría28(1), 3-5.
  • Jané-Llopis Eva. La eficacia de la promoción de la salud mental y la prevención de los trastornos mentales. Rev. Asoc. Esp. Neuropsiq. 2004;  ( 89 ): 67-77.
  • Mrazek P.J., Hall M., “A policy perspective on prevention”, American journal of community psychology, 1997, Vol. 25: 221-226.
  • Hosman C., Jané-llopis E., Political Challenges 2: Mental Health, The evidence of health promotion effectiveness: shaping public health in a new Europe, pp 29-41, Brussels: ECSC-EC-EAEC, 1999.
  • Mental Health. What Is Mental Health? (2019). Recuperado el 23 de febrero de 2021. https://espanol.mentalhealth.gov/basics/what-is-mental-health
  • Mental Health Foundation. How to look after your mental health. Recuperado el 23 de febrero de 2021. https://www.mentalhealth.org.uk/publications/how-to-mental-health
  • Washington University School of Medicine in St. Louis.Quitting smoking may improve mental health. (2014). Recuperado el 23 de febrero de 2021. https://medicine.wustl.edu/news/quitting-smoking-may-improve-mental-health/
  • The Primary Care Condition. Exercise for Mental Health. Recuperado el 23 de febrero de 2021. https://dx.doi.org/10.4088%2Fpcc.v08n0208a

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.